VU ziekenhuis

Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van leukemie en lymfoom

Amsterdam, 12 maart 2003

De afdeling kinderoncologie van het VU medisch centrum organiseert voor de 5^e keer een internationaal symposium over leukemie (bloedkanker) en lymfoom (klierkanker). In zijn soort het enige congres dat in Nederland wordt gehouden.

De meest recente, veelbelovende ontwikkelingen in nieuwe behandelingmethoden van kinderen en volwassenen met deze vormen van kanker worden gepresenteerd door onderzoekers uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Amerika. Daarnaast is er aandacht voor recent wetenschappelijk onderzoek naar verbeteringen van de huidige behandeling met medicijnen van deze ziekten.

Naast de ouderwetse kankergeneesmiddelen, cytostatica, kunnen kankercellen ook worden bestreden met nieuwe geneesmiddelen. Op dit gebied is veel onderzoek gaande. Er zullen studies gepresenteerd worden waaruit blijkt dat targeted therapy (kankercelgerichte behandeling) effectief is bij zowel leukemie als lymfoom.

Ook worden de eerste resultaten gepresenteerd van studies naar het nog nauwkeuriger indelen van patiënten in risicogroepen op basis van de aan- of afwezigheid van hele kleine aantallen leukemiecellen in het beenmerg. Hiermee zal het mogelijk worden om de behandeling meer op het individu af te stemmen.

Het symposium 5th International Symposium on Leukemia and Lymphoma molecular pharmacology and new treatmant modalities wordt van 13 tot 15 maart in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit te Amsterdam gehouden. Er worden zon 250 medici en wetenschappers uit de hele wereld verwacht. Internationaal bekende onderzoekers en klinisch oncologen zijn als sprekers voor dit symposium uitgenodigd.

Deel: ' Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van leukemie en lymfoom '
Lees ook