Vluchtelingenwerk Nederland

Met de nieuwe Vreemdelingenwet nog steeds lange wachttijden

Persbericht, 17 september 1999

Vandaag is de nieuwe Vreemdelingenwet aangeboden aan de Tweede Kamer. In een eerste reactie spreekt Vluchtelingenwerk haar teleurstelling uit over de lange wachttijden die voor grote groepen asielzoekers zullen blijven bestaan.

Vluchtelingenwerk is teleurgesteld dat met de nieuwe Vreemdelingenwet ook een besluitmoratorium is ingesteld. Met dat besluitmoratorium kunnen de asielaanvragen van grote groepen vluchtelingen tot één jaar "geparkeerd" worden. Volgens Vluchtelingenwerk heeft Justitie daarmee een reële kans op een verbetering van de asielprocedure laten liggen.

Volgens Vluchtelingenwerk had een nieuwe Vreemdelingenwet kansen kunnen bieden om veel van de huidige problemen op te lossen. De wet beoogt een betere kwaliteit van de asielprocedure en een snellere beslissing op asielaanvragen. Daarmee krijgen vluchtelingen sneller toegang tot de samenleving en hoeven zij niet meer langdurig in de een opvangcentrum te verblijven.

Door het besluitmoratorium kan de procedure van grote groepen vluchtelingen echter tot één jaar stil gelegd worden. Vervolgens kan een beslissing op de asielaanvraag een half jaar op zich laten wachten. Hierdoor is men veroordeeld tot anderhalf jaar wachten in de centra. Zonder werk, studiemogelijkheden of eigen woonruimte. Dat is in de eerste plaats slecht voor de mensen maar ook voor de uitvoerbaarheid van de wet. Bovendien wordt hiermee afbreuk gedaan aan het idee van één status voor alle vluchtelingen.

Zoekwoorden:

Deel: ' Nieuwe Vreemdelingenwet nog steeds lange wachttijden '
Lees ook