Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Hilversum, 29 april 2004

NOB Cross media facilities krijgt Pro-MPEG MXF Award

Op de jaarlijkse NAB beurs in Las Vegas heeft NOB een award gekregen voor haar bijdrage aan MXF, de nieuwe internationale standaard voor uitwisseling van professionele videofiles.

In de categorie "Inzet voor de MXF standaard" zijn NOB, CNN, en Premier Media Group (Australië) in de prijzen gevallen. De prijs werd in het Paris Hotel in Las Vegas uitgereikt door Scott Teisler van Time Warner en in ontvangst genomen door Rob ten Siethoff.

NOB is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de ontwikkeling van MXF. In het begin heeft NOB zich ingezet om als gebruiker aan te geven aan welke eisen een dergelijk uitwisselformaat zou moeten voldoen. In een later stadium heeft NOB met prototype-systemen middels demonstraties en presentaties op beurzen als de IBC, de NAB en de AV Manifestatie laten zien wat de voordelen van dit nieuwe formaat zijn en wat de transitie naar digitale werkprocessen voor de gebruiker inhoudt.

NOB neemt ook deel aan het "Professional MPEG Forum" dat als doel heeft open standaarden voor broadcast toepassingen te promoten. In dit forum zitten de meeste grote producenten van broadcast apparatuur en een aantal gebruikers van deze apparatuur, zoals BBC en NOB.

Het Pro-MPEG forum heeft de nieuwe standaard, het "Material eXchange Format" ontwikkeld om audio- en videomateriaal en metadata uit te kunnen wisselen tussen apparatuur van verschillende fabrikanten. Zonder een dergelijke open standaard zou dit niet mogelijk zijn. Dit jaar is de MXF-specificatie goedgekeurd door SMPTE, waarmee MXF een officiële open standaard is geworden.

In De Digitale Voorziening, het project waarmee in het voorjaar van 2005 een digitale work flow voor de Nederlandse Publieke Omroep wordt gerealiseerd, en waarvoor het AV Expertisecentrum van NOB het overall projectmanagement levert, is gekozen voor MXF als uitwisselformaat. Hiermee wordt door de partners in De Digitale Voorziening (Publieke Omroep, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en NOB) duidelijk aangegeven dat zij belang hechten aan een open standaard.


- Einde persbericht -

Deel: ' NOB Cross media facilities krijgt Pro-MPEG MXF Award '
Lees ook