Ministerie van Buitenlandse Zaken

https://www.minbuza.nl/content.asp?Key=418133Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persberichtnr: 92
Datum: 13 juli 2001

Nigeria ontvangt dezer dagen de laatste lading van de honderd DAF-vrachtwagens, die Nederland heeft geschonken voor inzet bij vredesoperaties. De trucks zijn verscheept naar de Sierraleonese hoofdstad Freetown, waar zij worden overgedragen aan de Nigeriaanse legereenheden ter plaatse. Nigeria heeft besloten de vrachtauto's in eerste instantie in te zetten voor het vervoer van troepen in het kader van de vredesoperatie in Sierra Leone (UNAMSIL). Met dit project is vijf miljoen gulden gemoeid.

De vrachtauto's zijn gefinancierd uit het Vredesfonds. Dit fonds, waarvoor de regering jaarlijks vijftien miljoen gulden reserveert, is vorig jaar op verzoek van de Tweede Kamer in het leven geroepen. Ontwikkelingslanden kunnen met steun uit het Vredesfonds hun capaciteit om deel te nemen aan vredesinspanningen in ontwikkelingslanden versterken.

Het Vredesfonds kent ook een civiele kant. Zo kunnen niet-gouvernementele organisaties het fonds aanwenden ter ondersteuning van vredesdialogen en
-processen tijdens en na conflictsituaties.

Uit het Vredesfonds worden ook andere projecten gefinancierd, zoals de opleiding van Afrikaanse officieren tot VN-waarnemers. De School voor Vredesmissies in Amersfoort verzorgt hiervoor speciale cursussen. Ook wordt er samengewerkt met een vergelijkbaar opleidingsinstituut in Egypte, zodat dit zelf Afrikaanse militairen kan opleiden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken - Directie Voorlichting en Communicatie / Persvoorlichting.

Helen Gorter: 070 348 5983 of 06 53 420835.

===

Deel: ' Nigeria ontvangt lading DAF-vrachtwagens voor vredesoperatie '
Lees ook