Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Nieuw Ruiterpad
Brugge, 9/11/1999

De Grens-Leie, het gebied bestaande uit de gemeenten Zonnebeke, Wervik, Wevelgem en Menen, vormt de scheidingslijn tussen het IJzer- en het Leiebekken. Talrijke heuvelkammen zijn er voorboden van de West-Vlaamse bergen. Het is een streek die niet alleen fietsers en wandelaars kunnen verrassen, maar ook voor de wandelruiterij interessante mogelijkheden biedt. De geconcentreerde aanwezigheid van maneges en afspanningen in de Leievallei verantwoordt de uitbouw van degelijke bewegwijzerde ruiterpaden. Het concept voor de Grens-Leie bestaat uit een netwerk van 5 lusvormige routes (Wervik, Zonnebeke, Moorsele, Gullegem, Lauwe-). Een doorgaande route doet de verschillende circuits op elkaar aansluiten.
Het Polygoneruiterpad plaatst het glooiende landschap rond Zonnebeke centraal. Rijke akkers wisselen er af met beboste heuvelruggen. Ze geven de streek een bijzondere bekoorlijkheid. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog blijft hier levendig. Tussen 1914 en 1918 vormde het gebied immers de frontlijn aan de oostelijke rand van de Ypres Salient. Talrijke oorlogsrelicten kruisen het ruiterpad; ze vormen stille getuigen van de dramatische tol die de grooten oorlog eiste. De route doet o.m. het indrukwekkende Brits Tyne Cot Cemetery en het domeinbos Den Doel aan.

Het ruiterpad vormt een gesloten circuit van 27 km. Het lusvormig ruiterpad is in enkele richting bewegwijzerd wijzerzin d.m.v zeshoekige bordjes. De schildjes zijn bevestigd op een houten vierkantpaal met schuine kop. De route start aan de parking van het domeinbos Den Doel.
De route wordt uitvoerig beschreven in een handige vouwfolder met gedetailleerde kaart. De routebeschrijving kost 50 frank en is verkrijgbaar bij de WVT, Westtoerisme en de Dienst voor Toerisme Zonnebeke.

Financiering, medewerking en coördinatie

Het Polygoneruiterpad kadert in de uitbouw van het Provinciaal Ruiterpadennet. Het concept voor de route werd ontwikkeld door de WVT in samenwerking, de Dienst voor Cultuur en Toerisme Zonnebeke en plaatselijke ruiterverenigingen.
De realisatie van het ruiterpad was mogelijk dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, de Europese Unie en Toerisme Vlaanderen.

De bewegwijzering en de brochure zijn tot stand gekomen als onderdeel van het Interreg II-project "Grensoverschrijdend Recreatief Medegebruik", in het kader van de samenwerking tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Deel: ' Nieuw Ruiterpad Grens-Leie West-Vlaanderen '
Lees ook