PERSBERICHT - 18 JUNI 1999

Persinformatie Duits Verkeersburo: Juni/Juli 1999

Groots Muziekfestival in Sleeswijk-Holstein

De noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein maakt zich op voor het grootse jaarlijkse internationale Muziekfestival. Het vindt plaats van 11 juli tot 29 augustus en wordt gehouden op vijftig verschillende locaties in 35 steden en dorpen.

Er wordt aan meegedaan door gevestigde namen als Mstislav Rostropovitsj, Ricardo Muti en Sir Colin Davis, maar ook door jonge, veelbelovende talenten uit de hele wereld. Er wordt voornamelijk opgetreden in concertzalen, landgoederen en kerken. In totaal staan 137 concerten op het programma. Er zijn ook drie grote muziekfeesten op het aantrekkelijke platteland van Sleeswijk-Holstein voorzien.

Tot de grote orkesten die te beluisteren zullen zijn behoren de Filarmonica della Scala, de Staatskapelle Dresden, het Münchener Kammerorchester, het Orchestre de Paris en het NDR Simfonieorchester, dat op 11 juli het openingsconcert in Kiel verzorgt. Er staan voorts tal van optredens van bekende internationale vocale ensembles en solisten op het programma. Voor het eerst worden ditmaal de grenzen van de klassieke muziek overschreden - onder meer door drie optredens van de Franse chansonnière Patricia Kaas.

Het festival richt ditmaal de aandacht vooral op Frankrijk, dat met een groot aantal musici is vertegenwoordigd. President Chirac is beschermheer van het festival. Er worden Franse werken uitgevoerd uit de periode van 1600 tot heden. Vooral de werken van Francis Poulenc, die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden, krijgen veel aandacht. Daarnaast is op het muziekfestijn ook Goethe een belangrijk thema vanwege de herdenking van diens 250ste geboortedag.

Voor meer informatie en kaartverkoop: Kartenzentrale Schleswig-Holstein Musik Festival, Postfach 3840, D-24038 Kiel, fax 00.49431569125. Voor arrangementen met logies: Come In Touristic, Falkenplatz 1a, D-23564 Lübeck, tel. 00.494517073555 of fax 00.494517073556.

Expo-paviljoen als attractie in Wilhelmshaven

Het destijds voor de Wereldtentoonstelling Expo 98 in Lissabon vervaardigde Duitse paviljoen wordt in Wilhelmshaven in Oost-Friesland weer opgebouwd om daar als een permanente attractie dienst te doen. Het paviljoen, een model van een onderwaterstation, krijgt in een stilgelegde spinnerij in de haven zijn eindbestemming.

Het paviljoen, Oceanis genaamd, gold in 1998 in Lissabon als een van de spectaculairste bezienswaardigheden van de Expo. Er werd een onderzeese reis op ongeveer honderd meter diepte in nagebootst. Het Duitse paviljoen werd destijds door 660.000 mensen bezocht.

In Wilhelmshaven wordt aan het paviljoen een grote expositie toegevoegd over de Noordzee. De stad krijgt met het complex een belangrijke publiekstrekker. De kosten voor de verhuizing en de uitbreiding worden geschat op 20 miljoen DM. Ze worden gedragen door een financiële instelling in Wilhelmshaven.
(terug naar begin)

Zonsverduistering in Duitsland goed te zien

De spectaculaire laatste grote zonsverduistering van deze eeuw zal bij gunstige weersomstandigheden op 11 augustus in delen van Duitsland goed te zien zijn. Het gaat daarbij om de as München-Stuttgart.

Het tijdverloop is volgens de sterrenwacht van München als volgt: 11.16 uur begin van de verduistering, 12.37-12.39u totale zonsverduistering. Het duurt daarna nog ongeveer één uur voordat de zon weer helemaal is te zien. Een dergelijk fenomeen zal op deze schaal in Midden-Europa pas weer rond het midden van de 22ste eeuw kunnen worden waargenomen.

In München wordt het Olympiapark als een uitstekende waarnemingsplek beschouwd. Goede plekken voor waarnemingen zijn volgens deskundigen ook het Luftkurort Trippstadt in het Pfälzerwald in de deelstaat Rijnland-Palts en Hinterzarten in het Schwarzwald (Baden-Württemberg). Beide plaatsen bieden speciale arrangementen aan.

Meer informatie: Tourist-Info, Haupstrasse 26, D-67705 Trippstadt, telefoon 00.496306341, fax 00.4963061529 en Tourist Information, D-79854 Hinterzarten, telefoon 00.497652120642, fax 00.497652120649.

