Nog geen kwart van de Nederlanders leest Bijbel


50+'er het meest pessimistisch over Bijbel lezen

HAARLEM, 20141120 -- Nog geen kwart (24,3%) van de Nederlander zegt de Bijbel te lezen. De grootste groep hiervan is de jaarlijkse Bijbel lezer (7,5%). Eén op de twintig Nederlanders zegt dagelijks de Bijbel te lezen. Dit blijkt uit onderzoek van Kien in opdracht van christelijke webwinkel Yssa.nl. Oprichter van Yssa, Dave van der Oest, heeft als doel: meer mensen met God te laten wandelen. Hij legt uit: "Ik ben blij met dit onderzoek, het was niet mogelijk recente cijfers te vinden over het lezen van de Bijbel. Terwijl het lezen van Gods woord een wezenlijk onderdeel is van het leven als christen".

Bijbel in spreektaal 
Op 1 oktober 2014 werd de Bijbel in Gewone Taal uitgegeven. Deze werd gemaakt door het Nederlands Bijbelgenootschap, en uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Royal Jongbloed. Het eerste exemplaar werd op 1 oktober aangeboden aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. De eerste oplage van 65.000 exemplaren was binnen korte tijd uitverkocht.Het doel van deze vertaling is de Bijbel begrijpelijk maken voor zoveel mogelijk lezers. De release van deze Bijbel werd gepubliceerd in tientallen nationale media.

Leeftijd, opleiding en woonomgeving en het lezen van de Bijbel
Er zijn verschillen in Bijbel lezen te vinden wanneer leeftijden, woonomgeving of opleiding worden bekeken. Jongeren tot 30 jaar zeggen vaker dan 30-plussers een paar keer per maand de Bijbel te lezen (7% vs. 3%). Midden en hoog opgeleiden zeggen vaker dan laag opgeleiden de Bijbel een paar keer per jaar te lezen (7% vs. 2%) en Noord-Nederlanders lezen de Bijbel vaker dan de rest van de Nederlanders een paar keer per maand (9% vs. 3%). In Zuid-Nederland zegt men minder vaak dan in de rest van Nederland de Bijbel überhaupt te lezen (17% vs. 27%).

"Yssa: een webwinkel voor een christelijke lifestyle” legt oprichter Dave Van der Oest uit. “Mijn levensmotto is om mensen te bewegen om met God te gaan wandelen of leven. Dat kan door op zondag naar de kerk te gaan en dat kan door te bidden.” Meer informatie: https://www.yssa.nl

Dave van der Oest: oprichter van Yssa die bekend werd met de mogelijkheid om bijbelteksten via SMS te ontvangen en een site voor gospelringtones toen mobiele telefonie en internet nog in de kinderschoenen stond.


Bronnen:
https://bijbelingewonetaal.nl
Onderzoeksverantwoording: https://drive.google.com/file/d/0Bw_T7ZHVMlSweUxUUTlhUEJ4SlU/view?usp=sharing 
Onderzoeksresultaten inclusief crossings:
https://drive.google.com/file/d/0Bw_T7ZHVMlSwZ0ZkaHJhMlpaaGM/view?usp=sharing


Deel: ' Nog geen kwart van de Nederlanders leest Bijbel '
Lees ook