AutoRai

25-7-2002

Nieuwe toptechnologie voor Mercedes-Benz C-Klasse

Mercedes-Benz introduceert diverse innovatieve technologieën in haar C-Klasse: vierwielaandrijving 4MATIC, DISTRONIC en bi-xenon koplampen als optie.

Met de introductie van de vierwielaandrijving 4MATIC, een nieuwe generatie viercilinder motoren en andere high tech innovaties versterkt de Mercedes-Benz C-Klasse zijn vooruitstrevende rol op technologiegebied. Bovendien is het de veiligste auto in zijn klasse. Met de nieuwe toptechnologie zijn veiligheid, rijdynamiek, comfort en rijplezier op een nog hoger niveau gebracht. Sinds de introductie van de tweede generatie C-Klasse, twee jaar geleden, zijn er wereldwijd al meer dan 760.000 van verkocht.

Vanaf herfst 2002 biedt Mercedes-Benz de vierwielaandrijving 4MATIC voor het eerst ook in de C-Klasse aan. Dit systeem heeft zich reeds enige jaren bewezen in de E-Klasse. Het werkt samen met het standaard elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® en de elektronische tractiecontrole 4ETS en loodst de bestuurder veilig door kritieke situaties.

De extra tractie van de nieuwe C-Klasse met 4MATIC komt bij slechte weersomstandigheden goed van pas, zoals gladheid, sneeuw of regen, maar ook bij het wegrijden op een helling, accelereren of het rijden op slecht wegdek.

Tegelijkertijd staat 4ETS garant voor het typerende Mercedes-rijcomfort. Dit systeem werkt zonder de gebruikelijke sperdifferentiëlen, die bij andere vierwielaangedreven autos een nadelige invloed hebben op comfort en rijgedrag. 4ETS remt doordraaiende wielen af en stuurt de aandrijfkrachten naar de wielen die nog wel goede tractie hebben. Deze elektronische tractiecontrole bereikt dus hetzelfde als drie sperdifferentiëlen. Een eentraps verdelerbak stuurt 40 procent van de aandrijfkrachten naar de voorwielen en 60 procent naar achteren.

Mercedes-Benz biedt de innovatieve 4MATIC aandrijving aan op de sedan en combi-uitvoeringen met V6-motor, de C 240 en C 320. De versies met 4MATIC beschikken standaard over een vijftraps automatische versnellingsbak.

Vijf sterren in de Euro NCAP crashtest
Recente crashtests die zijn uitgevoerd volgens de Euro NCAP-norm (New Car Assessment Programme) bewijzen opnieuw dat de Mercedes-Benz C-Klasse de hoogste veiligheid in zijn klasse biedt. Daarom heeft de C-Klasse van de Euro NCAP-organisatie vijf sterren gekregen, wat de hoogst haalbare waardering is. Inclusief de C-Klasse zijn er wereldwijd slechts twee autos die zo goed hebben gescoord.

De standaard veiligheidsuitrusting van de C-Klasse omvat onder andere adaptieve bestuurders- en passagiersairbags, die afhankelijk van de ernst van de aanrijding in een of twee stappen opblazen.

Eveneens standaard zijn zij- en windowairbags, gordelspanners, spankrachtbegrenzers, automatische herkenning van de plaatsing van een kinderstoeltje en vanaf nu ook een doorontwikkelde waarschuwing indien vergeten is de gordel om te doen. Een drietraps beveiligingssysteem in de structuur van de voorzijde van deze Mercedes houdt rekening met de ernst van een aanrijding. Dit betekent dat de C-Klasse ook zeer goede inzittendenbescherming biedt tijdens de meest voorkomende soorten aanrijdingen, namelijk botsingen die bij normale snelheden plaatsvinden.

Nieuwe viercilinders: meer vermogen, dynamischer, lager verbruik De nieuw ontwikkelde viercilinder benzinemotoren in de C-Klasse zijn voorzien van het geavanceerde TWINPULSE-systeem. Dit combineert diverse technologieën zoals de compressor, intercooler, variabel verstelbare nokkenassen, zestienkleppentechniek, Lanchester-balansassen en adaptieve aandrijfsystemen. Het levert een laag brandstofgebruik op en staat ook garant voor veel rijplezier, de rustige draai-eigenschappen van een zescilinder en het voor Mercedes kenmerkende langeafstandscomfort.

Het vermogensspectrum van de nieuwe motoren loopt van 105 kW/143 pk voor de nieuwe C 180 KOMPRESSOR tot 141 kW/192 pk voor de C 230 KOMPRESSOR, die Mercedes exclusief in de C-Klasse sportcoupé aanbiedt. De C 180 KOMPRESSOR (sedan) levert maar liefst 15 procent meer trekkracht dan zijn voorganger, terwijl het gemiddeld verbruik per 100 kilometer 1 liter lager ligt dan voorheen.

Voor de C 200 KOMPRESSOR (120 kW/163 pk) bedraagt het verbruiksvoordeel ten opzichte van de voorganger 0,6 en voor de C 230 KOMPRESSOR 0,7 liter per 100 kilometer. De C 180 KOMPRESSOR (sedan) accelereert in slechts 9,7 seconden van 0 naar 100 km/u en is daarmee
1,3 seconde sneller dan zijn voorganger. De topsnelheid bedraagt 223 km/u een plus van 13 km/u.
Bij een jaarafzet van 130.000 viercilindermotoren in de C-Klasse en een gemiddeld jaarkilometrage van 40.000 kilometer per auto zorgen de nieuwe TWINPULSE-motoren in Europa voor een brandstofbesparing van 47,8 miljoen liter euro 95.

Automatische afstandsregeling: meer comfort dankzij DISTRONIC Vanaf herfst 2002 is voor het eerst in dit segment de Tempomat met innovatieve automatische afstandsregeling DISTRONIC leverbaar. Dit systeem uit de CL-, SL-, S- en E-Klasse herkent met radardetectie andere autos. Aan de hand daarvan berekent het de afstand tot de voorligger en de relatieve snelheid van de twee autos. Als de afstand korter wordt, geeft DISTRONIC automatisch minder gas of activeert het indien nodig de remmen om de gewenste afstand te bewaren. Als de afstand weer groter wordt, accelereert het systeem naar de ingestelde snelheid. In het centrale display in het instrumentenpaneel kan de bestuurder zien wat de gewenste en werkelijke afstand tot de voorligger is. De automatische afstandsregeling is als extra verkrijgbaar voor de sedan- en combi-uitvoeringen van de C-Klasse.

Bi-xenon koplampen: extra veiligheid in het donker Krachtige bi-xenon koplampen voor gedimd groot licht en ongedimd groot licht hebben een tot 180 procent hogere lichtopbrengst, vergeleken met H7-lampen. Hierdoor wordt rijden in het donker een stuk veiliger. Mercedes-Benz biedt deze lichttechniek als extra nu ook aan op de C-Klasse sedan, combi en sportcoupé.

De bi-xenon koplampen zijn voorzien van dynamische lichthoogteregeling en een hogedruk-reinigingsinstallatie. Heldere koplampglazen en speciale lenstechniek voor de richtingaanwijzers zijn andere kenmerken van de bi-xenon koplampunits.

Deel: ' Nieuwe toptechnologie voor Mercedes-Benz C-Klasse '
Lees ook