Ingezonden persbericht

Het doet ons genoegen u het laatste vakantienieuws Zwitserland voor de winter van 2001/2002 te sturen. Op uw verzoek kunnen wij u de documenten tevens als attachment toezenden.

Het betreft de volgende persberichten:


1. Per trein of vliegtuig naar de Zwitserse sneeuw
2. Praktische winterinformatiebrochure Zwitserland
3. Winternieuwtjes Zwitserland, seizoen 2001/02
Met vriendelijke groeten
Roland Verboven
Zwitserland Toerisme
Web Promotion Manager
T +31 (0)20 624 62 31
F +31 (0)20 625 59 85
Email: roland.verboven@zwitserland.nl
>> If mountains had a home, it would be Switzerland. << Visit our website www.MySwitzerland.com


1. Per trein of vliegtuig naar de Zwitserse sneeuw

Hoewel de auto nog altijd het meest gebruikte vervoermiddel is voor de reis naar de wintersport, zien steeds meer vakantiegangers het gemak van trein en/of vliegtuig. De verbindingen met Zwitserland zijn wat dat betreft uitstekend.

Trein
Behalve twee dagelijkse EuroCity-dagtreinen (met eindbestemmingen Chur in Graubünden en Interlaken in het Berner Oberland) en een dagelijkse nachttrein (minimaal tot Basel) is er de Alpen Expres die elke vrijdagnacht tussen 21 december 2001 en 15 maart 2002 naar het bij Nederlanders favoriete Wallis rijdt, met eveneens goede overstapmogelijkheden voor de Alpes vaudoises. NS Travel biedt ook SnowRail arrangementen aan, waarbij vervoer per trein en logies zijn inbegrepen. Zwitserse SnowRail-bestemmingen in combinatie met de Alpen Expres zijn Crans-Montana, Fiesch, Saas-Fee en Veysonnaz (vertrek vrijdag) en in combinatie met een internationale trein Kandersteg, Mürren, Wengen en Grindelwald (vertrek zaterdag). Flexibele terugreisdata met de internationale trein (minimaal 4 dagen) zijn mogelijk. Informatie en boeking van de Alpen Expres en SnowRail bij de ANVR/SGR reisbureaus of NS Travel, telefoon 030 ­ 297 72 91, www.nstravel.nl.

Vliegtuig
Dagelijkse lijndiensten tussen Nederland en Zwitserland worden uitgevoerd door Swissair, Crossair, Swisswings, KLM en Easyjet. Vanaf elke Zwitserse luchthaven zijn er uitstekende openbaar-vervoerverbindingen naar de Zwitserse vakantiebestemmingen.

Swissair vliegt van Amsterdam naar Zürich en (via Zürich) naar Genève. Het hele jaar door heeft Swissair de aanbieding Alpenlift, waarbij treinreis naar/van Schiphol, vliegretour Zürich en treinreis naar/van de Zwitserse bestemming zijn inbegrepen. Informatie en boeking: www.swissair.com, telefoon 020 ­ 679 50 00 en de reisbureaus.
Crossair vliegt van Amsterdam naar Basel en op zaterdagen in de winter vandaar door naar Sion in het Wallis. Informatie en boeking: www.crossair.ch.
Swisswings (voorheen KLMalps) vliegt van Amsterdam naar Bern. Informatie en boeking: www.swisswings.ch, KLM en de reisbureaus. KLM onderhoudt vanuit Amsterdam verbindingen met Zürich en Genève. Informatie en boeking: www.klm.nl, telefoon 020 ­ 4 747 747 en de reisbureaus.
Easyjet vliegt van Amsterdam naar Genève. Informatie en boeking: www.easyjet.com
11.09.01/ik-pr


2. Praktische winterinformatiebrochure Zwitserland

Sneeuwvakantie tussen de mooiste bergen van de wereld

"Sneeuw op zijn mooist" is de titel van de winterinformatiebrochure voor het seizoen 2001/02 van Zwitserland Toerisme. De titel verwijst niet alleen naar de witte winterpracht van Zwitserland, maar tevens naar het feit dat het jaar 2002 door de Verenigde Naties uitgeroepen is tot Jaar van de Bergen. De 16 pagina's tellende winterbrochure bevat vooral praktische informatie over sneeuwvakanties in Zwitserland, met een uitgebreide infrastructuurlijst, aparte informatie over gezinsvakanties en
-accommodaties, nuttige reistips en een overzichtskaart van de vakantieregio's. Verder tips en verwijsadressen op het gebied van veiligheid, skiles, skihuur en actuele informatie.

Brochure bestellen
De nieuwe winterbrochure kan worden aangevraagd bij het callcenter van Zwitserland Toerisme, gratis te bellen op 00 800 100 200 30. Wie liever de gegevens op internet raadpleegt of de brochure wil downloaden, gaat naar www.MySwitzerland.com, waar overigens vanaf begin december tot na pasen dagelijks geactualiseerde wintersportbulletins voor alpine skiërs, snowboarders, langlaufers en sleeërs te zien zijn.

