Gemeente Gent

Nieuwe presentatie in het Museum voor Schone Kunsten

In het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark is deze zomer heel wat nieuws te zien. Voor de eerste keer sinds de verbouwing en sinds "Paris-Bruxelles" werd de hele collectie verspreid over alle zalen van het museum.

Deze nieuwe opstelling omvat heel wat primeurs. Zo werden geheel nieuwe zalen gewijd aan het neoclassicisme (rond de Gentenaar Joseph Paelinck), aan de Franse romantiek (met Géricault en Corot) en aan het luminisme (met een volledige presentatie van de werken van Emile Claus).

Meer ruimte gaf de mogelijkheid om totnogtoe onbekende werken te tonen, zoals een luministisch werk van de Japanner Kojima, leerling van Claus, een topwerk van de Spaanse schilder Valentin de Zubiaurre, een landschap van de Engelse romantische schilder George Morland en een meesterlijk damesportret van de Engelsman Hogarth, pas gerestaureerd net zoals de oorspronkelijke gesculpteerde rococolijst waarin het wordt gepresenteerd.

Onder de nieuwigheden is ook een zaaltje met kleine impressionistische werkjes van twee Russische kunstenaars, Leon Schulman en Arnold Lachovsky. Deze werkjes, vijftien in totaal, werden verzameld door de eveneens uit Rusland afkomstige Joseph Swerdloff en ze werden door zijn dochter, mevrouw L. Guliac, aan het museum geschonken. Het is de eerste keer dat deze schenking in haar geheel wordt getoond.

In het museum lopen ook nog twee zomertentoonstellingen : "Terug uit Japan" met gerestaureerde werken die terug zijn van een rondreis langs vijf Japanse musea, en "James Ensor, alle etsen", een presentatie van alle etsen die Ensor ooit heeft gemaakt.

Informatie

Museum voor Schone Kunsten
Nicolaas De Liemaeckereplein 3

9000 Gent
tel. (09)222 17 03 - fax (09)221 60 15
e-mail museum.msk@gent.be.

Last modified on: 16/07/99 - Copyright © 1999 STAD GENT.

Deel: ' Nieuwe presentatie Museum voor Schone Kunsten Gent '
Lees ook