Persbericht

Utrecht, 28 januari 1999

Nieuwe vergoedingslimieten geneesmiddelen van kracht.

Moeten patiënten gaan bijbetalen voor medicijnen?

Met ingang van 1 februari 1999 past de minister van VWS de vergoedingslimieten voor geneesmiddelen aan aan het prijspeil van oktober 1998. Dat betekent voor patiënten dat voor bepaalde geneesmiddelen bijbetaald moet worden. Zolang er gelijkwaardige alternatieven voorhanden zijn waarvoor bijbetaling niet vereist is, heeft de Nederlandse patiënten/ Consumenten Federatie (NP/CF) geen problemen met de maatregel.

De NP/CF heeft echter nog geen inzicht in de exacte gevolgen van het aangepaste vergoedingssysteem voor specifieke patiNntgroepen. Een inventarisatie wordt binnenkort gemaakt. Wel duidelijk is dat sommige fabrikanten inmiddels hun prijs verlaagd hebben om bijbetaling te voorkomen. De NP/CF vindt dit een goede zaak.

Geneesmiddelenvergoedingslimiet

De maatregel van minister Borst betreft het zogeheten cluster 1A van het geneesmiddelen-vergoedingssysteem (GVS). In dit cluster zijn onderling vergelijkbare geneesmiddelen opgenomen. De gemiddelde prijs in het cluster is de geneesmiddelenvergoedingslimiet. Voor geneesmiddelen met een prijs boven dit gemiddelde moet de patiNnt bijbetalen. Dit was al zo en voor zover is er niets nieuws onder de zon.

Bijbetaling

In de loop van de tijd hebben veel fabrikanten hun prijzen verlaagd tot de vergoedingslimiet om bijbetaling door de patiNnt - die dan zal uitwijken naar een ander middel - te voorkomen. Daardoor zijn de geneesmiddelen goedkoper geworden en verlaagt de minister per 1 februari dit gemiddelde, de vergoedingslimiet. De minister heeft artsen en apothekers gevraagd hun patiënten te informeren en te bespreken of overstappen naar een middel zonder bijbetaling mogelijk is.

Reacties naar: npcf@npcf.spin.nl

Deel: ' Nieuwe vergoedingslimieten geneesmiddelen van kracht '
Lees ook