Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 15 mei 2002

Nieuwe giraffestier in Safari Beekse Bergen

Mogelijk vandaag al op de vlakte te zien, aanwinst voor fokprogramma

Gisteren is er een nieuwe mannelijke giraffe in Safari Beekse Bergen gearriveerd. Het dier is afkomstig uit de dierentuin van Praag en komt naar het park in het kader van het Europese fokprogramma. De giraffe werd vervoerd met een speciale trailer van ruim vier meter hoog. Deze dieren moeten immers staand vervoerd worden. De huidige giraffe-man Dirk heeft voldoende nakomelingen verwekt bij de vrouwelijke exemplaren van het park. Hij zal binnenkort naar de dierentuin van Warschau verhuizen. De nieuwe giraffestier, die Walda heet, zal mogelijk vandaag al de grote vlakte van het park gaan verkennen en kennismaken met de vrouwelijke giraffes.

De komst van deze tweede giraffestier is een goede aanwinst voor het park. De Europese dierentuinen hebben een speciaal fokprogramma (EEP) voor de giraffen opgezet om de populatie te vergroten. In Safari Beekse Bergen is de laatste vijf jaar (als gevolg van dit fokprogramma) ieder jaar een geboorte geweest. De eerste geboorte vond plaats in 1997, de giraffe Carmen, moeder van Astrid. In november van 1998 werd de giraffe Naomi geboren. In juni 1999 zag opnieuw een giraffe het licht in het park, haar naam is Hadiya. In 2000 werden er twee giraffen geboren, Gunnar en Iwan. Ook in 2001 werd deze trend voortgezet met de geboorte van twee giraffes.

Na een draagtijd van gemiddeld 14 15 maanden wordt een jong geboren. Het jong valt van een grote hoogte (zeker 2 meter) op de grond. De moeder blijft immers staan. Het giraffejong komt met de voorpoten en kop naar buiten en maakt vervolgens een koprol. Het dier komt terecht op de schouders, waarvan de beenderen nog soepel en buigzaam zijn. Een giraffe is na de geboorte gemiddeld 1,50 m tot 1,60 m hoog. Een volwassen giraffe kan uitgroeien tot een hoogte van 5,50 meter.

De giraffen zijn zowel vanuit de Safaribus als vanaf de Wandelsafari te bewonderen Safari Beekse Bergen is gedurende de maand mei dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Met een all-in ticket voor de Safaribus, Safariboot, de Wandelsafari en de Safari met de eigen auto, kunnen de bezoekers een reis maken door het grootste dierenpark van Nederland. Volwassenen betalen voor het all-in ticket 12,50 p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar betalen 11,- p.p. Voor meer informatie, de Beekse Bergen-infolijn: 0900-2335732 (0,40 euro per minuut), of internet:www.beeksebergen.nl.

Deel: ' Nieuwe giraffestier in Safari Beekse Bergen '
Lees ook