Nieuwe vinding vermindert inademen giftige gassen bij tanken


HILVERSUM, 20080915 -- De consument is al jaren vertrouwd met de self-service tankstations waar men zelf benzine tankt. Met de opkomst van de goedkope onbemande tankstations is dat alleen nog maar toegenomen. De consument profiteert weliswaar van een prijsvoordeel maar loopt door deze self-service wel een gezondheidsrisico.

Het nadeel is namelijk de manier van tanken. Vroeger kon je de greep van het tankpistool vastzetten en een paar stappen opzij doen. Wanneer de tank vol was sloeg het systeem automatisch af. De benzinemaatschappijen hebben het palletje waarmee je het pistool kon vastzetten echter verwijderd. Daardoor dien je het pistool continu in te knijpen. Dat is bijzonder lastig maar veel erger is het dat je daardoor met je gezicht direct boven de tankopening staat en continu de uiterst giftige benzeendampen inademt.

Raymond Ros ergerde zich al jaren aan deze onhandige en ongezonde manier van tanken. "Natuurlijk vind ik het bijzonder ergerlijk dat ik het pistool continu moet inknijpen om te kunnen tanken. Dat was vroeger veel gemakkelijker. Bovendien is het inademen van de benzinedampen een kwalijke zaak. Je staat met je gezicht boven de tankopening en ademt dus direct giftige dampen in waarvan het vaststaat dat deze kanker-verwekkend zijn."

Ros vond dat dat anders moest en heeft een simpel klemmetje bedacht waarmee je het tankpistool kunt vastzetten. "Wij hebben een aantal modellen vervaardigd en getest en het blijkt perfect te werken. Je zet het klemmetje op de handgreep van het pistool waardoor dit tijdelijk wordt vergrendeld. Nu kun je `handsfree' tanken en een paar stappen opzij doen terwijl de auto wordt volgetankt. De installatie slaat automatisch af. Daardoor tank je heel gemakkelijk en adem je de ongezonde dampen niet meer direct in."

In de omgeving van Ros reageerde men dermate enthousiast op zijn vinding dat hij een producent heeft gezocht. Inmiddels heeft hij zijn vinding `Tencker' gedoopt, deze op alle mogelijke wijzen juridisch beschermd en worden de eerste 50.000 exemplaren geproduceerd. "Het begon met een leuk idee, maar binnenkort ligt de Tencker in de winkels. En men kan deze ook via internet bestellen. Bovendien heb ik contact met een aantal grote bedrijven die de Tencker als relatie-geschenk willen weggeven. Dan voorzien wij de klem van een logo."

De Tencker is inmiddels leverbaar bij een aantal filialen van de Gamma en via internet, www.tencker.nl. De consumentenprijs bedraagt euro 4,95 inclusief BTW. En daardoor tank je niet alleen `handsfree' maar - zoals Ros zelf zegt - ook nog eens `dampvrij'.


Deel: ' Nieuwe vinding vermindert inademen giftige gassen bij tanken '
Lees ook