PERSBERICHT - 2003-03-19

Grootste maquettebouwproject sinds 1952

Nieuwe luchthaven Madurodam gaat officieel open

Donderdag 27 maart 2003 om 16.00 uur wordt in Madurodam een schaalmodel van Amsterdam Airport Schiphol officieel geopend. Deze handeling wordt verricht door mevrouw M. Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de heer G. Cerfontaine, president-directeur, Schiphol Group, die vervolgens de maquette overdraagt aan Sharon Rahmee, de 17-jarige nieuwe burgemeester van Madurodam.

De luchthaven is al vanaf de opening van Madurodam in 1952 een essentieel onderdeel van de miniatuurstad. Na de laatste verbouwing eind jaren tachtig wilde Madurodam graag een nieuwe versie naar voorbeeld van het inmiddels uitgebreide echte Amsterdam Airport Schiphol. In samenwerking met Schiphol Group en naar ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel, tevens architect van de echte luchthavengebouwen, is het huidige project tot stand gekomen.

Nieuwe inductietechniek
De nieuwbouw van de luchthaven is het grootste maquetteproject sinds 1952. Ruim twee jaar heeft Madurodam gewerkt aan de AirportCity, die maar liefst 1150 m² beslaat. Geboren uit de behoefte van de bezoekers om zo dicht mogelijk bij de vliegtuigen te komen, is het looppad dwars door de luchthaven gebouwd.

Een verdiept plateau geeft de bezoeker de mogelijkheid om ook in de terminal te kijken en op ooghoogte de drukte te beleven. Op het platform is een nog nooit vertoonde inductietechniek te zien, waar de drie meter lange vliegtuigen door middel van een magnetisch veld, oplaadbare accus en minicomputers worden voortbewogen.


---

Programma :
Wij nodigen vertegenwoordigers van de media graag uit om vanaf 16:00 uur op donderdag 27 maart 2003 bij de officiële opening aanwezig te zijn.

Van 12:00 tot 14:00 uur wordt de maquette exclusief opengesteld voor de visuele media, voor het maken van foto- en/of filmopnames.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Madurodam
Marianne de Nooijer
tel. 070 416 24 20
e-mail mdenooijer@madurodam.nl

Schiphol Group
Pamela Kuypers
tel.: 020 601 31 74
e-mail kuypers_p@schiphol.nl.


Deel: ' Nieuwe luchthaven Madurodam gaat officieel open '
Lees ook