Ingezonden persbericht


In dit nieuwsbulletin treft u de volgende berichten aan


1. Cultuurinformatie: kunst en cultuur op het web: Op de officiële website van Zwitserland Toerisme, MySwitzerland.com, is de rubriek Kunst en Cultuur geheel vernieuwd en sterk uitgebreid. NB: indien (nog) niet alle gegevens op de Nederlandstalige site staan, kies dan de Duitse taalversie. www.MySwitzerland.com


2. Via Spluga laat historie herleven: nieuwe lange-afstandswandelweg Zwitserland-Italië:
Deze zomer is een nieuwe lange-afstandswandelroute tussen Zwitserland en Italië geopend: de Via
pluga. De 65 kilometer lange route voert van Thusis in Graubünden via de Splügenpas naar Chiavenna.


3. Excursies met drakenschip en postauto: alternatief openbaar vervoer: Varen over de Zwitserse meren of een postautorit over de alpenpassen biedt een verrassende kijk op het berglandschap. Een nieuwe attractie is het Drakenschip op de Thunersee in het Berner Oberland. Bij de postauto is er keus tussen tochten met moderne bussen of oldtimers.

Komende cultuurevenementen:

- 24 aug - 8 sep: 15e Berner Tanztage, www.tanztage.ch
- 28 aug - 18 sep: 56e Voice & Music Festival, Montreux en 1-11 sep: Clara Haskil pianoconcours, Vevey

- 23-30 sep: Les Diablerets: 32e internationale alpenfilmfestival
Met vriendelijke groeten,
Roland Verboven
Zwitserland Toerisme
Web Promotion Manager
T +31 (0)20 624 62 31
F +31 (0)20 625 59 85
Email: roland.verboven@zwitserland.nl
Gegevens ter publicatie:
T 00 800 100 200 30 (gratis)
F 00 800 100 200 31 (gratis)
Email: info@zwitserland.nl


1) Cultuurinformatie via MySwitzerland.com: kunst en cultuur op het web Op de officiële website van ZwitserlandToerisme, MySwitzerland.com, is de rubriek Kunst en Cultuur geheel vernieuwd en sterk uitgebreid. Er is informatie te vinden over cultuurgoederen, kunst in musea, typisch Zwitserse feesten en gebruiken en evenementen op het gebied van kunst en cultuur.

MySwitzerland.com
Voor degenen die belangstelling hebben voor kunst en cultuur in Zwitserland is de website MySwitzerland.com een uitstekende informatiebron, met uitvoerige gegevens en handige links.

Cultuur
Het onderwerp Cultuur geeft als keuzemogelijkheden Festivals, Kastelen, Kunsttoerisme, Musea en Highlights. Onder Festivals zijn de belangrijkste 30 festivals op het gebied van muziek, film, dans en theater te vinden. Bij de kastelen is ondermeer vermeld of er bijzondere evenementen plaatsvinden. Als de keus Kunsttoerisme is, wordt basisinformatie gegeven over kunstcollecties, kunstmusea en stijlperioden, met verwijzing naar de website van de Vereniging Kunsttoerisme Zwitserland. Onder Musea kan doorgeklikt worden naar de Zwitserse museumsite. De rubriek Highlights verwijst naar topattracties op het gebied van kunst en cultuur (alfabetisch naar plaats).

Historische hotels/restaurants
In Zwitserland zijn behoorlijk wat adressen waar je binnen historische muren kunt slapen en/of eten. Op de website zijn de adressen alfabetisch naar plaats gerangschikt.


2) Via Spluga laat historie herleven: nieuwe lange-afstandswandelweg Zwitserland-Italië
Deze zomer is dankzij inspanningen van toeristische en cultuurhistorische organisaties een nieuwe lange-afstandswandelroute tussen Zwitserland en Italië officieel geopend: de Via Spluga. De 65 kilometer lange, met speciale borden bewegwijzerde route voert van Thusis in Graubünden via de Splügenpas naar het Noord-Italiaanse Chiavenna.

Handelsroutes
Al sinds de tijd van de Romeinen fungeerden de Zwitserse alpenpassen als handelsroutes voor het goederenverkeer tussen noord en zuid. Met de komst van de spoorwegen en betere verbindingen over de weg raakten veel van die alpenpassen hun economische betekenis kwijt. Toeristisch gezien bieden de oude handelspaden echter fantastische mogelijkheden om de natuur, cultuur en historie van het gebied te leren kennen.

Natuur en cultuur op de Via Spluga
De Via Spluga biedt natuurspektakel zoals de beroemde Via Mala- en de Cardinellokloof en de Roffla-waterval, maar voert ook langs tal van cultuur-historische bezienswaardigheden, zoals voormalige tolhuizen en bijzondere kerken. In Splügen zelf, voormalig knooppunt op de handelsroutes over de Splügen- en San Bernardinopas, is de eeuwenoude herberg "Weiss Kreuz" onlangs zorgvuldig gerenoveerd, met behoud van historische elementen.

Individueel of georganiseerd wandelen
De Via Spluga kan op eigen gelegenheid verkend worden in een dag of vier, maar het is ook mogelijk aan tochten met gids te voet of te paard deel te nemen (hele route of deeltrajecten). Meer informatie en boeking bij de VVV van Splügen en omgeving: Viamala Ferien, CH ­ 7435 Splügen, tel. +41 (0)81 650 90 30, www.viamalaferien.ch


3) Excursies met drakenschip en postauto: alternatief openbaar vervoer Zwitserland is een treinenland bij uitstek, maar schip en postauto spelen in het toeristisch vervoer ook een belangrijke rol. Varen over de Zwitserse meren of een postautorit over de alpenpassen biedt weer een andere, verrassende kijk op het landschap. Een nieuwe attractie, die vooral gezinnen met kinderen zal aanspreken, is het Drakenschip op de Thunersee in het Berner Oberland.

Pleziervaren
Het motorschip Stadt Thun van het scheepvaartbedrijf voor de Thuner- en Brienzersee heeft een enorme gedaanteverwisseling ondergaan. Sinds deze zomer steekt het tweemaal per dag als een grote, groene draak van wal in Interlaken en Thun. Niet alleen aan de buitenkant heeft het schip de gestalte aangenomen van een draak, ook binnenin ziet het eruit als een drakenhol. Het Drakenschip legt ondermeer aan bij de Beatus-grotten, waar een bezoek kan worden gebracht aan een tentoonstelling over draken. Meer informatie: www.bls.ch en voor alle andere draken-zaken in de regio: www.thunersee.ch

Per postauto over de alpenpassen
Veel automobilisten en motorrijders vinden het rijden over alpenpassen het mooiste wat er is. Wie de fikse stijgingen en haarspeldbochten liever niet zelf wil bedwingen, kan passentochten maken als passagier aan boord van de bekende gele postauto's. Sommige routes worden dagelijks volgens een lijndienstregeling gereden, maar er zijn ook speciale dagtochten, soms met oldtimer-postauto's (Romantic Route, Berner Oberland). Bij de kantoren van de postautostations, bij de postautochauffeurs en bij VVV's in Zwitserland is de postautofolder "Schweizer Alpen" verkrijgbaar met informatie over 30 alpine postautolijnen. Verdere informatie: www.post.ch (doorklikken naar Ausflüge of Regiohits).

Deel: ' Nieuwsbulletin Zwisterland Toerisme '
Lees ook