TROPENINSTITUUT MUSEUM

Nieuwe video-installatie in Tropenmuseum

'Rhythm of Chance'
6 april tot en met 14 januari 2001

Op 6 april 2000 wordt 'Rhythm of Chance' in gebruik genomen. De kunstenares Milana Yalir heeft voor haar nieuwe video-installatie gekozen voor een sterk contrast tussen het zichtbare en hoorbare. Het toeval bepaalt daarbij de ontmoeting tussen dansbewegingen in slow motion en de hypnotiserende muziek. De installatie is onderdeel van de tentoonstelling Ritme, dans van de tijd een tentoonstelling die volkskunst, volkenkunde en kunst combineert. 'Rhythm of Chance' is tot stand gekomen dankzij een opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In de Ritme, dans van de tijd wordt dans beschouwd als één van de manieren hoe mensen ritme leggen in hun bewegingen. Dergelijk ritme ontstaat in de dagelijkse routine van lopen, teksten typen, van de snelheid van praten, van het kloppen van een hart. In dans komt veel hiervan samen. Dansen is een lichamelijke ervaring maar ook een manier van omgaan met ritme die cultureel bepaald is. Het heeft te maken met muziek, kleding en versiering, en stijlen die steeds weer een nieuwe richting geven aan al die verschillende dansculturen.

Deze benadering van bewegen als onderdeel van de dans is verwerkt in 'Rhythm of Chance'. Samen met Megumi Eda speelt Milana Yalir in haar dans met de ritmische architectuur van het Tropenmuseum. De bewegingen van het lichaam herhalen zich op twee keer vier monitoren naast elkaar, gereflecteerd in spiegels.

Niet voor publicatie
U bent van harte welkom bij de officiële opening. Deze vindt plaats op donderdag 6 april 2000 om 17.30 uur in de Kleine Zaal van het Tropeninstituut Theater, binnenkomst via ingang Tropenmuseum. Karin Post spreekt over de wisselwerking tussen traditionele kunst en hedendaagse kunst. Aansluitend bent u rond 17.50 uur welkom de installatie te bekijken en met ons het glas te heffen in het Soeterijn Café. Aanmelden via tel. 020 5688 422/418 of e-mail: tm@kit.nl Voor meer informatie, fotomateriaal en/of interviews Tropenmuseum, afdeling Communicatie
Tel: 020 5688 422/418, fax: 020 5688 548, e-mail: tm@kit.nl
Bezoekadres: Linnaeusstraat 2, Amsterdam-Oost
Openingstijden: ma t/m vr 10-17 uur; do tot 12.30 uur; za, zo, feestdagen 12-17 uur
Internet: www.kit.nl/tropenmuseum

28 mrt 00 16:46

Deel: ' Nieuwe video-installatie in Tropenmuseum '
Lees ook