In de sporen van Gropius in Beieren

In het stadje Selb, in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren, kunnen bezoekers wandelingen maken in de voetsporen van Walter Gropius, de beroemde architect die stichter was van de veelbesproken hogeschool voor architectuur 'Bauhaus' en een van de belangrijkste leiders van de internationale architectuurstroming van het functionalisme.

Het Beierse stadje - bekend om zijn porseleinfabricage - heeft onder de titel 'Kunst und Design' een folder uitgebracht waarin tien bezienswaardige plaatsen in en om Selb worden beschreven die een rol hebben gespeeld in het leven van Gropius. Daaronder is de bekende fabriek 'Rosenthal' in Rothbühl.

Naast Gropius hebben ook andere bekende internationale kunstenaars en architecten, zoals Friedensreich Hundertwasser, Marcello Morandini, Victor Vasarely en Otto Piene in Selb gewerkt en gewoond en mede het stadsbeeld bepaald. De folder 'Kunst und Design' is gratis verkrijgbaar bij o.a. de VVV van Selb.
(terug naar begin)

Vogel- en bloemenattractie vlak over de grens

In het plaatsje Kevelaer, vlak over de Duitse grens ten noordoosten van Venlo, is sinds kort de vogel- en bloemenattractie Plantaria voor het publiek toegankelijk.

Op een 13 hectare groot terrein met bloemen- en plantenweiden zijn in grote volières meer dan achthonderd exotische vogelsoorten te vinden. Onder hen zijn veel papegaaisoorten. De indeling van de volières is geografisch. Er zijn volières met vogels uit Afrika, Latijns-Amerika, Australië en Azië. Er is ook een groot vogeleiland. Temidden van de weiden en volières bevinden zich terrassen en restaurants. Voor de kinderen is er een speciale speelweide.

De nieuwe attractie bevindt zich in het stadsdeel Kevelaer-Twisteden en is uit alle richtingen gemakkelijk te bereiken. Het park is het hele jaar dagelijks van 9-18 uur geopend. Een uitstapje naar de nieuwe attractie is uitstekend te combineren met een bezoek aan de oude kern van het bedevaartstadje Kevelaer en/of de Romeinse bezienswaardigheden van de eveneens nabijgelegen stad Xanten.

De entree van Plantaria bedraagt voor volwassenen 12 DM, voor kinderen van 7 t/m 16 jaar 6 DM en van 3 t/m 6 jaar 3 DM. Ouders met kinderen t/m 16 jaar betalen ten hoogste 27 DM. Voor groepen vanaf 15 personen gelden speciale prijzen.

Meer info: Plantaria, Am Scheidweg 1-5, D-47624 Kevelaer-Twisteden, tel. 00.49283293270, fax 00.492832932718 en Internet: www.plantaria.de

Reichstag open voor publiek

De nieuwe zetel van de Duitse Bundestag, de verbouwde Reichstag in Berlijn, is een grote publiekstrekker. Vooral de nieuwe glazen koepel van de Britse architect Sir Norman Foster trekt in het historische bouwwerk veel belangstelling.

Er bestaat onder meer de mogelijkheid het 40 meter hoge terras te beklimmen van waar kan worden genoten van het uitzicht over de stad. Bezoekers kunnen het terras aan de voet van de koepel zonder reservering op eigen houtje betreden op werkdagen van 10-18 uur. Ze kunnen in het gebouw ook dineren in het grote restaurant of iets gebruiken in het café.

Na de zomervakantie (waarschijnlijk vanaf september) worden er op vaste tijdstippen rondleidingen in de Reichstag georganiseerd. Belangstellenden dienen zich hiervoor schriftelijk aan te melden. Het adres hiervoor luidt: Deutscher Bundestag, Besucherdienst, D-11011 Berlin.

Operafestijn in München

De Opernfestspiele van München behoren tot de oudste operafestijnen die de wereld kent. Het bijzondere van het programma in München is onder meer dat moderne creaties vaak worden vervlochten met klassieke stukken uit het repertoire van meesters als Mozart, Wagner, Strauss en Verdi. Dit jaar is 'Heimat' het thema van de Festspiele - die van 1 t/m 31 juli plaatsvinden.

Het operafestijn begint ditmaal met de première van Verdi's Otello in een nieuwe enscenering van Francesca Zambello, met choreografie van Alphonse Poulin. Als dirigent treedt de wereldberoemde Zubin Mehta op. Een ander hoogtepunt van het programma van dit jaar is de opvoering van l'Orfeo van Claudio Monteverdi, de oudste opera die nog wordt uitgevoerd (al bijna 400 jaar).

Meer info: Bayerische Staatsoper, München, tel. 00.4989218501, fax 00.498921851033.

