PERSBERICHT - 4 MEI 1999

Nieuwsbrief Deens Verkeersbureau april/mei 1999

Vaste oeververbinding Oostzee lijkt stap dichterbij

De veelbesproken vaste oeververbinding tussen Duitsland en Denemarken in de Oostzee lijkt weer een stap dichterbij gekomen. Het Deense ministerie van verkeer heeft acht voorstellen uitgewerkt voor een vaste verbinding via de ruim 18 kilometer brede Fehmarn Belt tussen het zuidelijke Deense eiland Lolland en het noorden van Duitsland.

Twee voorstellen voorzien de bouw van bruggen, de zes andere de aanleg van tunnels. Twee van de voorstellen zijn spoorweg-verbindingen. Indien alleen voor een treinverbinding zou worden gekozen, zouden auto's per trein moeten worden vervoerd.

De voorstellen zijn in Denemarken in het algemeen goed ontvangen. Een rapport over het project wordt deze zomer verwacht. Daarin moet vooral duidelijk worden of het mogelijk zal zijn de gebruikers de nieuwe, vele miljarden Dkr. kostende verbinding te laten betalen. De aanlegkosten variëren in de verschillende voorstellen van 21.3 tot 32.7 miljard Dkr. De exploitatiekosten worden op 1.1 miljard Dkr. per jaar getaxeerd. Een definitief besluit van het Deense Folketing wordt in de loop van het nieuwe parlementaire jaar verwacht.

Veerboten
De verbinding tussen Duitsland en het eiland Lolland wordt nu onderhouden door veerboten. Zonder vaste oeververbinding wordt voor de komende jaren een stijging van het verkeer op deze route voorspeld van omstreeks twintig procent.

Denemarken heeft sinds kort een vaste oeververbinding voor zowel weg- als treinverkeer tussen de eilanden Funen en Seeland via de Grote Belt. In de zomer van volgend jaar komt er een vaste verbinding tussen Denemarken en Zweden via de Sont.

Al vele jaren wordt er, ook in Duitsland, gepleit voor aanleg van een brug- of tunnelverbinding door de Oostzee.

Eerste auto door Sonttunnel
De eerste auto is onlangs door de acht kilometer lange tunnel gereden die het gebied van Groot-Kopenhagen verbindt met het kunstmatige eiland Peberholm in de Sont. De tunnel is het eerste stuk van de nieuwe vaste oeververbinding in de Sont, die vanaf de tweede helft van 2000 een reis van Denemarken naar Zweden (en omgekeerd) mogelijk maakt zonder gebruik van een veerboot. De eerste rit door de tunnel werd gemaakt door de Deense minister van verkeer Sonja Mikkelsen en de Zweedse minister van economische zaken Björn Rosengren.

Vanaf Peberholm wordt gewerkt aan een brug naar het Zweedse vasteland. Verwacht wordt dat de laatste dragers van deze brug in de herfst van dit jaar in de Sont worden geplaatst. De afwerking van het miljardenproject gaat dan nog tot ruim in het jaar 2000 verder. (terug naar top)

Kopenhagen krijgt 14% meer hotelcapaciteit
De Deense hoofstad Kopenhagen zal binnen enkele jaren de hotelcapaciteit met 14 procent vergroot zien. Een belangrijk deel van de uitbreidingen is bedoeld om de sterke vraag van congresgangers op te vangen. Nu al heeft Kopenhagen problemen om in de topmaanden - vooral van mei tot en met september en ook in december - de vele deelnemers aan congressen onderdak te verschaffen.

Het aantal congressen in Kopenhagen is nog steeds stijgende. De organisatie Wonderful Copenhagen zegt dat dit jaar tot nu toe 77 internationale congressen vast staan - goed voor ongeveer 110.000 overnachtingen en een omzet van 264 miljoen Dkr.

Als de uitbreiding van de hotelcapaciteit in het begin van het volgende millennium gereed is, acht Wonderful Copenhagen vergeleken met nu een meeromzet van 1.1 miljard Dkr. mogelijk.

Tot de hotels die aan het begin van het volgende millennium gereed zijn, behoren Copenhagen Mariott met 395 en Copenhagen Airport Hilton met 375 kamers. Volgende maand gaat het luxueuze First Millennium Hotel in het centrum van de stad open, dat zich vooral op zakenreizigers richt - onder meer door het aanbieden van de allernieuwste technologie. Het hotel heeft ruim 400 kamers en komt in de viersterren categorie.

