Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Nieuwsitems
2-2-2000 Startonderbreker voorkomt diefstal
27-1-2000 Jongeren minder bekeuringen
24-1-2000 Vacatures bij het CBR
21-1-2000 Boete voor brommen op fietspad
17-1-2000 Proef met praktijkexamen bromfiets
14-1-2000 Verkoop auto's en bromfietsen stijgt
10-1-2000 Toerwagenvervoer het veiligst

Startonderbreker voorkomt diefstal
Elektronische startonderbrekers helpen bij het voorkomen van voertuigdiefstallen. Dit blijkt uit de resultaten van afspraken tussen politie en autohandelaren in Zuid-Limburg. Elke verkochte auto wordt hier voortaan voorzien van een elektronische startonderbreker. Het totaal aantal diefstallen is daardoor in een jaar tijd met 13,8 % gedaald. Stelen van een auto met startonderbreker is nog wel mogelijk, maar een stuk minder makkelijk. In Nederland werden vorig jaar 30.000 voertuigen gestolen.
naar de berichten

Jongeren minder bekeuringen
De politie geeft aan jongeren relatief minder bekeuringen voor te snel rijden dan aan de gemiddelde automoblist. Dit blijkt uit een onderzoek van ANWB/Kampioen. In 1998 kreeg 38 % van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar een bekeuring voor te hard rijden, tegenover 43 % van alle kentekenhouders. Zelfs als je kijkt naar het aantal gereden kilometers, levert dit nog steeds 18 % minder snelheidsovertredingen voor jongeren op.
Jongeren blijken wel aanzienlijk meer door rood te rijden; 19 % tegenover 12,5 % bij de gemiddelde autobezitter. Voor fout parkeren krijgen jongeren zelfs twee maal zo vaak een bon.

naar de berichten

Vacatures bij het CBR
Het CBR heeft regelmatig vacatures vrij op de verschillende locaties door het hele land. Niet alleen voor examinatoren maar bijvoorbeeld ook voor systeembeheerders en financieel medewerkers. Kijk voor de laatste vacatures in het hoofdstuk 'over het CBR' en klik dan op 'vacatures'.
naar de berichten

Boete voor brommen op fietspad
Bromfietsers die na 1 maart tegen de nieuwe regels in op het fietspad rijden, krijgen een boete van zeventig gulden. Officieel is de maatregel 'bromfiets op de rijbaan' al sinds 15 december van kracht. Het Openbaar Ministerie besloot niet direct over te gaan tot het uitdelen van boetes. Ten dele om gemeenten extra tijd te geven zich aan de nieuwe regels aan te passen. En deels om bromfietsers de gelegenheid te geven aan de nieuwe regels te wennen. Bromfietsers in overtreding komen er tot 1 maart vanaf met een waarschuwing. Een overzicht van de nieuwe regels vindt u door op 'veranderingen' rechts bovenaan deze pagina te klikken.
naar de berichten

Proef met praktijkexamen bromfiets
Medio februari worden in Friesland de eerste bromfietspraktijkexamens afgenomen in een proefproject voor een modulaire bromfietsopleiding. Dit project is een initiatief van de Friese Stichting Bevordering Verkeerseducatie.Doel is jongeren kennis en vaardigheden aan te leren om veiliger aan het verkeer deel te nemen. In het project volgen cursisten een opleiding voertuigbeheersing, waarvoor ze na toetsing door het CBR een certificaat krijgen. Met dit certificaat kunnen de cursisten deelnemen aan het bromfietstheorie-examen. Na het behalen van het theoriecertificaat kunnen de cursisten opgaan voor het tweede praktijkonderdeel; de verkeersdeelname. Opleiding en toetsing van dit onderdeel vinden plaats op de openbare weg. Deelname aan het proefproject is vrijwillig.
naar de berichten

Verkoop auto's en bromfietsen stijgt
Het auto-verkooprecord van 1978 is in het afgelopen jaar verbroken. Het oude record van 1978 bestond uit een verkoop van 581.000 auto's. In de eerste elf maanden van 1999 werden er al meer dan 600.000 auto's verkocht. Ook de brom- en snorfietsen vinden de laatste jaren steeds gretiger aftrek. Scootermodellen zijn niet aan te slepen voor de jeugd. Snorfietsen daarentegen worden vooral aan volwassenen verkocht.

naar de berichten

Toerwagenvervoer het veiligst
Toerwagenvervoer is, gemeten naar afgelegde reizigerskilometers, de meest veilige manier van vervoer. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesamt für Verkehr. Vervoer per toerwagen kent slechts 0,2 dodelijke slachtoffers per miljard reizigerskilometers. Voor het vliegverkeer is dat 4,7 en voor het autoverkeer is dat zelfs 7,8. naar de berichten

Deel: ' Nieuwsitems CBR maand januari '
Lees ook