Nog 2 weken om de Hulpkaravaan naar Griekenland op weg te helpen


- motto: gewone mensen helpen gewoon-

Haarlem, 20150930 -- De Hulpkaravaan naar Griekenland heeft sinds 29 augustus al 400 vrijwilligers aan zich gebonden maar kan nog wel een steuntje in de rug gebruiken. Dagelijks worden op 70 locaties in Nederland (en België) zoveel mogelijk bruikbare goederen verzameld en gesorteerd voor vluchtelingen in Griekenland. Het aantal aangeboden hulpgoederen is overdonderend, toch is er nog grote vraag naar helpende handen en giften. Morgen, op donderdag 1 oktober stopt het inzamelen en bereidt de karavaan zich voor om letterlijk in beweging te komen. Voor de eerste reis op zaterdag 17 oktober zijn nog essentiële zaken nodig

Benodigdheden

Zo is er naast houdbaar voedsel ook een extra team vrijwilligers nodig dat de komende dagen kan helpen met sorteren in Alkmaar, Delft, Ede, en Appingedam vanaf 1 oktober en in Bleiswijk vanaf 5 oktober. Ook wordt nog naar vrachtwagens gezocht voor het laatste stukje van het binnenlandtransportort naar de centrale opslag in Bleiswijk. Daarnaast moeten ook nog 10 trucks met chauffeurs worden gevonden om hulpgoederen naar het distributiecentrum nabij Thessaloníki in Griekenland te rijden. Maar ook andere praktische zaken zoals een vacuümmachine waarmee dekens en slaapzakken kunnen worden ingepakt tussen donderdag 1 tot en met zaterdag 17 oktober, heel veel pallets en nog meer dozen om spullen in te vervoeren en tape om ze mee dicht te plakken, krimpfolie, watervaste stiften, etiketten en ‘breekbaar’ stickers staan nog op het verlanglijstje.

Een vliegende start

Inmiddels hebben zo’n 10.000 mensen spullen gedoneerd. Rond de 1500 kubieke meter aan hulpgoederen staat opgeslagen door het hele land. De organisatie is overweldigd door de enorme bijval. Wat begon als een persoonlijk project van initiatiefneemster Erika Mauritz is inmiddels uitgegroeid tot een geoliede bevoorradingsketen met ankers in bijna alle Nederlandse provincieën en België. Het betreft hier niet alleen kleding maar ook donaties. De actie Women 4 women leverde ongeveer 2000 gevulde toilettasjes bij ons in. Rugtasjes zijn gevuld met speelgoed door basisschoolleerlingen en hun ouders op verschillende locaties in Nederland.

WerkwijzeAlle spullen zijn door vrijwilligers op de inzamelpunten ingenomen om vervolgens te worden gesorteerd en gedistribueerd vanuit 8 regiolocaties naar de eindlocatie in Nederland, Bleiswijk. Vanaf 17 oktober vertrekt de Hulpkaravaan naar een distributiecentrum in Thessaloniki van waar uit er gereguleerd op hulpvraag uitgegeven kan worden. Tegelijkertijd wordt er gevlogen op Kos, Leros en Lesbos om daar in overleg met de Griekse hulporganisaties de ontvangst van goederen voor te bereiden. De organisatie is erg transparant over wat exact met de goederen gaat gebeuren en heeft inmiddels ook bijval gekregen van onder meer diverse grote transportbedrijven, de gemeente Alkmaar, loodseigenaren, marktkraamhouders en lokale ondernemers. Sommigen van de weldoeners zijn niet bekend en doneerden anoniem. Ook is een aardig geldbedrag ingezameld, tot nu toe zo'n 8.900 euro.

Doneren

Geld doneren kan de hele winter door zodat er voldoende is om vluchtelingen van water en voedsel te voorzien. Mensen die niet kunnen meewerken maar wel willen helpen kunnen dit doen door middel van een donatie op de rekening van partij voor MenS en Spirit. MenS is een ANBI- organisatie, daarom zijn de giften aftrekbaar van de belasting. Al het geld wordt gebruikt om ter plaatse basisbehoeften in te kopen voor de vluchtelingen, en om kosten van transport  en de organisatie te dekken. Doneren kan via het rekeningnummer NL08 TRIO 0212 2698 44, t.n.v. Partij voor MenS en Spirit, o.v.v. GRIEKENLAND.

Social impact

In het hele land is ingehaakt op het initiatief dat veel navolging krijgt op social media. Zo zijn onder anderen studententeams, kleuterklassen en artiesten activiteiten aan het ontplooien en geven experts ruimhartige gratis adviezen over logistiek en hulpgoederentransport. Ook de Nederlandse retailers hebben hier wel bij gevaren, door de grote voorraad aan producten die speciaal zijn aangeschaft voor de actie. De Hulpkaravaan heeft als voornaamste effect dat mensen die meewerken zich direct nuttig kunnen maken door fysiek in actie te komen. Dit geeft de vrijwilligers en de organisatie een enorme ‘drive’ om de missie tot in de puntjes toe te verfijnen en met succes te voltooien. Motto van dit initiatief: gewone mensen helpen gewoon.


Deel: ' Nog 2 weken om de Hulpkaravaan naar Griekenland op weg te helpen '


Lees ook