Himmerland komt met voordeelpas
Het gebied Himmerland in Noord-Jutland (net onder de stad Aalborg) brengt voor het eerst een voordeelpas op de markt. De Himmerland Card kan worden aangeschaft voor 24, 48 en 72 uur en 7 dagen en kost respectievelijk 50, 80, 100 en 130 Dkr.

De kaart geeft vrije toegang tot elf attracties in het gebied, alsmede korting bij drie andere en op vijftien overnachtingsadressen. De pas is te koop bij de VVV-kantoren in het populaire vakantiegebied.

Meer informatie: Destination Himmerland, tel. +45 98557744, fax +45 98557724

Deense vormgeving te zien in Amsterdam
In het Stedelijk Museum in Amsterdam is onder de titel 'Het Transparante Noorden' industriële vormgeving te bewonderen uit Noord-Europa. Onder de geëxposeerde objecten zijn er talrijke uit Denemarken, zoals meubels van Arne Jacobsen, Poul Kjærholm Hans J. Wegner, speelgoed van Kaj Bojesen, lampen van Poul Henningsen en geluids- en beeldapparatuur van verschillende ontwerpers voor de firma Bang & Olufsen.

Het Stedelijk Museum heeft ook tal van voorbeelden van het veelgeroemde Danish Design in zijn vaste collectie.

De expositie 'Het Transparante Noorden' in het Stedelijke Museum, Paulus Potterstraat 13 in Amsterdam is tot en met zondag 6 juni a.s. dagelijks te zien van 11-17 uur.

Meer informatie: 020-5732737.

Schatzoeken in Deense kalkgroeve
In de ondergrondse kalkgroeven van Daugbjerg in Midden-Jutland kunnen kinderen deze zomer meedoen aan wedstrijden schatzoeken. Wie een van de verborgen 'schatten' vindt kan rekenen op een mooie prijs.

De kalkgroeven van Daugbjerg vormen een interessant terrein voor een onderaardse excursie. Ze doen al geruime tijd geen dienst meer voor de kalkwinning. De onderaardse ruimten worden nu onder meer gebruikt voor klank- en lichtspelen en het bewaren van wijnen en kaas.

Meer informatie: Daugbjerg Kalkgruber, Dybdalsvej 15, Daugbjerg, tel.
+45 97548333, fax +45 97548187.

Denemarken als Gouden ANWB-reisgids
In de nieuwe 'Gouden Serie' van de ANWB-reisgidsen is een actueel deel verschenen dat is gewijd aan het vakantieland Denemarken. Het boek, met tekst van Hans Hogendoorn, besteedt vooral veel aandacht aan de cultuur, de natuur en de achtergronden van Denemarken.

Er worden zeer veel bezienswaardigheden in het land beschreven. Door gebruik van kleurenbalken in de teksten is de gids zeer handig in gebruik. Er staan duidelijke plattegronden en fraaie kleurenfoto's in. Bijzonder sfeervol zijn de aquarellen die Frank Zijlstra van de vele fraaie Deense landschappen maakte.

De nieuwe gids van Denemarken telt 382 pagina's. Het boek is voor f 34,95 te koop bij ANWB-verkooppunten, bij boekhandels en in warenhuizen. In ANWB-vestigingen krijgen leden van de bond twee gulden korting.

Hirschsprungske Museum tijdelijk dicht
Het kunstmuseum Den Hirschsprungske Samling in Kopenhagen is vanwege bouwwerkzaamheden tijdelijk gesloten. Het zal vermoedelijk in oktober weer voor het publiek worden geopend. Bijna zestig van de schilderijen uit de Deense 'Gouden Eeuw' zullen in de periode van 28 april tot 29 augustus a.s. te zien zijn in het Thorvaldsen Museum in Kopenhagen. Ruim 160 werken uit de tweede helft van de 19e eeuw hangen tot 5 september in de Kunsthal Brandts Klædefabrik in Odense op het eiland Funen.

Nederlandstalige gids Zuidoost-Jutland
De organisatie Bevordering Toerisme Zuidoost-Jutland heeft een uitgebreide Nederlandstalige brochure uitgebracht over de vele en gevarieerde vakantiemogelijkheden in dit gebied. De gids heet Natuur, cultuur en stadsvertier en geeft een goed beeld van de streek die vanuit het zuiden snel en gemakkelijk bereikbaar is en een breed pallet aan attracties, bezienswaardigheden en evenementen heeft te bieden.

