Nieuwe dieselmotor voor Volvo's S40 en V40

(19 Januari 1999)

PERSBERICHT:

Volvo heeft een nieuwe turbodieselmotor gelanceerd voor de Volvo S/V40. Deze zelfontbrander heeft, evenals zijn voorganger, een inhoud van 1,9 liter, maar is in de jongste versie voorzien van directe inspuiting. Dit zorgt voor een aanzienlijk lager verbruik en hogere prestaties, maar bovenal: nog meer rijplezier.

De nieuwe Volvo S/V40 1.9 D direct injection, zoals hij officieel gedoopt is, heeft een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 5,6 liter per 100 kilometer (EU-standaard). Daarmee is het één van de meest economische auto's in zijn klasse. Maar belangrijker is dat dit verbruik liefst elf procent lager ligt dan de vorige dieselmotor. Daardoor haalt hij op een volle brandstoftank een actieradius van ruim duizend kilometer. Het geringe brandstofverbruik is te danken aan de directe inspuiting, die ervoor zorgt dat altijd de juiste hoeveelheid brandstof direct in de verbrandingskamers wordt gespoten. De verbranding komt hiermee vollediger en dus efficiënter tot stand, waardoor de nieuwe zelfontbrander ook wat betreft emissie aan de strengste EU-eisen voldoet.

Lenige prestaties
Het mes snijdt echter aan twee kanten. Door de directe inspuiting wist Volvo namelijk ook het maximum vermogen met vijf paardenkrachten te verhogen naar 95 pk/70 kW. Daarmee bezit deze diesel de aspiraties van een benzinemotor. Van nul naar honderd vergt slechts 12,5 seconden, terwijl de motor een topsnelheid van 180 km/h weet te realiseren. Deze lenige prestaties zijn natuurlijk in grote mate te danken aan de ongekende soepelheid van de nieuwe zelfontbrander. Het maximum koppel steeg met twintig Newtonmeter naar 190 Nm en wordt voortaan reeds bij 2.000 toeren per minuut bereikt. Cijfers die in de praktijk tevens ontspannen rijden en weinig schakelen betekenen.

Volvo S/V40 ook in Amerika
'De S40 en V40 1.9 D zijn belangrijke auto's voor Volvo. De dieselmarkt is alsmaar groeiende, met name in Europa. Daardoor is het van groot belang dat je als autofabrikant in dit segment een moderne turbodiesel aan kunt bieden,' aldus Luc Bracke, Senior Vice President van Volvo Car Corporation. De Volvo S/V40 is sinds 1995 op de markt en zal dit jaar ook op de Amerikaanse markt geïntroduceerd worden. De productie bij Nedcar in Bom is daarom voor 1999 gepland op 150.000 exemplaren.

De Volvo S/V40 1.9 D direct injection maakt zijn publieksdebuut op de komende AutoRAI en staat in maart in de showroom van de Volvo-dealer. Voor de Volvo S40 1.9 D geldt een consumentenprijs van 51.950 gulden; de prijs voor de Volvo V40 1.9 D bedraagt 53.950 gulden.

Deel: ' Nieuwe dieselmotor voor Volvo's S40 en V40 '
Lees ook