Microsoft onthult 'X-Box' game console

Nieuwe spelcomputer maakt betere en snellere games mogelijk

Schiphol-Rijk/Brussel, 10 maart 2000 - Bill Gates, chairman en chief software architect van Microsoft, heeft tijdens de jaarlijkse Game Developers Conference de nieuwe game console van Microsoft geannonceerd, met de codenaam 'X-Box'. X-Box is een geavanceerde spelcomputer, speciaal ontworpen voor intensieve actiespellen. Bouwend op de software-expertise van het bedrijf en de snelle ontwikkelingen in PC-technologie, zoals 3D-graphics en Internet, ontwikkelt Microsoft een krachtig en gemakkelijk te gebruiken platform waarmee ontwikkelaars in kortere tijd betere games kunnen ontwikkelen.

"Voortbouwend op onze capaciteiten als softwarebedrijf, zal X-Box gamesontwikkelaars voorzien van een krachtig platform voor het ontwikkelen van nieuwe games en gamers een ongekende spelervaring bieden," zegt Bill Gates. "Wij willen de X-Box tot het gamesplatform maken voor de beste en meest creatieve games-ontwikkelaars."

Nieuwe spelmogelijkheden
Met behulp van bekende tools zoals de Microsoft DirectX API kunnen ontwikkelaars spellen creëren met beelden van filmkwaliteit, Internet-mogelijkheden en geluid in hoge kwaliteit. X-Box verhoogt de spelkwaliteit aanzienlijk, dankzij ondermeer:


* Realistische spel-ervaringen dankzij de krachtige Intel Pentium III processortechnologie met Streaming SIMD Extensions;
* Ruim drie maal het grafische prestatievermogen van de nieuwste games consoles. De speciaal voor de X-Box ontworpen grafische chip, die is ontwikkeld in samenwerking met nVidia, is in staat om meer dan 300 miljoen polygonen per seconde te genereren;

* Rijkere, snellere en realistischere spellen dankzij de in de X-Box ingebouwde harddisk;

* Breedband Internet-connectiviteit.

Door de kracht van PC-technologie te combineren met de gemakkelijk te gebruiken DirectX-ontwikkeltools, biedt Microsoft ontwikkelaars een creatief medium met een zeer hoog prestatieniveau waarmee zij betere games kunnen ontwikkelen.

"De PC is altijd al het ontwerpplatform geweest voor high-end entertainment, door de onbegrensde grafische mogelijkheden en de uitstekende tools die het programmeren gemakkelijker maken," zegt Robbie Bach, vice president van de Games Division bij Microsoft. "Onze ontwikkelpartners zien ernaar uit om Hollywood-technieken toe te kunnen passen op X-Box games."

Enthousiasme onder ontwikkelaars
Microsoft zet aanzienlijke middelen in op het gebied van technologie, ondersteuning voor ontwikkelaars en marketing, om het succes van X-Box en de partners van Microsoft te garanderen. X-Box zal naar verwachting in het najaar van 2001 gelanceerd worden. Vele ontwikkelaars en uitgevers hebben inmiddels hun enthousiasme voor het nieuwe platform getoond, waaronder vooraanstaande bedrijven zoals Electronic Arts, Konami Company, Acclaim Entertainment en Eidos Interactive.

Nieuwe games-divisie
Om de ontwikkeling van de volgende generatie van PC- en X-Box-games verder te stimuleren, heeft Microsoft een nieuwe, gespecialiseerde games-divisie opgericht, samengesteld uit bekende softwareontwikkelaars en ontwerpers uit de industrie, en geleid door Robbie Bach. Rick Thompson is Vice President en Ed Fries is benoemd tot General Manager. Hij is tevens verantwoordelijk voor de contacten met onafhankelijke softwareontwikkelaars.
X-Box specificaties:
Ontwikkelplatform: DirectX API
Beschikbaarheid: najaar 2001
CPU: Intel Pentium III processortechnologie met Streaming SIMD Extensions Grafische chip: Speciaal ontwikkelde 3D grafische processor van NVIDIA
Geluid: Speciaal ontwikkelde 3D-geluidsprocessor Geheugen: 64 MB RAM
Harddisk: 8GB
Netwerk: 100 Mbps Ethernet
Uitbreidingspoorten: Een
Interfaces: Vier controller-aansluitingen en een A/V-aansluiting.
Media: 4X DVD-ROM met de mogelijkheid om DVD-films af te spelen

Belangrijkste prestatiegegevens:
Aantal micropolygonen/deeltjes per seconde: 300 miljoen Getransformeerde en verlichte polygonen per seconde: 150 miljoen
Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden tot een prettiger en gemakkelijker gebruik van de computer, ongeacht waar, wanneer en hoe zij dat willen.

Deel: ' Nieuwe spelcomputer maakt betere en snellere games mogelijk '
Lees ook