In het gebied liggen aantrekkelijke steden als Tønder, Sønderborg, Haderslev, Aabenraa, Kolding, Horsens en Vejle, attracties als het Leeuwenpark Givskud Zoo, Sommerland Syd in Tinglev, Rømø Sommerland op het gelijknamige eiland, de Geografische Tuin in Kolding en het Historisch Centrum van Dybbøl Banke bij Sønderborg. Zuidoost-Jutland leent zich zowel voor strandvertier als culturele ontdekkingsreizen en is ideaal voor wandel- en fietsvakanties. Ook buiten het hoogseizoen is er veel te beleven.

De brochure kan worden aangevraagd bij het Deens Verkeersbureau

Nieuw biljet van 50 kronen
Op 7 mei  komt in Denemarken een nieuw biljet van 50 kronen in omloop. Het heeft aan de voorzijde een portret van de bekende Deense schrijfster Karen Blixen - bekend van onder meer haar verfilmde werk 'Out of Africa.' De achterkant geeft een steenreliëf te zien van het kerkje op het eiland Tåsinge, ten zuiden van Funen. (terug naar top)

Groenland heeft een iglohotel
's Werelds grootste eiland - het tot het koninkrijk Denemarken behorende Groenland - heeft onlangs zijn eerste iglohotel geopend. Het geheel van sneeuw en ijs opgetrokken bouwwerk is te vinden in Kangerlussuaq (in het Deens: Søndre Strømfjord), aan de westkust. Het bestaat uit een grote centrale iglo, die met tunnels is verbonden met zes kleinere. Deze liggen in een cirkel rondom het 'hoofdgebouw.' In de centrale iglo is onder meer een bar met tafels. De verlichting in het iglo-hotel bestaat uit kaarsen en vetpotjes.

Binnen is de temperatuur meestal zo'n 10 graden Celsius onder nul - soms ook kouder. De hotelgasten lijden echter geen kou. Ze brengen de nacht door in speciale slaapzakken bedekt met huiden van muskusossen. Een overnachting kost 800 Dkr. Directeur Stig Rømer Winther van Greenland Tourism zegt dat er plannen zijn voor meer van deze accommodaties op Groenland.

Het iglo-hotel in Kangerlussuaq is gebouwd naar het voorbeeld van het ijshotel van Jukkasjärvi in Zweeds-Lapland, dat daar elke winter uit sneeuw en ijs wordt gemaakt en tot een grote toeristische attractie is uitgegroeid.

Meer informatie: Greenland Tourism, tel. +45 33136975, fax + 45 33933883,
e-mail greenfo@inet.uni2.dk

Verfrissende vakanties in West-Jutland
De organisatie Turistgruppen Vestjylland wil met de uitgave van een aantal fraaie nieuwe brochures laten zien hoe verfrissend een vakantie in het westen van Jutland kan zijn. De zeer geliefde kuststreek van Jutland is vooral voor actieve vakanties zeer geschikt. Het gebied wordt onder meer geroemd om zijn veelzijdigheid.

Het Deens Verkeersbureau kan een viertal brochures leveren. Over sportvissen in West-Jutland (Nederlandstalig) en over fiets- wandel- en golfvakanties (in het Engels).

Bestellen: 0900-2025280 (24 uur per dag, zeven dagen per week). In België: 02-6483789

Deens zilver in Paleis Het Loo
Het Deense koninklijk huis heeft het Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn voor een expositie een aantal oude zilverschatten geleend, die koningin Margrethe II bij officiële gelegenheden nog gebruikt. De zilveren voorwerpen worden door het Apeldoornse museum onder meer gebruikt om te laten zien hoe de tafel op 29 januari 1770 was gedekt op de 21e verjaardag van de Deense koning Christian VII. Gegevens daarover zijn bewaard gebleven.

De expositie van de Deense zilverschatten is te zien tot en met zondag 6 juni a.s.

Meer informatie: Museum Paleis Het Loo, Amersfoortseweg 1, Apeldoorn, tel. 055-5212244.

Deel: ' Nieuwsbrief Deens Verkeersbureau april/mei 1999 '
Lees ook