Nieuwe studie werking omega-3 visolie bij kinderen met ADHD-symptomen


Nieuw gepubliceerde studie versterkt bewijs dat kinderen met ADHD-symptomen profijt kunnen hebben van omega-3 visolie

OUD-BEIJERLAND, 20070417 -- Resultaten van de grootste, klinische studie in zijn soort met omega-3 en omega-6 laten zien dat suppletie met vetzuren de symptomen van ADHD kan verlichten. Deze uitkomsten dragen bij aan het toenemend bewijs dat voedingsinterventie kinderen met problemen als aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit direct kan helpen.

De nieuwe dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie - gepubliceerd in de uitgave van deze maand van The Journal of Developmental and Behavioural Pediatrics(1) - werd op initiatief van de University of South Australia en het vooraanstaande onderzoeksinstituut van de Australische overheid, de CSIRO Human Nutrition(2), uitgevoerd.

De studie omvatte 132 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar met ADHD symptomen. Het actieve vetzuur dat gebruikt werd was eye q, dat al eerder belangrijke vooruitgang liet zien bij kinderen in andere baanbrekende onderzoeken naar leervaardigheid.

Kinderen werden opgenomen in de studie wanneer de " parent ratings" van de Conners' ADHD Index(3) schaal scores vertoonden boven het 90ste percentiel van de algemene bevolking. Deelnemers werden niet gerekruteerd voor de studie wanneer zij stimulerende medicijnen kregen of wanneer zij enig andere vorm van omega-3 suppletie hadden ontvangen in de drie voorafgaande maanden.

In de eerste 15 weken verdeelden de Australische onderzoeker de kinderen in drie groepen. En groep nam eye q, de tweede groep nam eye q en een multivitaminen/mineralen supplement, terwijl de derde groep een placebo met palmolie kreeg.
Na 15 weken werd een cross-over gedaan en kregen alle deelnemende kinderen eye q en de multivitaminen/mineralen.

"De resultaten ondersteunen die van andere studies, die verbeteringen te zien gaven in ontwikkelingsproblemen die symptomatisch voor ADHD zijn, met suppletie van meervoudig verzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn daarmee mogelijk een zinvolle aanvulling op de behandeling van sommige kinderen" aldus de leider van het onderzoek, Dr. Natalie Sinn.
" Belangrijk is dat de kernsymptomen van hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen gemiddeld verbeterde van de bovenste klinische schaal op de Conners' ADHD Index naar de mild klinische na 30 weken van suppletie".
De belangrijkste resultaten, vermeld in het Amerikaans peer-reviewed tijdschrift, waren:
* Aan het eind van de 30 weken durende studie zag haast de helft van de kinderen, die eye q tijdens de hele studie innamen, belangrijke verminderingen in de kern ADHD-symptomen aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.
* Nadat de placebogroep overstapte naar het gecombineerde oliesupplement voor een periode van 15 weken, lieten zij belangrijke verbeteringen zien in de scores die de ouders hen gaven op het gebied van gedrag en aandacht.
* De oorspronkelijke eye q groep liet een voortdurende verbetering zien, na nog eens 15 weken van inname van het gecombineerde oliesupplement, in cognitieve problemen, aandachtsproblemen, rusteloosheid, impulsiviteit en hyperactiviteit.
* De inname van een multivitaminen/mineralen supplement liet geen toegevoegde waarde zien voor ADHD-symptomen. Dit geeft aan dat de vetzuren belangrijker zijn.
* De bevindingen geven een indicatie dat de effecten van behandeling met omega-3 en omega-6 vergelijkbaar zijn met de gemiddelde effecten van behandeling met stimulerende medicijnen (volgens gepubliceerde studies) op basis van de beoordeling door de ouders van het gedrag.
"Het gemiddeld effect dat in de huidige studie gezien werd over een periode van 15 weken is vergelijkbaar met de resultaten uit een meta-analyse van studies naar medicatie(7)", gaf Dr. Sinn als commentaar.
"De symptomen bleven verbeteren na de 15 weken van suppletie" .

De resultaten van deze Australische studie bouwen voort op de bevindingen van de baanbrekende Oxford-Durham studie(5), gefinancierd door het Durham County Council(4), UK in samenwerking met de Oxford University. De resultaten hiervan zijn eerder gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift voor kinderartsen Pediatrics en The Nutrition & Health Journal(6). In deze klinische studie kondigden de wetenschappers aan dat 40% van de 177 kinderen met leer- en gedragproblemen die eye q namen, dramatische verbeteringen zagen in leesvaardigheid en spelling.

eye q is beschikbaar in een serie van producten vanaf 11,95. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij drogisten zoals DA en DIO, via de apotheker en bij gezondheidswinkels als De Tuinen.


Deel: ' Nieuwe studie werking omega-3 visolie bij kinderen met ADHD-symptomen '
Lees ook