VU ziekenhuis

Nieuwe onderzoeksprocedure sluit baarmoederhalskanker uit

Amsterdam, 7 februari 2003

Een uitstrijkje en screening op het Humaan Papilloma Virus (HPV) zijn voldoende om baarmoederhalskanker te voorkomen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de afdeling pathologie van het VU medisch centrum. Zij zijn namelijk in staat geweest alle oncogene typen vast te stellen van HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

In totaal zijn er meer dan 100 HPV-typen. Een aantal daarvan is geassocieerd met baarmoederhalskanker. Van deze zogenoemde oncogene- of hoogrisico typen waren er al veertien bekend. Uit groot epidemiologisch onderzoek is gebleken dat er in totaal achttien HPV-typen zijn die baarmoederhalskanker veroorzaken. Opmerkelijk was dat al deze
HPV-typen op DNA-niveau sterk aan elkaar verwant waren.

Dit betekent dat baarmoederhalskanker met haar voorstadia nu ook met een test op hoog risico HPV kan worden aangetoond. Met deze test kunnen alle hoogrisico-HPV-typen in één keer worden achterhaald.

Aangezien de negatief voorspellende waarde voor de ernstigste voorloperlaesie van baarmoederhalskanker hoger is bij een test op achttien verschillende HPV-typen (>99,5%) dan van veertien typen (98,7%), kan baarmoederhalskanker volledig worden voorkomen. Door deze hoogrisico-HPV-test te combineren met een uitstrijkje is de kans nagenoeg afwezig dat baarmoederhalskanker bij screening gemist wordt.

Ook bij preventieve HPV-vaccinatie voor baarmoederhalskanker dient rekening te worden gehouden met cocktails van achttien in plaats van veertien verschillende hoogrisicotypen.

De resultaten van het onderzoek worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

Deel: ' Nieuwe onderzoeksprocedure sluit baarmoederhalskanker uit '
Lees ook