Nieuwe AO: Hebreeuws, van heilige taal tot nationale taal

Hebreeuws was en is d nationale taal van het gehele Joodse volk. Het is de taal van de Bijbel, van het Oude Testament en geldt daarom van oudsher als een heilige taal waarin God zelf tot de mensen gesproken zou hebben. Hebreeuws is naast Latijn en Grieks een van de klassieke talen van de Europese beschaving. Het is tevens de taal van de Joodse traditie, van rabbijnen en synagoge. Na ruim tweeduizend jaar werd het Hebreeuws weer een gesproken taal in Isral. In deze uitgave van Actuele Onderwerpen maakt de lezer in vogelvlucht en op boeiende wijze kennis met kenmerken van deze bijzondere taal, zoals het Hebreeuws als Semitische taal, het Hebreeuwse alfabet en de klinkers en het Hebreeuws in de nieuwe tijd. Niet minder interessant n verrassend is te lezen hoezeer onze eigen Nederlandse taal door het Hebreeuws is benvloed.

Hoofdredacteur Andries Greiner schrijft in zijn voorwoord: "Het Hebreeuws intrigeert. Het is een klassieke taal met een heel eigen achtergrond en structuur. Het meest interessant vind ik eigenlijk hoe de ontwikkeling van de taal consequenties heeft voor bijvoorbeeld de kunst. Nu begrijp ik waarom Mozes op het beeld dat Michelangelo van hem maakte, hoorntjes draagt. Maar dit verrassend AO noemt ook een aantal woorden en uitdrukkingen die we aan het Hebreeuws te danken hebben (heitje, koefnoen, stiekem, op twee gedachten hinken), vertelt dat Albert Einstein zijn eerste college in het Hebreeuws begon, waarom men het Hebreeuws van rechts naar links leest en hoe nieuwe woorden voor het Hebreeuws worden "ontworpen"."

Het AO 'Hebreeuws' (AO 2872) is te bestellen voor 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via de website: www.actueleonderwerpen.nl of bel 0320-286962. Of bestel de digitale uitgave van dit AO voor 1,95 (hier worden geen verzendkosten bij gerekend). Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.


IVIO Uitgeverij B.V.
IVIO Uitgeverij brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl

Deel: ' Nieuwe AO uitgave Hebreeuws, van heilige taal tot nationale taal '
Lees ook