Nieuwe uitvinding Camhatch beschermt tegen webcamgluurders


Vindingrijk luikje maakt sticker op de lens overbodig

KORTRIJK, België, 20151113 -- Vorig jaar gaf de Nederlandse overheid een opmerkelijk advies: ‘plak je webcam af’. Het advies was gebaseerd op de overtuiging dat er massaal computers worden gehackt via de ingebouwde webcam. Sindsdien zijn overal laptops te vinden met post-its, leukoplast of andere klevers op de camera. Hoewel wellicht effectief is deze oplossing bepaald niet elegant. De Camhatch biedt de oplossing: een vindingrijk en hyperelegant luikje dat over de webcam wordt geplaatst.

De Camhatch.Dat onbeveiligde webcams een risico vormen, wordt ondersteund door een studie van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit, die aantoonde dat de camera in bepaalde Macbook- en iMac-modellen geactiveerd kan worden zonder dat je er als gebruiker iets van merkt. Een twintigjarige Amerikaan had dan ook niet meer dan een goedkope webtool nodig om naaktfoto’s te maken van een voormalige Miss Teen USA. Het leverde hem een celstraf van 18 maanden op. Ook in Europa zijn er al veroordelingen geweest voor gluren via iemands webcam.

'Begin 2014 zagen we dat veel mensen naar een oplossing op zoek waren,' legt Willem Deceuninck, beheerder van Camhatch uit. 'Je zag overal laptops opduiken met post-its, leukoplast of andere klevers op de camera. Er kwamen zelfs speciale 'webcamstickers' in de handel. Bepaald geen elegante oplossing, zeker niet voor mensen die hun webcam af en toe gebruiken: lijm die blijft hangen en een cameralens die vertroebelt.'

De oplossing die Camhatch biedt is gelukkig even eenvoudig als geniaal: een vindingrijk luikje dat over de webcam wordt geplaatst. Wil je de webcam gebruiken (bijvoorbeeld om te skypen), dan schuif je met een simpele vingerbeweging het luikje open. Wil je dat niemand meekijkt, dan houd je het gesloten.

Het luikje is klein (13 mm lang, 9 mm hoog en 0,7 mm dik), handig in gebruik en ziet er stijlvol uit. De Camhatch past op elke smartphone, tablet en laptop. De standaardversies zijn zwart mat en zwart glans, maar wie zijn computer naar zijn of haar eigen smaak wil pimpen, kan ook voor een custom design kiezen. 'En voor bedrijven zijn er mogelijkheden zat tot branding van het kleinood', aldus Deceuninck. 'Tijdens onze pre-launch verkochten we reeds duizenden webcam covers online.'

De Camhatch is te bestellen via www.camhatch.com.


Deel: ' Nieuwe uitvinding Camhatch beschermt tegen webcamgluurders '
Lees ook