11.09.01/ik-pr


3. Winternieuwtjes Zwitserland, seizoen 2001/02
ZWITSERLAND ALGEMEEN

Actie "Ski Free" voor internet-boekers
15 Zwitserse sneeuwbestemmingen bieden buiten het hoogseizoen een gratis skipas aan bij boeking van een ski-arrangement op MySwitzerland.com. Deze arrangementen zijn dus alleen online boekbaar. Een aantal van de deelnemende bestemmingen biedt ook 50% korting op de huur van ski's en boards. Meer informatie: MySwitzerland.com

Actuele sneeuwinformatie
Van begin december tot na pasen biedt Zwitserland Toerisme op zijn website MySwitzerland.com iedere dag geactualiseerde sneeuwsportberichten aan, met aparte bulletins voor alpine skiërs, snowboarders, langlaufers en sleeërs.

Freeride checkpoints: veiligheid staat voorop
De komende winter lanceren de Zwitserse bergbanen een uniek en landelijk systeem van freeride-checkpoints. Dit zijn informatiepunten in de wintersportplaatsen voor sporters die offpiste willen skiën of boarden, dus in gebieden die niet gecontroleerd worden door de bergbanen en waar de sporter zelf verantwoordelijk is voor zijn veiligheid. Door middel van borden wordt informatie en advies gegeven over juiste uitrusting, gedragsregels en eventueel lawinegevaar (bij lawinegevaar categorie 3: no go!). Omdat het praktisch onmogelijk is freeriders te controleren, willen de bergbanen met de freeride checkpoints preventief tegen mogelijke ongelukkken optreden.

Consumenteninformatie Zwitserland
Callcenter Zwitserland Toerisme: telefoon 00 800 100 200 30 (gratis intern. bellen), telefax 00 800 100 200 30 (gratis intern. faxen), e-mail: info@zwitserland.nl, internet: MySwitzerland.com

Trade corner voor reisagenten op MySwitzerland.com Op de Nederlandstalige webpagina's van MySwitzerland.com is een speciale Trade corner opgezet, toegesneden op de behoeften en interesses van reisagenten en bedoeld om hun klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. De Trade corner is thematisch opgebouwd. Enerzijds krijgt de reisbureaumedewerker informatie over studiereizen en voordelige regelingen voor de reiswereld, kan hij zich aanmelden voor een speciale trade-nieuwsbrief en online vragen stellen aan Zwitserland Toerisme. Verder is er een overzicht van het (winter)aanbod van de Nederlandse reisorganisaties te vinden, worden praktische reis- en vervoerstips over toeristisch Zwitserland gegeven en is er een alfabetisch zoeksysteem.

NIEUWS UIT DE REGIO'S:

GRAUBüNDEN

Snowboard Openingsevent
Van 5-9 november 2001 vindt in Laax (skigebied Alpenarena) een groot snowboard openingsevent plaats voor beginners en gevorderden, met clinics, wedstrijden en feest.
Meer informatie: MySwitzerland.com

St. Moritz maakt zich op voor de WK Alpine Skiën 2003 In 2003 vinden in het wereldberoemde St. Moritz de Wereldkampioenschappen Alpine skiën plaats (overigens ook al tweemaal de locatie voor Olympische Winterspelen). Verken alvast de pisten waar straks de toppers naar beneden komen! De hele winter door barst St. Moritz van de originele evenementen, dus "never a dull moment".
Meer informatie: www.stmoritz.ch

Sneeuwschoenwandelparadijs Engadin
Het Engadin biedt steeds meer mogelijkheden voor sneeuwschoentochten, ondermeer in Maloja, Zuoz en Silvaplana (sneeuwschoenfestival en speciale tochtenkaart)

Verbetering infrastructuur
Uitbreiding sneuuwinstallaties en nieuwe afdaling Collinas van de Diavolezzabahn, 's werelds grootste pistebus "Snowliner" en nieuwe freestyle-zones in Savognin, diverse nieuwe liften in Samnaun (grensoverschrijdend gebied Samnaun-Ischgl), meer sneeuwinstallaties en nieuwe stoeltjeslift naar Marguns van de Oberengadiner Bergbahnen, Riders Palace Edition II in de regio Flims-Laax-Falera (nieuw logiesconcept), superpipe in Scuol, freeride-piste en Tambo Alp Park (Cross Park) in Splügen.

CENTRAAL ZWITSERLAND

Engelberg: NK Snowboarden en winterwandelen
Van 5-12 januari 2002 vinden in Engelberg de Nederlandse Kampioenschappen Snowboarden plaats, georganiseerd door Snowboard Holland (onderdeel Ned. Ski Vereniging; Zwitserland Toerisme is officieel sponsor van Snowboard Holland). Het is een snowboardevenement voor alle leeftijden en categorieën. Ook voor niet-snowboarders wordt er in deze periode veel georganiseerd. Partygangers kunnen meteen de nieuwe bar "Manic" testen.

