Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuw reisdocument? Op tijd naar Burgerzaken!

Vanaf 1 oktober is er een nieuw paspoort en een nieuwe identiteitskaart. Vanaf die datum gelden er nieuwe regels voor het aanvragen van een nieuw reisdocument en het bijschrijven van kinderen. Houdt er rekening mee dat u voortaan vijf werkdagen moet wachten op een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart. Gaat u binnenkort op reis? Let er dan op dat u op tijd naar de gemeente gaat!

Vijf werkdagen wachten op een paspoort of identiteitskaart Paspoorten en identiteitskaarten worden vanaf 1 oktober op een centrale plaats in Nederland van persoonsgegevens voorzien. Zo kunnen we over nog beter beveiligde reisdocumenten beschikken. Daardoor krijgt u vanaf 1 oktober het nieuwe reisdocument niet meer meteen mee, maar kan het na vijf werkdagen bij het gemeentehuis opgehaald worden. De gemeente streeft ernaar de wachttijd bij het ophalen van het reisdocument zo kort mogelijk te houden. Als een reisdocument wordt aangevraagd, moet het huidige reisdocument worden meegebracht, samen met één recente, professionele pasfoto. De pasfoto moet van voren zijn genomen (dus niet van opzij). Het nieuwe paspoort kost fl. 73,55 ( 33,37), de nieuwe Nederlandse Identiteitskaart fl. 59,20 ( 26,87).

Bijschrijven kinderen
Ook het bijschrijven van kinderen verandert 1 oktober. Ten behoeve van een betere beveiliging wordt de bijschrijving voorzien van een foto. Om de identiteit van het kind vast te stellen, moet bij het aanvragen van een bijschrijving het kind aanwezig zijn en een pasfoto van het kind worden meegenomen. Ook voor het bijschrijven van kinderen geldt voortaan een wachttijd van vijf werkdagen. De pasfoto van het kind moet eveneens recht van voren genomen zijn. Het kind hoeft niet mee om het paspoort met bijschrijving op te halen.

Eerste week oktober geen verstrekking reisdocumenten! In verband met de invoering van de nieuwe reisdocumenten op 1 oktober, kunnen tijdens de eerste week van oktober wel reisdocumenten worden aangevraagd, maar nog niet worden uitgereikt. Ook zal gedurende deze week nog geen gebruik kunnen worden gemaakt van de zogenoemde spoedprocedure. In bepaalde situaties kan bij het aanvragen van een paspoort, identiteitskaart of bijschrijving gebruik worden gemaakt van de spoedprocedure. Normaal gesproken kan het document dan de eerstvolgende werkdag worden opgehaald. Aan de spoedprocedure zijn wel extra kosten verbonden.

Kijk voor meer informatie op Paspoortinformatie

Deel: ' Nieuwe regels voor aanvraag reisdocument '
Lees ook