Ministerie van Buitenlandse Zaken


https://www.minbuza.nl

Nieuwe afspraak met Servie over economische samenwerking

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Datum: 18-3-2003

Nieuwe afspraak met Servie over economische samenwerking

Staatssecretaris Agnes van Ardenne heeft dinsdag mede namens haar collega van Economische Zaken Joop Wijn een bilateraal Memorandum of Understanding voor voortzetting van de economische samenwerking getekend met de Servische minister van Internationale Economische Betrekkingen Goran Pitic. Het gaat hier om een bilaterale overeenkomst in het kader van het programma Samenwerking Midden- en Oost-Europa (PSO) van het ministerie van Economische Zaken.

Het PSO-programma werd in 2001 voor Servie opengesteld; sindsdien hebben Servische en Nederlandse bedrijven zo'n 15 gezamenlijke projecten op het gebied van landbouw en industrie ontwikkeld ter waarde van 8 miljoen euro. Ondertekening van een nieuwe overeenkomst was nodig omdat de oude afliep. Het nieuwe programma voorziet in een nieuwe vorm van samenwerking waarbij voor het eerst een concurrentie-element geldt. Projectvoorstellen voor de vijftien landen in Midden-en Oost-Europa die in aanmerking komen voor PSO-projecten worden onderling vergeleken en beoordeeld.

Minister Pitic had tijdens zijn bezoek aan Nederland voorts ontmoetingen met vertegenwoordigers van de ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, VNO/NCW en de Kamer van Koophandel Haaglanden. Zijn bezoek aan Nederland vond enkele dagen na de moord op de Servische premier Djindjic plaats. Hij benadrukte tijdens zijn gesprek met Van Ardenne dat de Servesiche regering de hervormingen voort wil zetten en dat de steun van de internationale gemeenschap daarbij onontbeerlijk is.

Servie ontvangt Nederlandse bilaterale steun via diverse samenwerkingsprogramma's van Economische Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Met het PSO-programma is dit jaar EUR 43 miljoen gemoeid. Er lopen samenwerkingsprojecten in onder meer Rusland, Oekraine, Roemenie, Bulgarije, Servie en Kroatie.

18 mrt 03 17:06

Deel: ' Nieuwe afspraak met Servie over economische samenwerking '
Lees ook