Ingezonden persbericht


MET HET NNO EN WERELDSTER DANIEL HOPE NAAR HOLLYWOOD

Topviolist Daniel Hope speelt 13 en 14 november 2014 met het NNO in Groningen en Leeuwarden. Van deze wereldster verschijnt in november het album 'Escape to Paradise, The Hollywood Sound' op het prestigieuze label Deutsche Grammophon. Daarvan speelt hij tijdens het NNO-concert het superromantische Vioolconcert van Erich Korngold, een grote Hollywoodcomponist in de eerste helft van de vorige eeuw. Bekijk de video over zijn cd door op het bovenste plaatje te klikken.

Het concert start met Pärts Fratres voor strijkorkest en slagwerk. Fratres uit 1977 was Pärts doorbraak of althans het stuk waarin het Westen Pärt 'ontdekte'. Het werk bestaat uit arrangementen voor uiteenlopende bezettingen; hier wordt de versie voor strijkorkest en slagwerk uitgevoerd.

Het sluitstuk is Brahms - relatief minst gespeelde - Derde symfonie. Dat is eigenlijk merkwaardig, aangezien het opus gedurende de première op 2 december 1883 in Wenen onder Hans Richter een enorme bijval oogstte.

Meer informatie over het concert vindt u op www.nno.nu.

SERIE WERELDSTERREN
Dit concert maakt onderdeel uit van de serie Wereldsterren waarmee de absolute wereldtop naar Groningen wordt gehaald. Met dit seizoen o.a.: Amsterdam Baroque Orchestra, Daniel Hope en het NNO, L'Arpeggiata, Il Giardino Armonico, Janine Jansen, London Philharmonic Orchestra, The King's Consort & Choir en Orchestre des Champs-Elysées en pianiste Maria João Pires.

PROGRAMMA

Pärt - Fratres
Korngold - Vioolconcert
Brahms - Symfonie nr.3

Dirigent - Yu Lu
Viool - Daniel Hope

do 13 november | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur vr 14 november | Leeuwarden | De Harmonie | 20.15 uur

DANIEL HOPE | VIOOL
Daniel Hope werd geboren in Zuid-Afrika en groeide op in Engeland, waar hij studeerde bij Zakhar Bron aan de Royal Academy of Music. Hij treedt op met de bekendste orkesten en dirigenten ter wereld en leidt als violist talrijke ensembles. Hij verschijnt op de voornaamste festivals en is sinds 2004 Associate Artistic Director van het Savannah Music Festival. Hij was het jongste lid van het Beaux Arts Trio in de laatste jaren van zijn bestaan. Zijn jarenlange samenwerking met Yehudi Menuhin eindigde met zijn bijdrage aan diens laatste optreden in 1999. Hij gaf meer dan dertig werken in opdracht en houdt nauw contact met componisten als Alfred Schnittke, Toru Takemitsu, Harrison Birtwistle, Sofia Gubaidulina, György Kurtág, Peter Maxwell-Davies, Krzysztof Penderecki en Mark-Anthony Turnage. Hij begon het seizoen 2014/15 met de wereldpremière van Gabriel Prokofievs Vioolconcert '1914' bij de BBC Proms. Hope bracht meer dan vijfentwintig albums uit die verschillende prijzen wonnen. Onl angs is zijn opname 'Escape to Paradise' uitgekomen bij Deutsche Grammophon, met muziek van Europese componisten die, op de vlucht voor het fascisme, zich als filmcomponist in Los Angeles vestigden.

Het Noord Nederlands Orkest
Chef-dirgent Stefan Asbury

Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo'n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.

De Britse Stefan Asbury is chef-dirigent van het orkest. Hij nam in 2011 het stokje over van Michel Tabachnik die vanaf 2005 chef-dirigent was. Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Tegenwoordig wordt gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar. Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.

Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.


Noot voor redacties


Deel: ' NNO Met het NNO en wereldster Daniel Hope naar Hollywood '


Lees ook