Nina Rosa uit Utrecht wint Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs


Vernieuwend onderzoek naar virtual reality

UTRECHT/HAARLEM, 20151126 -- Op 30 november ontvangt Nina Rosa (Universiteit Utrecht) de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs (5000 euro) voor Informatica en Informatiekunde 2015 bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Nina is ook opgegroeid in Utrecht en bezocht daar het Bonifatius College. Ze rondde haar master Game and Media Technology af met de scriptie Immersive Multimodal Virtual Reality Experiences - Using Visual and Auditory Stimuli to Improve Tactile Experiences, die gebaseerd is op experimenten met gecombineerde zintuiglijke ervaringen.

Hoe kun je mensen een virtuele wereld zo compleet mogelijk laten ervaren? De mogelijkheden van 3D-beleving worden steeds geavanceerder. Het onderzoek van Nina Rosa loopt hier alweer op vooruit. Zij onderzocht hoe je mensen gewicht en temperatuur kunt laten voelen in virtual reality. Daarbij maakte ze gebruik van de wetenschap dat ons brein de ervaringen van verschillende zintuigen combineert. Als we iets groots zien, verwachten we bijvoorbeeld dat het zwaar is. Met andere woorden: een gevoelsbeleving is gebaseerd op gevoelssensaties in combinatie met wat je ziet, hoort, ruikt en proeft (multimodale interactie).

Op basis hiervan onderzocht ze in experimenten of ze proefpersonen gewicht kon laten voelen door beelden van grote en kleine voorwerpen te combineren met zware en lichte trillingen op hun huid. Dit gaf proefpersonen de juiste gevoelservaring, al waren er sterke trillingen nodig om de virtuele confrontatie met de grote bal als zwaar te laten voelen. Een vergelijkbaar experiment om een temperatuurgevoel op te wekken met kleuren en trillingen leverde geen overtuigend verband op.

In het tweede deel van haar onderzoek deed ze experimenten met combinaties van beeld, geluid en trillingen. Hiermee wilde ze proefpersonen sneeuw, regen en hagel laten voelen. ‘Ook dit werkte minder eenduidig dan we hadden verwacht. Er is meer onderzoek nodig’, aldus Nina.

Ze verwacht dat over tien jaar de virtuele werkelijkheid niet alleen overtuigend visueel en auditief ervaren zal worden, maar ook voelbaar (tactile). Naast een scriptie waarin de experimenten en conclusies uitgebreid zijn beschreven, ontwikkelde Nina een applicatie en een korte demonstratie. Bovendien schreef ze samen met haar begeleiders (Dr. W. Hürst en Prof. P. Werkhoven) en W.Vos (Elitac), een artikel voor de17th ACM International Conference on Multimodal Interaction (Seattle, Washington, USA).

Nina gaat zich verder in dit onderwerp verdiepen in haar promotie-onderzoek. Dan richt ze zich op multimodale augmented reality, waarin virtuele elementen worden toegevoegd aan de werkelijkheid.    

Naast deze eerste prijs is er een gedeelde tweede prijs van 1000 euro voor Tom Runia (Technische Universiteit  Delft) voor zijn onderzoek om algoritmes voor beeldherkenning (computer vision-algoritmes) te versnellen ten behoeve van de zelfrijdende auto. De andere winnaar Niek Tax (Universiteit Twente) evalueerde algoritmes voor zelflerende rangschikkingsmethoden.   

De Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs wordt op 30 november uitgereikt door Maarten Emons, bestuurslid Ngi-NGN Platform voor IT-professionals. De jurering was in handen van de KHMW  te Haarlem, die nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen toekent. (www.khmw.nl)


Deel: ' Nina Rosa uit Utrecht wint Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs '
Lees ook