(vervolg Centraal Zwitserland)

Voor niet-skiërs is er een nieuwe winterwandelweg tussen de bergstations Gerschnialp en Trübsee (informatie: www.titlis.ch). Meer informatie over Engelberg en het NK Snowboarden: www.engelberg.ch en MySwitzerland.com

Sunset Fun Races
Ultiem skiplezier op snowblades in Engelberg, Sörenberg, Melchsee-Frutt en Klewenalp tijdens de Sunset Fun Races. Het principe: massastart zo hoog mogelijk op de berg en finish zo laag mogelijk in het dal. Wie het eerst beneden is, wint. Deelnemen mag met ski's van max. 99,99 cm lengte, skistokken zijn taboe.

Sneeuwsafari
Voor sneeuwzappers: elke dag skiën in een ander skigebied van Centraal Zwitserland. Arrangement met vier overnachtingen en 4 dagkaarten, in te wisselen bij 9 skigebieden in de regio. Prijs vanaf CHF 290.-.

Rigi: winterwandelen en sleeën
Nieuwe mogelijkheden voor niet-skiërs op de nevelvrije Rigi boven het Vierwoudstedenmeer:

... winterwandelen: panoramaweg van Rigi Kulm naar Klösterli
... sleeën: gratis sleehuur bij aanschaf van speciale sleedagkaart
BERNER OBERLAND

Voordeel voor jarige wintersporters
Iedereen die deze winter jarig is en rond zijn/haar verjaardag een verblijf van tenminste 6 dagen/nachten boekt in een van de ruim geselecteerde 50 hotels in de Jungfrau Top Ski Region (Grindelwald, Wengen, Mürren en Interlaken in het Berner Oberland) en samen is met een volwassene die hetzelfde arrangement boekt, krijgt het arrangement (basis logies/ontbijt) gratis. De jarige krijgt eveneens een gratis skipas voor 6 dagen. Het aantal arrangementen is beperkt, dus snel boeken is het advies.

WALLIS

Heksenafdaling
In de week van 20-27 januari 2002 gaat iedereen verkleed de piste af in Naters-Blatten-Belalp (Aletsch-regio) tijdens de Hexenwoche, een groot volkssportevenement met een Hexenafdaling op

(vervolg Wallis)

ski's (1800 meter hoogteverschil!), een Hexen-Boardercross, een Hexen-Skicross voor carvers, de Hexen-Kids en gewoon veel fun. Lees meer over Eucalypta in de sneeuw op www.belalp.ch.

Gezinskorting skipassen
Veel Zwitserse sneeuwbestemmingen verlenen gezinsreducties op skipassen. Saas Fee en Zermatt in het Wallis hebben extra aantrekkelijke tarieven: in Saas-Fee is vanaf het tweede kind de skipas gratis en in Zermatt krijgen alle kinderen tot 9 jaar de skipas gratis.

Alles voor de kids
In het autovrije Bettmeralp (Aletschregio) wordt de sleehelling in het dorp tot een heus Fox Town kinderland uitgebreid, met een tipitent, iglo en allerlei speelfiguren en een aparte kindersleebaan. Tweemaal per week wordt verder een gratis spelmiddag georganiseerd. De kinderkorting (6 t/m 15 jaar) op de skipas Aletsch is verhoogd van 40 naar 50%. Meer informatie: www.bettmeralp.ch. Zermatt krijgt een Snowflakes Kids Club, inclusief crèche en trainingsgebied voor jonge boardertjes en ski-beginners. Meer informatie: www.matterhornbahnen.ch en www.stoked.ch

Snowboardernieuws Zermatt
Op de Theodulgletsjer bij Zermatt is het Gravity Park aangelegd, Europa's grootste sneeuwpark: 200 meter superpipe, halfpipe, kickers en rails, plus winterskatepark. Het funpark Blauherd is uitgebreid: boardercross, jumps, quarterpipe. Meer informatie: www.zermatt.ch/matterhornbahnen

Gezinsvakantie Veysonnaz met Vrij Uit/ANWB
In samenwerking met de ANWB heeft de reisorganisatie Vrij Uit komende winter een ski-arrangement voor gezinnen met jonge kinderen in het Walliser skidorp Veysonnaz in het skigebied Quatre Vallées, onder het motto "U skiet, de ANWB past op". De kleintjes kunnen overdag terecht in een ANWB-crèche met Nederlandse begeleidsters en voor de oudere kinderen is er begeleiding naar de kinderskischool door ANWB-medewerkers. Meer informatie: wintersportgids Vrij Uit

14.09.01/ik-pr

Deel: ' Nieuwsbulletin Zwitserland Toerisme '
Lees ook