IBM Nederland


Nieuw wereldrecord voor harde schijf van IBM

Op 11 mei vestigden technici en wetenschappers van IBM Storage Systems een nieuw wereldrecord door op een harde schijf maar liefst 3,1 gigabits per vierkante centimeter op te slaan. Dit is meer dan drie keer de capaciteit van huidige harde schijven. Bij deze capaciteit passen op een schijfoppervlak van één vierkante inch twee films op tv-kwaliteit, twee uur digitale geluidsbestanden in MPEG-2-formaat, bijna vier CD-ROMs of circa 2500 romans.

Het opslagrecord is te danken aan de magnetoresistive (MR)-technologie van IBM. Sinds de introductie in 1991 is de opslagcapaciteit van MR-schijven met 60 procent per jaar toegenomen. Overigens maakt de grotere capaciteit het mogelijk om schijven te produceren die lichter zijn en minder energie gebruiken. Dergelijke schijven zijn met name geschikt voor mobiele computers. Daarnaast neemt de betrouwbaarheid van opslagsystemen toe, omdat deze toekunnen met minder afzonderlijke schijven.

IBM maakt de eerste technische details bekend op de International Magnetics Conference (Intermag 99) in Kyongju, Korea. Voor meer informatie kunt u daarnaast terecht op
www.storage.ibm.com/hardsoft/diskdrdl.htm en op de homepage van IBM Research: www.research.ibm.com.

IBM Corporation

Zoekwoorden:

Deel: ' Nieuw wereldrecord voor harde schijf van IBM '
Lees ook