Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Uniform van Frans Molenaar

Nieuwe uniformen voor Landmachtmilitairen

16-07-2001

In de Juliana Kazerne in Den Haag werd vanmiddag het nieuwe uniform van de Koninklijke Landmacht gepresenteerd. Het nieuwe uniform, naar een ontwerp van couturier Frans Molenaar, wordt met ingang van de tweede helft van 2003 ingevoerd. Uiteindelijk worden ongeveer 25.000 mannelijke en vrouwelijke landmachtmilitairen in het nieuw gestoken.

Het huidige uniform van de landmacht wordt al 40 jaar gebruikt en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Vandaar dat Frans Molenaar ruim twee jaar geleden op verzoek van de Landmacht een aantal nieuwe ontwerpen heeft gemaakt. Onlangs heeft de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Ad van Baal, besloten tot de invoering van het nieuwe uniform.

Het nieuwe uniform, oftewel het Dagelijkse Tenue (DT), wordt op kazernes en bij formele gelegenheden door de militairen gedragen. Het nieuwe DT bestaat uit één kleur en wordt gecombineerd met een lichtgroen gekleurd overhemd en een bijpassende stropdas. In combinatie met een wit overhemd en zwarte stropdas wordt het uniform een gelegenheidstenue. Frans Molenaar merkte bij de presentatie op: De coupe van het uniform is comfortabeler, de stof is soepeler en het heeft een mooie gedekte tint. Brigade-generaal Sonneveld (Directie Materieel), mede-verantwoordelijk voor de presentatie, was van mening dat het nieuwe uniform aansluit bij de corporate image van de landmacht.

Het ontwerp van Frans Molenaar wordt door meer dan zeventig procent van het Landmachtpersoneel en de Nederlandse bevolking positief gewaardeerd. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO recentelijk heeft gehouden. Uit een draagproef die al eerder plaatsvond is gebleken dat het draagcomfort van het nieuwe uniform hoog scoorde. Het uniform zal gedragen worden door alle landmachtmilitairen, zowel beroeps onbepaalde tijd (BOT) als beroeps bepaalde tijd (BBT) en reservisten. (Foto: Hennie Keeris)
Nieuw landmacht uniform

Deel: ' Nieuwe uniformen voor Landmachtmilitairen '
Lees ook