Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe Namen: MUM, WILDBIRDS & PEACEDRUMS, KIM JANSSEN en meer..

Mm, Kim Janssen & LPG & audiotransparent & Awkward I, Most Unpleasant Men, The Golden Glows playing Alan Lomax' prison songs en Wildbirds & Peacedrums zijn toegevoegd aan het muziekprogramma van Into The Great Wide Open, het nieuwe meerdaagse festival van 4 tot en met 6 september op Vlieland. De komende weken wordt de randprogrammering ook bekend gemaakt. Beeldende kunst, film en kinderprogrammering zijn daarvan de drie pijlers.

Het complete muzikale programma op een rijtje: Emiliana Torrini, The Veils, Alela Diane, Johan, Lay Low, Efterklang, Kyteman's Hiphop Orkest, Mm, Lucky Fonz III, NO Blues, Meindert Talma speelt Tamango, Franoiz Breut, The Wave Pictures, Diego's Umbrella, Lykke Li, Fink, Art Brut, Red Snapper, Th' Legendary Shack*Shakers, Riverboat Gamblers, Kim Janssen & LPG & audiotransparent & Awkward I, Most Unpleasant Men, The Golden Glows playing Alan Lomax' prison songs, Wildbirds & Peacedrums en DJ Derek.

Into The Great Wide Open vindt plaats op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september 2009 op Vlieland. De voorverkoop is gestart via Ticket Service Nederland. Entree voor volwassenen bedraagt 50,- en voor kinderen t/m 14 jaar 2,50 (exclusief servicekosten, bootreis en overnachting). Op www.intothegreatwideopen.nl staat alle informatie en is het gemakkelijk om naast het festivalticket tevens de bootreis, hotel, camping of bungalow te boeken. De boot naar Vlieland vertrekt vanaf Harlingen (Friesland) en is zowel per trein als auto bereikbaar.
Het IJslandse Mm combineert melodieuze elektronica met zachte zang, oftewel fluisterelektronica. Naast diverse albums, waarvan het laatste in 2007 verscheen, schreven ze zelf een soundtrack voor Eisenstein's klassieker 'Pantserkruiser Potemkin'. In 2005 gaven ze samen met het Radio Kamerorkest een bijzonder concert tijdens het Holland Festival in Amsterdam en in 2006 remixten ze twee Goldfrapp singles, 'Number One' en 'Never Know'. Hun label FatCat Records brengt bijvoorbeeld ook Animal Collective, Sigur Ros en Panda Bear uit. Als dat geen kwaliteitsstempel is ... Mm laat je meevoeren in het sprookje dat Into the Great Wide Open heet, terwijl je in het gras ligt en de Vlielandse schapenwolkjes kunt tellen, zonder in slaap te vallen.
En gitaar, drie stemmen. The Golden Glows blazen het stof van lang vervlogen melodien. Het Antwerpse trio speelt akoestische droommuziek met warme driestemmige harmonien die stralen als een ondergaande zon. Voor Into The Great Wide Open maken de Glows een exclusieve festivalselectie uit vier 'Songbooks' die sinds 2005 gestalte kregen: een vleugje jarentwintigmagie uit 'A Songbook From The 20's'. Sprookjesachtige schoonheid uit 'A Folksongbook'. En een minipreview van 'The Songbook of Blues', dat later dit jaar zal verschijnen. Aangevuld met een aantal historische 'Prison Songs', die The Golden Glows in oktober met een mannenkoor opvoeren in het kader van de Alan Lomax Tribute (AB Brussel). Gastmuzikant is koperblazer Jon Birdsong (Beck, Calexico, Jolie Holland). Een bont gezelschap in de kerk op zondag. Kim Janssen, LPG, audiotransparent en Awkward I presenteren op deze speciale locatie een matinee die een wel hele bijzondere voorbereiding kent. Het gezelschap vertrekt namelijk een aantal weken voor het optreden naar Vlieland om daar een document samen te stellen dat hun persoonlijke Vlielandervaring bevat. Dat kunnen dus mooie beelden zijn, speciale liedjes of een speciale collaboratie.

Het heeft even geduurd voor de Utrechtse band Most Unpleasant Men zijn debuutalbum afleverde. De titel 'Nothing Moves Slower' is dan ook niet toevallig. Hij verwijst niet alleen naar de zes jaar die eraan gewerkt is, maar ook naar het tempo van liedjes zelf: laag. Maar, zonder saai te worden. En natuurlijk verwijst de albumnaam naar het gelijknamige nummer van Eels. Niet gek gevonden. De rijk georkestreerde indiepop heeft absoluut raakvlakken met het werk van Eels. Live heeft de band inmiddels een reputatie opgebouwd, niet alleen was de cd-presentatie in het Utrechtse Ekko stijf uitverkocht, het kreeg ook nog eens vijf! sterren in het AD/UN.
Wild is ze, zangeres Mariam Wallentin van het Zweedse duo Wildbirds & Peacedrums. Nee, deze muzikale paradijsvogel moet je niet op willen sluiten in een hokje en dat geldt ook voor de muziek die dit echtpaar maakt. Terug naar de basis, drums en zang is waar het hier om gaat. In een buitengewone omlijsting van allerlei niet voor de hand liggende instrumenten zoals steeldrum, citer en tamboerijn. Pure en opzwepende oerpop en dus perfect passend zo midden in de natuur van Vlieland. En als dit nog niet genoeg zegt, vooruit, ze stonden in het voorprogramma van Lykke Li.

Into The Great Wide Open is mede mogelijk gemaakt door provincie Friesland, gemeente Vlieland, Kunstenaars & Co, Rederij Doeksen, Kampeerterrein Stortemelk, Brand, VVV Vlieland, Podium Vlieland en Staatsbosbeheer.

Utrecht, 1 juli 2009

EINDE PERSBERICHT/////////

Deel: ' Nieuwe Namen MUM, WILDBIRDS & PEACEDRUMS, KIM JANSSEN en meer.. '
Lees ook