Gemeente Leiden

Vanaf 1 oktober nieuwe reisdocumenten: Op tijd naar de gemeente voor een paspoort of identiteitskaart!

Op 1 oktober aanstaande wordt er een nieuw paspoort en een nieuwe identiteitskaart ingevoerd. Tegelijk veranderen dan de regels voor het aanvragen van een reisdocument en het bijschrijven van kinderen.

Na vijf werkdagen uw reisdocument ophalen
De reisdocumenten die vanaf 1 oktober beschikbaar komen zijn beter beveiligd en worden op een centrale plaats in Nederland van persoonlijke gegevens voorzien. Dit betekent dat u een paspoort of identiteitskaart niet op de dag van aanvraag meekrijgt, u kunt het na vijf werkdagen ophalen.

Het is belangrijk dat u voortaan tijdig naar het stadhuis komt als uw reisdocument gaat verlopen.

Bij de aanvraag moet u uw huidige reisdocument en één recente, professionele pasfoto meenemen. De foto moet recht van voren zijn genomen tegen een licht egale achtergrond.

Kinderen bijschrijven: kind en pasfoto mee
Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben. Maar tot en met vijftien jaar kan een kind ook worden bijgeschreven in het paspoort van de ouder.

Ook voor kinderen geldt dat de identiteit moet worden vastgesteld. Een kind moet daarom bij de aanvraag aanwezig zijn, waarbij ook een pasfoto van het kind moet worden overlegd. Ook deze foto moet recht van voren zijn genomen.

Let op: het kind moet wél bij de aanvraag aanwezig zijn, maar hoeft niet mee om het paspoort met bijschrijving op te halen.

Ook voor het bijschrijven van kinderen in een reisdocument geldt voortaan een wachttijd van vijf werkdagen.

Spoedprocedure
Wanneer u op uiterst korte termijn een reisdocument nodig heeft, of een kind wilt bijschrijven, dan kunt u in bepaalde situaties gebruik maken van een spoedprocedure. Normaal gesproken kan het document dan de eerstvolgende werkdag worden opgehaald. Garanties worden echter niet gegeven. Aan een spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

De eerste week van oktober
De nieuwe procedure brengt begin oktober veel tijd met zich mee. In verband daarmee het volgende:


· een reisdocument dat u op 1 of 2 oktober aanvraagt kunt u pas vanaf maandag 8 oktober ophalen

· de eerste week van oktober is het niet mogelijk om een spoedprocedure te volgen.

Reisdocument op afspraak
Wilt u een reisdocument aanvragen dan is het verstandig hiervoor een telefonische afspraak te maken. U wordt dan op het afgesproken tijdstip geholpen en hoeft niet nodeloos in de rij te staan.

Voor een afspraak kunt u bellen met de servicelijn Burgerzaken van de gemeente Leiden, op maandag t/m vrijdag van 9.00- 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur, telefoonnummer: 516 55 00. U kunt ook zonder afspraak komen, maar houdt u dan rekening met wachttijden. Het servicepunt Burgerzaken is gevestigd in het stadhuis en heeft de volgende openingstijden: maandag 12.30- 15.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 08.30- 15.00 uur en donderdagavond van 17.30- 20.00 uur.

Voor meer informatie belt u met de servicelijn Burgerzaken: 516 55 00, of kijkt u op www.paspoortinformatie.nl.

Deel: ' Nieuwe regeling reisdocumenten gemeente Leiden '
Lees ook