Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA: NMBS investeert niet in Limburgse stations (10/06/02)

Frieda Brepoels (N-VA) ondervroeg minister van verkeer Isabelle Durant in de Kamer over de NMBS-plannen voor stationsvernieuwing. De minister stelde enkele cijfers ter beschikking. Groot was de verbazing van Frieda Brepoels dat in de lijst van stations waarin de komende twaalf jaar geïnvesteerd wordt, geen enkel Limburgs station voorkomt! Nochtans gaat het voor het hele land tussen 2001 en 2012 om een bedrag van ruim 612 miljoen euro.

Voor het NMBS-district Noordoost, waartoe de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg behoren, voorziet het plan 129,3 miljoen euro of ruim 5,2 miljard Belgische frank. Behoudens hopelijk enkele kleinigheden onder de algemene noemer "Diverse stations" (43,5 miljoen euro) is er van dat bedrag dus geen cent voor Limburg voorzien.

Ter vergelijking: voor Gembloux, dat iets meer reizigers heeft dan Hasselt, is 4 miljoen euro voorzien. Voor Liège-Palais dat minder opstappende reizigers telt dan Sint-Truiden, zelfs 4,4 miljoen euro. Voor Hasselt en Sint-Truiden zijn de investeringen afgerond op 0 euro en 0 cent!

Nochtans zijn de noden groot genoeg: geen enkel van de 16 Limburgse stations beschikt over hoge perrons (wat het opstappen zeer vergemakkelijkt), over liften of over digitale perronaanwijzers. Brepoels vreest dat daaraan het komende decennium niets verandert.

Bovendien moeten er in Limburg dringend stations en stopplaatsen bijkomen. Op korte termijn moeten op de bestaande lijnen Boksbergheide, Kermt, Zonhoven, Zolder en Hamont bediend worden. Op middellange termijn zou de opening van stations in Maasmechelen, As, Munsterbilzen en Lanaken geen overbodige luxe zijn.

Of het zover komt, is zeer de vraag. De NMBS en de overheid zijn nochtans niet gierig. Voor het station van Luik-Guillemins alleen al is in het plan 64,7 miljoen euro voorzien. Bovendien verklaarde NMBS-directeur Vincent Bourlard (PS) onlangs dat de bouw van een nieuw station in Luik 280 miljoen euro zal kosten. Frieda Brepoels is er vast van overtuigd dat met een (klein) deel van dat bedrag in Limburg al heel veel kan verwezenlijkt worden.

Deze vaststellingen zijn in ieder geval een argument te meer voor de regionalisering van het spoor.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, N-VA-fractievoorzitter Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Frieda Brepoels
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: frieda.brepoels@n-va.be

Deel: ' NMBS investeert niet in Limburgse stations '
Lees ook