Persbericht

20N Heerlen/Montreal, 2 juli 2002

Nieuwe fabriek voor DSM Biologics in Montreal, Canada

DSM heeft besloten EUR 7 miljoen te investeren in de 'basic engineering' voor de bouw van een nieuwe biofarmaceutische fabriek in Canada. Deze multi-product fabriek van DSM Biologics zal bestaan uit vier fermentoren met een totale capaciteit van ruim 60.000 liter, inclusief Down Stream Processing en benodigde infrastructuur. De installatie zal worden ingezet voor de productie van zgn. Monoclonal Antibodies (MAB's) en Recombinant Proteins op basis van zoogdiercel technologie. Hierbij gaat het om een nieuwe generatie geneesmiddelen welke thans een sterk groeiend segment van de farmaceutische industrie vormen.

De in Montreal, provincie Quebec, Canada, te bouwen fabriek wordt modulair opgezet in twee productielijnen van elk ca. 30.000 liter. De modulaire opzet biedt ruimte om het ontwerp van de fabriek aan de daar te voeren processen en behoeftes uit de markt aan te passen en/of uit te breiden. De nieuwe hightech-fabriek betekent een grootschalige uitbreiding van de reeds bestaande R&D- en productie-faciliteiten van DSM Biologics in Montreal. "Dit besluit is een reflectie van DSM's strategische keuze voor verdere investeringen in de Life Science industrie en biotechnologie/biopharma in het bijzonder", zegt de Managing Director van DSM Biologics, Gerben Algra. "Deze voorgenomen uitbreiding zal tevens een grote stap voorwaarts zijn in de realisatie van DSM Biologics' groeimissie om één van de wereldmarktleiders te worden in de contractproductie van biofarmaceutische producten en is een versterking van DSM's leidende positie als toeleverancier aan de farmaceutische industrie."

Het ligt in de bedoeling dat de Raad van Bestuur van DSM en SGF de bouw van deze hypermoderne modulaire installatie in het najaar definitief zullen bekrachtigen. De President en tevens Chief Operating Officer van SGF Health, Francis Bellido, geeft aan: "Dit grootschalige uitbreidingsproject zal de positie van DSM Biologics als een van de beste mondiale contractproducenten verder versterken. De rol van Montreal als leidende biotech-regio in de wereld wordt hiermee steeds duidelijker."

DSM

DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen. DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen.

DSM Biologics

DSM Biologics, een Business Unit van de Business Group DSM Pharmaceutical Products, is wereldwijd een van de leidende contractproducenten van biofarmaceutische producten, de nieuwste generatie geneesmiddelen, veelal op basis van lichaamseigen moleculen en geproduceerd met behulp van celkweek. De onderneming staat bekend om de ervaring die is opgebouwd met een reeks verschillende celkweeksystemen (microbieel en dierlijk) en om haar expertise op het gebied van verschillende zuiveringstechnieken. DSM Biologics is in 1986 opgericht. De onderneming heeft momenteel ongeveer 450 werknemers, die werkzaam zijn in de twee vestigingen, Groningen (NL), 5100 m2 groot, en Montreal (Quebec, Canada), nu 10.000 m2 groot. SGF, gevestigd in Montreal, heeft een minderheidsbelang in DSM Biologics.

SGF

De Société Générale de Financement du Québec (SGF) is een industriële en financiële holding company die het kapitaal verschaft voor de ontwikkeling van businessprojecten waarvan een goed rendement en een goede performance verwacht wordt. SGF investeert in samenwerkingsverbanden en draagt daarbij een deel van het risico. Met het oog op de economische ontwikkeling van Quebec op de lange termijn kiest de SGF projecten die een goede winstgevendheid beloven in tien sectoren, variërend van op natuurlijke grondstoffen gebaseerde industrieën tot high-technology sectoren. In synergie met particuliere partners heeft het SGF een investeringspotentieel van $2 miljard voor de komende vijf jaar.

Deel: ' Nieuwe fabriek voor DSM Biologics in Montreal, Canada '
Lees ook