Ingezonden persbericht

Persbericht

Stockholm, 3 oktober 2001

NOBELSTICHTING VERBINDT WETENSCHAPPERS EN STUDENTEN VIA INTERNET

Cisco infrastructuur maakt online kennisuitwisseling mogelijk

De Nobelstichting heeft het Nobel e-Museum (NeM) verbeterd en uitgebreid met behulp van Cisco Systems en de Wallenberg Stichting. Nobel viert in 2001 haar 100-jarig bestaan en zet met het vernieuwde e-museum Internet in als educatief medium om studenten inzicht te geven in wetenschappelijke en culturele ontwikkelingen van de afgelopen eeuw. Het virtuele museum is te vinden op de website van de Nobelstichting (www.nobelprize.org). Studenten van de Networking Academy van Cisco Systems assisteerden bij de aanleg van de netwerkinfrastructuur. De Cisco infrastructuur zorgt er onder andere voor dat het NeM gemakkelijk veel bezoekers tegelijk kan verwerken en dat de website goed beveiligd is.

De nieuwe Nobelwebsite is toegankelijker en beter bruikbaar voor scholieren en studenten. Spellen, animaties en virtuele laboratoria brengen de wetenschap tot leven. Verder zijn er op de website lezingen, demonstraties en biografieën van beroemde wetenschappers en Nobelprijswinnaars te vinden.

In het virtuele laboratorium oefenen bezoekers met experimentele technieken, zoals het ordenen van eiwitten, waarbij een virtuele laborant assisteert. Bezoekers kunnen geluidsopnames van Nobelprijswinnaars voor de vrede en de literatuur beluisteren. Animaties en grafieken leggen kwantummechanica, de werking van röntgen en de relativiteitstheorie uit. In de natuurkundesectie zijn voor geïnteresseerden nucleaire deeltjes en atomen te zien. Bezoekers testen hun begrip van de thematiek en symboliek van het boek 'Lord of the flies' van Nobelprijswinnaar William Golding door te klikken op de virtuele nabootsing van het eiland waar de jongens in het boek op terechtkomen.

De Wallenberg Stichting en Cisco Systems zorgden voor de financiële middelen voor de vernieuwing van de website. Cisco heeft zich verplicht technologie te ontwikkelen om tv-uitzendingen, zoals de uitreiking van de Nobelprijzen in december, via de website van Nobel uit te kunnen zenden. Samen met andere sponsors werkt Cisco met de Nobelstichting aan de ontwikkeling van een wetenschap- en technologiesectie, die zich richt op ontdekkingen in de wetenschap die hebben geleid tot praktische en industriële toepassingen.

"Internet ontwikkelt zich veel sneller dan we denken als onderwijs- en educatiemedium. Op dit moment zien we dat overheden wereldwijd bezig zijn met het mogelijk maken van breedbandige internettoegang. Nobel heeft prachtige informatie binnen handbereik en we dragen er graag aan bij die te delen via Internet", aldus John Morgridge, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cisco Systems.

Over de Nobelstichting
De Nobelstichting, opgericht op 29 juni 1900, is het centrale orgaan dat verantwoordelijk is voor het toekennen van de Nobelprijzen. De stichting beheert het nalatenschap van Alfred Nobel voor het toekennen van Nobelprijzen in Natuurkunde, Scheikunde, Gezondheidswetenschappen of Geneeskunde, Literatuur en Vrede (voor het eerst toegekend in 1901). De Nobelstichting heeft tot taak de belangen te behartigen van de prijstoekennende instituten: de Royal Swedish Academy of Sciences, de Swedish Academy, Karolinska Institute en de Norwegian Nobel Committee.

Over Cisco Systems
Cisco Systems, Inc (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 38.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2001 een totale omzet van 22,29 miljard dollar. Nieuws en informatie is beschikbaar op http://www.cisco.nl.

# # #

Noot aan de redactie

Beeldmateriaal bij bovenstaand bericht is in 300 dpi te vinden op: http://www.dlvpr.nl/cgi-bin/pers/beeldkl_dlv.pl?KL63&&nieuws/algemeen

Technische details over Cisco's aandeel in NeM zijn te vinden op: http://www.cisco.com/nobel/initiative/nobel-network-technology.html

Perscontact:
Karin van Geelen
Public Relations
Cisco Systems
Telefoon: 020 342 34 12
http://www.cisco.nl
mailto:kgeelen@cisco.com

Leoni Janssen
DLV Public Relations
Telefoon: 023 554 20 30
http://www.dlvpr.nl/pressroom
mailto:info@dlvpr.nl

Deel: ' Nobel e-Museum nu bereikbaar voor studenten via internet '
Lees ook