Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht van
LOAZ en Milieudefensie

NIPO - onderzoek:
Autovrije Dag heeft meer voor- dan tegenstanders

Amsterdam, 14 september 2001 --- Nederland kent meer voorstanders van een jaarlijkse Europese Autovrije Dag dan tegenstanders. Dat blijkt uit een representatief opinieonderzoek dat bureau NIPO het afgelopen weekeinde deed onder ruim duizend Nederlanders. De initiatiefnemers voor de Autovrije Dag in Nederland, LOAZ en Milieudefensie, zien in het NIPO-onderzoek het bewijs dat veel gemeenten tegen de wil van hun inwoners nog niet meedoen aan deze dag. Zo sluiten dit jaar de grote steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht niet of nauwelijks straten af op de Autovrije Dag, zaterdag 22 september.

Er zijn ook goede voorbeelden. Amsterdam maakt 115 kilometers weg vrij van autoverkeer. In heel Europa zijn op 22 september 900 steden autovrij, in Nederland 42 steden en dorpen. LOAZ en Milieudefensie vinden de Autovrije Dag een unieke gelegenheid om te experimenteren met aantrekkelijke autoluwe binnensteden. Bewoners hebben hier ook behoefte aan, zo blijkt uit het NIPO-onderzoek. Ruim 60 procent van de Nederlanders vindt dat overheden het autoverkeer in (stads)centra actief moeten terugdringen, en dan niet alleen op de autovrije dag.

Enkele uitslagen uit het NIPO-onderzoek:
* 47 % van de geïnterviewden is voorstander van de jaarlijkse Europese autovrije dag, 29 % is tegenstander. 24% heeft geen mening.
* Ruim 60 % van de geïnterviewden vindt dat overheden het autoverkeer in (stads-)centra actief moeten terugdringen.

* 60 % van de geïnterviewden is waarschijnlijk tot zeker bereid op 22 september de auto te laten staan. 5% heeft geen mening, 34% is waarschijnlijk tot zeker niet bereid.

LOAZ en Milieudefensie zijn niet verbaasd over de uitslag. Waar autovrije dagen goed zijn georganiseerd, heeft het merendeel van de inwoners er waardering voor. In Italië wijst onderzoek uit dat 83 procent van de bevolking enthousiast is over de autovrije zondagen, die dit jaar acht keer worden gehouden in vele steden. Het Franse ministerie van Milieu liet vorig jaar in zes Europese steden onderzoek doen naar de Autovrije Dag, die toen op een vrijdag viel. Het bleek dat in Lille, Turijn, Helsinki, Barcelona, Hamburg en Kopenhagen driekwart van de bewoners de Autovrije Dag een goed idee vindt.

Hoewel het volgens LOAZ en Milieudefensie grootser kan en moet, worden er dit jaar toch meer straten afgesloten dan op de Autovrije Dag van vorig jaar. Het volledige programma van alle gemeenten treft u aan op www.autovrijedag.nl. De landelijke opening vindt dit jaar plaats in Nijmegen dat een groot deel van de binnenstad afsluit voor autoverkeer. Minister Pronk zal daar op zaterdag 22 september om 12.00 uur de dag officieel inluiden op de autovrije Waalkade.

Deel: ' NIPO Autovrije Dag heeft meer voor- dan tegenstanders '
Lees ook