Vijftig jaar Duitse geschiedenis in beeld

In Berlijn is een grote expositie geopend die een boeiend beeld geeft van de meest recente Duitse geschiedenis. Het is de tentoonstelling 'Einigkeit und Recht und Freiheit' in het Martin Gropius Bau. De expositie, die tot 3 oktober is te zien, wordt gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Grondwet en de herdenking van de val van de Muur, tien jaar geleden.

Er wordt uitvoerig stilgestaan bij hoogte- en dieptepunten uit de halve eeuw tussen 1949 en nu. Daarbij doen vooral originele voorwerpen, foto's, films en tv-beelden dienst. Politici als Adenauer, Brandt, Honecker en Kohl krijgen ruime aandacht, maar (bijvoorbeeld) ook de Duitse welvaartsstaat, de Muur, de protestacties van de studenten, de gastarbeiders, de Stasi en de sportsuccessen.

Onder meer zijn het tennisracket te bewonderen waarmee Boris Becker in 1985 het toernooi van Wimbledon won en de sportschoenen die de huidige minister van buitenlandse zaken, Joschka Fischer, bij zijn inauguratie als minister van milieuzaken van de deelstaat Hessen in datzelfde jaar droeg.

Het Martin Gropius expositiegebouw is gevestigd aan de Niederkirchnerstrasse 7 in Berlijn, de tentoonstelling is tot 3 oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 10-20 uur.

Koblenz bezichtigen vanuit de lucht

De bekende stad Koblenz, waar onder meer Moezel en Rijn ineenvloeien, heeft dit seizoen tal van originele programma's voor gasten die haar beter willen leren kennen.

Zo is er een tweedaags arrangement (vanaf 130 DM), waarbij zowel een uitvoerige stadsbezichtiging als een muzikaal onthaal in het historische wijngebied is inbegrepen. Spectaculair is een arrangement waarbij een stadsbezichtiging vanuit de lucht is voorzien - per heteluchtballon. Bijzonder is ook een programma waarbij de stad en haar fraaie omgeving per fiets kan worden verkend. Tijdens deze tochten, die zowel onder leiding van een gids als op eigen houtje kunnen worden ondernomen, wordt kennis gemaakt met drie rivieren die in het gebied een rol spelen: Rijn, Moezel en Lahn.

Meer informatie en/of reserveringen: Koblenz-Touristik, Bahnhofsplatz 7, D-56068 Koblenz, telefoon 00.4926130388 en fax 00.492613038811.

Stadswandelingen voor visueel- en gehoorgestoorden

Het stadje Telgte, 12 kilometer van Münster, biedt dit jaar voor het eerst stadswandelingen aan voor visueel- en/of gehoorgestoorden. Mensen met een visuele handicap krijgen gelegenheid onderweg de vele kunstwerken van de stad te betasten.

Ze krijgen daarbij uitleg van een deskundige. Gasten die niet of slecht kunnen horen krijgen een rondleiding aangeboden in de stijlvol gerestaureerde historische kern, waarbij de gids gebarentaal spreekt.

Telgte is een geliefd bedevaartsoord. Het stadje is ook bekend geworden door de schrijver Günther Grass, die het literair vereeuwigde in 'Das Treffen von Telgte.' Meer informatie: Stadttouristik Telgte, Markt 1, D-48291 Telgte, tel. 00.49250477571, fax 00.49250472015. (terug naar begin)

Klederdrachtenfestijn aan de Moezel

In het Duitse wijndorp Kröv aan de Moezel wordt van 2 t/m 5 juli a.s. een spectaculair internationaal klederdrachtenfestijn gehouden.

Folkloristische groepen en muziekkorpsen uit een groot aantal Europese landen doen aan het feest mee, dat als motto meekreeg 'De Moezel, een stroom die volken verbindt.'

Op zaterdag 3 juli wordt er door volksdansers en muzikanten opgetreden op een groot drijvend toneel. Bij het invallen van de schemering zullen de heuvels langs de Moezel met Bengaals vuur worden verlicht. Op de rivier worden duizenden waxinelichtjes ontstoken.

Op zondagmiddag 4 juli vindt de grote folkloristische optocht door de straten van Kröv plaats. Hieraan doen tenminste veertig internationale groepen mee.

Meer informatie: Verkehrsbüro Kröv, Robert-Schumann-Strasse 63, D-54536 Kröv, tel. 00.4965419486, fax 00.4965416799 (terug naar begin).

Expositie over Karolingers in Paderborn

Op 23 juli wordt in Paderborn in Noordijn-Westfalen een grote expositie geopend onder de titel '799 - kunst en cultuur in de Karolingische Tijd.' De tentoonstelling, die tot 1 november te zien zal zijn, wordt gehouden omdat het deze zomer 1200 jaar geleden is dat Karel de Grote in Paderborn paus Leo III in zijn paleis ontving.

Het verbond dat daarop werd gesloten tussen het Frankische en het Roomse rijk resulteerde in de kroning van Karel de Grote tot keizer.

