Nieuwe Seat León en vele andere innovaties

(21 September 1999)

PERSBERICHT:

Ondanks alle primeurs van de afgelopen maanden, presenteert Seat voor het eind van het millennium nogmaals een nieuwe auto. Tijdens de IAA te Frankfurt (14 t/m 26 september 1999) introduceerde het Spaanse automerk een compleet nieuw model: de Seat León. De León is in meerdere opzichten een noviteit voor Seat. Het is niet alleen het eerste model van het merk dat leverbaar is met vierwielaandrijving, maar ook de handgeschakelde zesversnellingsbak is een noviteit. Daarnaast presenteert Seat haar krachtigste motor ooit: een 132 kW/180 pk turbo.

Naast dit nieuwe model presenteert Seat ook de 'drieliter' Arosa. Dit prototype maakt gebruik van uiterst geavanceerde technologie om een verbruik te realiseren van minder dan drie liter brandstof per 100 kilometer.

Op de IAA te Frankfurt zal Seat ook voor de eerste maal het complete programma met de nieuwe belettering, volgens de nieuwe corporate identity, tonen. Deze nieuwe huisstijl werd begin dit jaar op de Autosalon van Geneve gepresenteerd.

Het Seat modellenprogramma biedt daarnaast nog meer innovaties. Zo is de Arosa voortaan beschikbaar met twee nieuwe motoren, de 1,4-liter 16V - met een vermogen van 74 kW/100 pk, en de 1.4 TDi 55 kW/75 pk - Seat's eerste driecilindermotor. De Ibiza en Cordoba zijn nog aantrekkelijker geworden met hun nieuwe uiterlijk. De belangrijkste noviteit voor de Toledo is het satellietnavigatiesysteem dat voortaan verkrijgbaar is. De Alhambra biedt een praktisch kinderzitje, terwijl het kleurenaanbod voor de Inca bestelauto is vernieuwd. Tevens krijgt de Inca een nieuw driespaaks stuurwiel.

Nieuwe Seat León
Voor de eerste maal in haar geschiedenis presenteert Seat een model dat leverbaar is met een 132 kW/180 pk sterke (turbo)motor, een handgeschakelde zesversnellingsbak en vierwielaandrijving. Het is de Seat León.

De León is 4,184 meter lang en combineert de styling van een coupé met het comfort van een sedan en met het functionele karakter van een vijfdeurs hatchback. Het is een verfrissend concept, gepositioneerd in het grootste marktsegment van Europa, de lagere middenklasse.

De Seat León onderscheidt zich in alle opzichten in dit druk bevochten segment. De moderne, karakteristieke lijn biedt niet alleen de sportieve uitstraling van een coupé, maar ook het comfort van een ruime sedan, en de extra functionaliteit van een hatchback. De dynamische León voldoet verder aan de zwaarste veiligheidsstandaards en onderscheidt zich - net als alle andere Seat-modellen - door de hoge kwaliteitsstandaard.

Het motorenprogramma loopt van de 1.9 SDi met 50 kW/68 pk tot de 132 kW/180 pk sterke 1.8 20V Turbo, in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak en vierwielaandrijving. Hiermee haalt de León een topsnelheid van 229 km/h.

Naast de SDi is de nieuwe Seat ook leverbaar met andere dieselmotoren: de 66 kW/90 pk 1.9 TDi en de 81 kW/l10 pk 1.9 TDi. Het aanbod van benzinemotoren bestaat uit de reeds genoemde Turbo, een 55 kW/75 pk 1.4 16V, een 74 kW/100 pk 1.6 en een 92 kW/125 pk 1.8 20V.

Minimaal brandstofverbruik
Op de IAA te Frankfurt presenteert Seat een prototype van de Arosa met een ongekend laag brandstofverbruik: slechts drie liter per 100 kilometer. Om dit te bereiken is deze speciale Arosa onder meer uitgerust met een nieuwe 1,2-liter driecilinder turbodieselmotor.

De motor van de '3-liter' Arosa is nagenoeg geheel van lichtmetaal gemaakt en is gekoppeld aan een innovatieve, geavanceerde, elektronisch geregelde versnellingsbak (met magnesium huis), om het potentieel van zijn 45 kW/61 pk maximaal te benutten.

