Nieuwe generatie 'Deep Blue' van IBM eerste supercomputer met chips op basis van kopertechnologie

Reeds 2 miljoen chips op koperbasis geleverd

Amsterdam, 21 februari 2000 - IBM heeft de eerste supercomputer met chips op basis van kopertechnologie geïntroduceerd. Daarnaast maakt IBM bekend dat inmiddels 2 miljoen chips op koperbasis zijn geleverd.

Naar verwachting zal de nieuwe RS/6000 SP-supercomputer worden ingezet in wetenschappelijke en technische omgevingen waar onderzoek wordt verricht naar uiterst complexe problemen. Hierbij valt te denken aan simulaties van kernexplosies en onderzoek naar de werking van het menselijke brein. Dankzij de concurrerende prijs kunnen zelfs middelgrote bedrijven deze RS/6000 SP bekostigen.

Gunstige prijs/prestatieverhouding
Dankzij de op kopertechnologie gebaseerde POWER3-II-processoren biedt de nieuwe RS/6000 SP, uitgerust met POWER3-II-nodes uitstekende prestaties in commerciële en technische omgevingen. Het RS/6000 SP-systeem, dat ooit begon als platform voor computergebruik in technisch/wetenschappelijke omgevingen, wordt steeds vaker ingezet voor commerciële toepassingen. De POWER3-II-node zal deze trend naar verwachting voortzetten. De node biedt een gunstige prijs/prestatieverhouding, waardoor deze met name aantrekkelijk is voor middelgrote bedrijven die Business Intelligence-, Enterprise Resource Planning- en serverconsolidatie-applicaties willen implementeren. De RS/6000 SP is een schaalbaar systeem, dat uit slechts één of twee nodes kan bestaan, maar ook vele honderden nodes kan bevatten. De prestaties van het systeem nemen vrijwel lineair toe met de omvang. Elke node bevat één of meer microprocessoren met een eigen RAM-geheugen en eigen schijfruimte. IBM levert verschillende typen nodes die kunnen worden gecombineerd tot één systeem en die gezamenlijk kunnen worden gebruikt voor grote rekentaken of afzonderlijk voor minder omvangrijke taken.

IBM RS/6000
Bij ruim 125.000 commerciële en technische afnemers over de hele wereld zijn meer dan 850.000 IBM RS/6000-systemen in gebruik. De IBM RS/6000-productlijn bestaat uit computers met RISC-microprocessors en AIX, het UNIX-besturingssysteem van IBM. IBM biedt het meest complete UNIX-aanbod door hardware, software service en ondersteuning te combineren voor hoge prestaties, beschikbaarheid, schaalbaarheid en gemakkelijk systeembeheer.

Internet-gebruikers kunnen voor nadere informatie over IBM, haar producten, diensten en technologie terecht op het World Wide Web. Het adres van IBM's home page is: https://www.ibm.com. Het adres van de IBM RS/6000 home page is: https://www.rs6000.ibm.com. Meer informatie over IBM e-business is te vinden op https://www.ibm.com/e-business.

Deel: ' Nieuwe generatie 'Deep Blue' IBM met chips kopertechnologie '
Lees ook