Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

19 juni 2002

No ©opy - Arjan van Arendonk

6 juli 2002 t/m 26 januari 2003

Van 6 juli 2002 tot en met 26 januari 2003 is in het Mendini 1-paviljoen van het Groninger Museum de tentoonstelling No ©opy te zien. In deze expositie worden schilderijen van de Bossche kunstenaar Arjan van Arendonk (Waalwijk 1957) getoond in combinatie met werken uit de collectie van het Groninger Museum.

De schilderijen van Arjan van Arendonk zijn alle vervaardigd op industrieel voorbedrukte stoffen. De decoratieve figuraties en patronen van het materiaal zijn voor hem uitgangspunt van het creatieve proces. Aan de hand van vereenvoudiging, accentuering en herordening komt hij tot geheel nieuwe interpretaties en weet hij de triviale gegevens binnen het domein van beeldende kunst te brengen.

De werken van Van Arendonk zijn picturale uitspraken over kleur, vorm en ritmisch ordenen, maar stellen tegelijkertijd oorspronkelijkheid van beeldconcepten ter discussie. Is het vertrekpunt van zijn werk telkens een bestaand stoffenpatroon, de uiteindelijke schilderijen kunnen raakvlakken vertonen met of zelfs direct verwijzen naar werk van andere kunstenaars.

In de tentoonstelling No ©opy worden zijn schilderijen geëxposeerd in relatie tot werken van onder anderen Peter Struycken, Alessandro Mendini, Rob Scholte, Andy Warhol en Jan Schoonhoven. Originaliteit, wisselwerking en beïnvloeding staan daarbij centraal.

Onderdeel van de expositie vormen een viertal tweeluiken - gepresenteerd in de middenzaal - die het directe resultaat zijn van een 'creatieve dialoog' tussen Van Arendonk en beeldend kunstenaars Rob Birza, Edwin Janssen & Tracy Mackennan, J.C.J. Vanderheijden en Mary Waters. Elk tweeluik bestaat uit een opzet of een voltooiing van een schilderij door Van Arendonk of de geïnviteerde kunstenaar.

Tevens is er werk van Arjan van Arendonk te zien in de tentoonstelling No Copy at Home in het Kunstpaviljoen in Nieuw Roden (Drenthe) van 31 augustus t/m 29 december 2002.

Deel: ' No ©opy - Arjan van Arendonk in Groninger Museum '
Lees ook