Op de expositie zijn onder meer nog nooit publiekelijk getoonde schatten te zien uit de tijd van de Karolingers. Er worden onder meer talrijke kroonjuwelen getoond. Ook de onlangs gerestaureerde sarcofaag van Karel de Grote is te bewonderen. Aan de expositie hebben musea uit Parijs, Londen, Wenen, Stockholm en Washington meegewerkt.

Meer informatie: Touristikzentrale Paderborner Land, Königstrasse 16, D-33142 Büren, telefoon 00.492951970300, fax 00.492951970304 (terug naar begin).

Proefritten met Transrapid

Vooruitlopend op de Wereldtentoonstelling Expo 2000, volgend jaar in en om Hannover, worden in juni en juli van dit jaar al proefritten gemaakt met de speciale trein Transrapid. Voor liefhebbers is er een weekendarrangement samengesteld, waarin naast een rit met deze snelle trein onder meer ook een kasteelbezoek is opgenomen. Het arrangement is te boeken vanaf 199 DM, inclusief twee overnachtingen met ontbijt.

Meer informatie en/of boekingen: Emsland Touristik, Ordeniederung 1, D-49716 Meppen, telefoon 00.49593144335, fax 00.49593144344

Panoramatrein nieuwe Berlijnse attractie

Berlijn heeft een nieuwe toeristische attractie: een panoramatrein in de S-Bahn. De nieuwe trein, de enige in zijn soort in Duitsland, is voorzien van ramen die tot aan het dak reiken, waardoor de passagiers een vrijwel ongehinderd uitzicht hebben. De trein heeft voorts draaibare stoelen, video-apparatuur en voorzieningen voor lichamelijk gehandicapten.

De trein, die vijf miljoen DM heeft gekost, is een gift van de S-Bahn aan de stad ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de onderneming.

Vlottersfeest in het Schwarzwald

Op 17 en 18 juli worden in Unterreichenbach in het noordelijke deel van het Schwarzwald vlottersfeesten gehouden. Zij roepen herinneringen op aan de tijd dat er grote hoeveelheden hout via de rivieren Nagold, Enz, Neckar en Rijn naar Nederland werden vervoerd. In 1911 ging de laatste partij hout door het water van de Nagold richting Nederland.

Op de tochten die ter gelegenheid van de feesten worden georganiseerd doen 'vlotters' mee in originele kledij. Er wordt ook een levensgrote houten figuur meegevoerd onder de naam 'Holländer Michel.' Het houten beeld staat in het Flössermuseum in Untereichenbach en heeft betrekking op een Duits sprookje over het houtvlotten in het Schwarzwald.

Hoogtepunt van de vlottersfeesten vormt een nachtelijke vaart over de Nagold, waarbij fakkels als verlichting dienst doen.

Meer informatie: Bürgermeisteramt Unterreichenbach, tel. 00.4972351212, fax 00.4972358922.
(terug naar begin)

'Rijn in vlammen'

De komende weken is op tal van plaatsen in Duitsland weer het evenement 'Rhein in Flammen' mee te beleven. Kastelen, ruïnes en oevers stralen dan een rode gloed van Bengaals vuur uit, op de rivier varen honderden fraai verlichte schepen en tegen de hemel tekent zich schitterend vuurwerk af, dat wordt weerspiegeld in het water.

Op de eerste zaterdag van juli is het festijn te zien bij Bingen, Rüdesheim en Assmannshausen, op de tweede zaterdag van augustus in Spay, Braubach en Koblenz, op de tweede zaterdag van september rondom de Loreleyrotsen bij Oberwesel en op de derde zaterdag van dezelfde maand aan de voet van de Loreley bij St. Goar en St. Goarshausen.

De activiteiten beginnen tussen 18 en 21 uur. Het vuurwerk begint in de meeste gevallen rond 21.30 uur.

Samba Festival in Coburg

In Coburg (Frankenland) klinken van 9-11 juli weer uitbundig de trommels en andere slaginstrumenten vanwege het grote Samba Festival, dat voor de achtste keer wordt gehouden. Het Latijns-Amerikaanse muziek- en dansfestijn trekt elk jaar tienduizenden bezoekers van heinde en ver. Er doen dit jaar vijftig groepen uit Europa en Latijns-Amerika aan mee.

Hoogtepunten van het feest vormen de 'Braziliaanse nacht' op de Schlossplatz op 9 juli en de optocht door de stad op 11 juli, die op hetzelfde plein eindigt.

Meer informatie: Tourist Information, Herrngasse 4, D-96450 Coburg, tel. 00.49956174180.

Deel: ' Nieuwsbrief Duits Verkeersburo Juni/Juli 1999 '
Lees ook