Nieuwe ramp Ethiopië, regering geeft code rood af

Persbericht

Den Haag, 26 mei 2016

Nieuwe ramp Ethiopië, regering geeft code rood af

“Verwacht wordt dat 1,5 miljoen mensen worden getroffen door overstromingen”

In Ethiopië is een nieuwe ramp op komst, de regering heeft een code rood afgegeven voor verwachte extreme regenval veroorzaakt door La Nina, de opvolger van El Nino. De zwaarste buien worden in juli en augustus verwacht, de Ethiopische overheid bereidt evacuaties voor.

Na een extreem lange periode met droogte veroorzaakt door El Nino, in delen van het land viel 1,5 jaar lang geen regen, is een nieuwe aan het weer gerelateerde ramp op komst. De komende maanden wordt een daling van de zeewatertemperatuur verwacht, een La Nina. La Nina veroorzaakt net zoals El Nino op veel plaatsen op de wereld extreem weer. El Nino is verdwenen, de temperaturen van het zeewater van de Stille Oceaan zijn van warm weer terug naar normaal.

Weervrouw Margot Ribberink, ambassadeur van Cordaid en werkzaam bij MeteoGroup, bezocht afgelopen dagen Ethiopië en sprak met medewerkers van het Nationale Meteorologisch Instituut in Addis Abeba: “Verwacht wordt dat minstens 1,5 miljoen mensen zullen worden getroffen door overstromingen. La Nina zal net zoals El Nino vrij sterk zijn en langer aanhouden. Mogelijk zal de regentijd pas ophouden in oktober, normaal is dat in september. Doordat we dan ook met een La Nina te maken zullen hebben verwacht het Nationaal Meteorologisch Instituut van Ethiopië extremere buien dan normaal met als gevolg lokaal overstromingen, modderstromen en rivieren die buiten hun oevers treden. De regering van Ethiopië is zich zeer bewust van deze aankomende situatie en is nu al bezig om mensen in laag gelegen gebieden te verplaatsen”.

Vanaf medio juni start de lange regentijd en worden met name in het noorden en westen van Ethiopië regenbuien verwacht.

Meer dan 10 miljoen mensen in Ethiopië worden met hongersnood bedreigd. De voedselcrisis zal zijn piek bereiken in september, omdat vanaf die maand pas de eerste oogsten kunnen worden binnengehaald. Cordaid geeft sinds november vorig jaar noodhulp.

Op dit moment komt Ethiopië een beetje bij van de extreme droogte. Er zijn sinds eind april een aantal regenbuien gevallen, waardoor er op de kale vlaktes nu een dunne groene waas van gras is te zien. Op sommige plaatsen kwam het echter zo hard naar beneden dat lokaal rivieren overstroomden en mens en dier verdronken.

Cordaid

De Nederlandse maatschappelijke organisatie Cordaid bestrijdt armoede in conflict- en geweldgebieden waar 1,2 miljard mensen leven in ontwrichte samenlevingen. De hulporganisatie verbindt noodhulp met ontwikkeling door middel van programma’s voor veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs en werk. Met resultaatgerichte financiering en eigen investeringsfondsen werkt Cordaid vanuit de lokale gemeenschappen om kansen te creëren voor de allerarmste, meest kwetsbare en uitgesloten mensen. Cordaid wordt gesteund door bijna 300.000 Nederlandse donateurs en werkt in 22 landen met 400 medewerkers en een budget van 152 miljoen. In Ethiopië is Cordaid al jaren actief, onder andere in het aanleggen van wateropvangsystemen in semi-aride gebieden.

Deel: ' Nieuwe ramp Ethiopië, regering geeft code rood af '
Lees ook