De uitstekende prestaties van de motor en de transmissie, in combinatie met het gereduceerde gewicht van de complete auto, geven de 3-liter Arosa bij een tankinhoud van 34 liter een actieradius van meer dan 1.000 km.

Nieuwe corporate identity
De nieuwe belettering wordt nu op nagenoeg alle Seat-modellen doorgevoerd. Het esthetische familiegezicht is zowel innovatief als karakteristiek en daarmee direct herkenbaar. Hiermee zien de modellen er niet alleen futuristisch, maar ook tijdloos-elegant uit.

In Frankurt zijn alle Seat-modellen (met uitzondering van de Alhambra) uitgevoerd met de nieuwe belettering. In Nederland zal de levering van deze uitvoeringen in de loop van dit najaar plaatsvinden.

Het ontwerp van het woord 'SEAT', in hoofdletters met duidelijk gevormde lijnen en meer ruimte tussen de letters, verbetert het aanzien. Alle modellen zijn aan voor- en achterzijde voorzien van het nieuwe, moderne, bijzonder stijlvolle 5-logo. Dit heeft nu een afgeronder silhouet passend bij de aantrekkelijke nieuwe merkidentiteit van de Seat-producten sinds de introductie van de nieuwe Toledo.

Een verleidelijk programma
De compacte Seat Arosa heeft voor de IAA in Frankturt enkele primeurs in petto. Allereerst een krachtige nieuwe benzinemotor: een 74 kW/100 pk sterke 1.4 16V. Daarnaast presenteert Seat haar eerste driecilindermotor, de 1.4 TDi met een vermogen van 55 kW/75 pk.

Ook de nieuwe Ibiza- en Cordoba-modellen, die vanaf eind oktober op de Nederlandse markt worden verwacht, zijn in Frankfurt aanwezig. De nieuwe Ibiza, die in mei jl. zijn primeur beleefde in Barcelona, komt uit op een moment dat zijn voorganger op de Spaanse markt de leider is in zijn segment. Daarnaast is de Ibiza ook buiten de thuismarkt een ongekend verkoopsucces; de verkopen op de Duitse markt zijn hiervan een voorbeeld:
19.000 stuks in 1998 (In Nederland waren dit in 1998 ca. 4.000 auto's).

De nieuwe Cordoba, die tegelijk met de Ibiza wordt geïntroduceerd, is de ideale auto voor jonge gezinnen. Het model biedt in alle drie de carrosserievarianten zowel ruimte, comfort als veiligheid. De klant kan kiezen uit de sportieve tweedeurs, de functionele vierdeurs en de handige Vario. Als Vario is de Cordoba niet alleen een veelzijdige, handelbare, compacte auto, maar heeft hij ook nog eens een ongekend grote bagageruimte.

In Frankfurt toont Seat ook de prototypes van de Cupra-uitvoeringen van de nieuwe Ibiza en Cordoba. Deze uitvoeringen, die zijn ontwikkeld door de ontwerpafdeling van Seat onder leiding van Walter de' Silva, accentueren het sportieve karakter van de twee modellen. Ze combineren de krachtigste motor in dit segment met een prachtige vormgeving.

Op Frankfurt is tevens de Seat Toledo te zien met de nieuwe uitvoering van de merknaam, in overeenstemming met de nieuwe corporate identity. Ook de plaats van de emblemen is gewijzigd. Het woord 'SEAT' bevindt zich nu linksboven op het kofferdeksel en de naam van het model staat rechtsboven. Het nieuwe 'S'-logo bevindt zich in het midden, met de motoraanduiding rechtsonder op het kofferdeksel. De belangrijkste innovatie bij de Toledo is het GPS satellietnavigatiesysteem.

Ook de Alhambra zal in Frankfurt te zien zijn met dit navigatiesysteem op de Luxe- en Gran Via-uitvoeringen. Andere aantrekkelijke details zijn een bagagenet in de bagageruimte en een klein opbergvak onder het dashboard. Een nieuwe optie is een praktisch, ingebouwd kinderzitje. Dankzij het hogere zitkussen en de aangepaste rugleuning reizen kinderen zo nog veiliger mee.

De Seat Inca krijgt nu ook in alle modellen een driespaaks stuurwiel. Verder heeft hij een nieuwe grille en is het kleurenprogramma uitgebreid met de tinten groen, oranje en geel.

Deel: ' Nieuwe Seat León '
Lees ook