Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing


Nieuwe uitgave over corticosteroïden nu beschikbaar NVACP bestuur - 16-01-2003

Een titel als 'Wat elke gebruiker van corticosteroïden moet weten' zou wellicht een reëel alternatief zijn geweest voor het nieuwe boek "Diagnose: Bijnier(schors)insufficiëntie". Het boek werd op de dag dat de NVACP exact 15 jaar bestond, gepresenteerd.

Tijdens de op 13 januari 2003 in Utrecht gehouden bijeenkomst voor NVACP- vrijwilligers en sympathisanten werden in een geanimeerde sfeer de eerste exemplaren van deze nieuwe uitgave van de NVACP door de voorzitter, Marjo Ostendorf, overhandigd aan schrijver Laurens Mijnders, medisch adviseur Dr. Pierre Zelissen en aan tekenaar Gert Blom.

Bijna 10 jaar na de uitgave van 'Addison Patiënten in Nederland' presenteert de Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing Patiënten (NVACP) u 'n nieuw boek over bijnierschorsinsufficiëntie in het algemeen en de ziekte van Addison in het bijzonder.

Bij het noemen van termen als corticosteroïden, de ziekte van Addison, bijnierschorshormonen of chronische bijnierschorsinsufficiëntie krijgt men over het algemeen alleen vragende en niet- begrijpende blikken. Noem je echter prednison, een van de bekendste corticosteroïden, dan is veelal enige herkenning aanwezig. Dan weet bijna iedereen dat het dat 'spul' is waarvan je zo'n dik hoofd krijgt en zo veel kilo's van kunt aankomen.

In mei 1993 en april 1994, ruim 200 jaar na de geboorte van Thomas Addison, werden de Nederlandse onderzoeksresultaten van zowel de medische als de sociale kant van de ziekte van Addison door de toenmalige NVAP gepresenteerd. Deze boeken werden bekend als de serie 'Addison Patiënten in Nederland'.
Nu, bijna 10 jaar later presenteert de NVACP u dit nieuwe boek over de oorzaken, de behandeling en de medische én sociale gevolgen van het hebben van bijnierschorsinsufficiëntie.

Dit boek is geen vervanging van het eerder genoemde 'Addisonpatiënten in Nederland', wel een aanvulling. Op een voor de leek leesbare manier wordt uitgelegd wat het hebben van een bijnierschorsinsufficiëntie inhoudt voor zowel patiënten als voor degene in hun directe omgeving. Daarbij worden naast de noodzakelijke basisonderwerpen ook de laatste inzichten voor wat betreft de behandeling besproken, zoals het gebruik van DHEA, optimalisatie van de dosering, invloed op het functioneren van de patiënt en hoe een Addison-crisis is te voorkomen én te behandelen. Naast in te gaan op primaire bijnierschorsinsufficiëntie wordt ook aandacht gegeven aan andere oorzaken van deze aandoening (secundair of anderszins bijv. door de behandeling met corticosteroïden voor een andere ziekte). Meer informatie kunt u vinden bij publicaties.

Het boek heeft 84 pagina's en is nu leverbaar. Prijs voor leden EUR 15, - en EUR 19, - voor niet leden. De bestellingen die gedaan zijn in de voorverkoop worden binnenkort uitgeleverd. Bestellingen kunt u nu doen via deze site bij publicaties. Zie het origineel http://www.nvacp.nl/nieuws/ni...n=8&sub=47&id=308 .
© 2001 NVACP

Deel: ' Nieuwe uitgave over corticosteroïden nu beschikbaar bij NVACP '
Lees ook