Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Nominaties ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) 2005

Rotterdam, 18 november 2005

De jurv van de ASN Bank Mediaprijs heeft de vijf nominaties bekendgemaakt. Op zaterdag 26 november zal de jury van deze mediaprijs de winnaar bekendmaken op een feestelijke bijeenkomst in Felix Meritis in Amsterdam.

De winnaar ontvangt een geldprijs van 10.000 euro en het bijbehorende beeld, gemaakt door kunstenares Ineke Roelfzema.
De overige genomineerden ontvangen ieder een geldprijs van 500 Euro en een bronzen penning.

De ASN Bank Mediaprijs bekroont professionele mediaproducties (geschreven, foto, beeld, of AV) die op een inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving in Nederland belichten. De organisatie is in handen van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en de ASN Bank.

De nominaties zijn, in willekeurige volgorde:
* Haagse lessen over het Terra College van de hand van verslaggeefster Floor de Booys en fotograaf Evert-Jan Diem, verscheen in de Haagsche Courant.
* Couscous & Cola, een negendelige docusoap van regisseur Maartje Nevejan die negen VMBO-scholieren volgt, uitgezonden door BNN.
* Vreemd in de buurt. Een DOKWERK-documentaire van regisseur Patrick Bisschops over de Haagse Transvaalbuurt.
* Onzichtbare ouders van Margalith Kleijwegt (Vrij Nederland).
* Houden van Holland van Wen-Jie Qiu over een kijk van binnenuit een op het inburgeringsprogramma. Uitgezonden door de VPRO.
Hieronder volgt in willekeurige volgorde een nadere beschrijving van de vijf nominaties, met een eerste reactie van de genomineerden:

Haagse lessen (Terra College)
Dit is een speciale bijlage van de Haagsche Courant over de VMBO-school het Terra College in Den Haag. Drie maanden verbleven verslaggeefster Floor de Booys en fotograaf Evert-Jan Daniels op school. Ze laten hierbij zien hoe het dagelijkse leven op een multiculturele school eruitziet, en hoe docenten in de frontlinie van de grote-stadsproblematiek moeten werken.

Jury: Journalistiek in zijn pure vorm. Doortastend en verhelderend.
Geeft een ander beeld van het Terra College. Problematiek wordt terug gebracht tot de juiste proporties: het is een school met normale problemen.

Verslaggeefster Floor de Booys zit na de fusie nu op de AD-redactie (onderwijs) en fotograaf Evert-Jan Daniels werkt nu voor de GPD.
'We hopen dat na het lezen er iets blijft hangen van het enorme enthousiasme van het docententeam. Hun bevlogenheid is ontroerend. Zij doen hun uiterste best om er samen met deze toch wel moeilijke groep leerlingen iets van te maken. Wat ook indruk op ons maakte was de veerkracht en het doorzettingsvermogen van veel van de leerlingen. Het is makkelijk om op een zwart vmbo neer te kijken, maar als je bedenkt dat hun ouders vaak ongeletterde arbeiders zijn is het een enorme sprong voorwaarts. Veel leerlingen worden inhoudelijk nauwelijks door hun ouders gesteund in hun schoolwerk. Veel moeten na schooltijd thuis hun handen behoorlijk uit hun mouwen steken of hebben een baantje om geld voor het gezin te verdienen.
We hebben zowel van de redactie als van de school een carte blanche gekregen. We werkten in een periode dat er in die twee maanden zoveel gebeurde. Kerst, Ramadan, de moord op Van Gogh. Het gaf een extra lading aan het geheel. Het is daardoor meer dan een portret van een vmbo school alleen. Het is een tijdsbeeld geworden van die uiterst woelige maand november van vorig jaar'.

Couscous & Cola
In deze negendelige docusoap volgden regisseur Maartje Nevejan en BNN-presentator Patrick Lodiers negen VMBO-scholieren: Ahlam,Ramy, Omar, Ilknur, Deborah, Youssef, Jalil, Akosua en Kacem. In deze samenwerking van producent IDTV en omroep BNN registreert de camera de discussie, voorbereidingen en de reis naar het land waar ze van houden en haten, Amerika.

Jury: Hele spannende televisie. Prachtige verhalen. Soms schrijnend. Zet de doelgroep aan het denken. Een moderne roadmovie. Flitsende beelden, snelle montages.

Maartje Nevejan, onafhankelijk documentairemaker, maakte onder andere Virtuele Vaderlanden, 14+1 staties, Come into the void with me. Nevejan kreeg in 1997 een Gouden Kalf als actrice in de film Broos van Mijke de Jong. Werkt momenteel aan de documentaire "De Kracht van de Krijger" over geweld en jongeren.

'Het gaat over een groep jongeren waar iedereen wel een mening over heeft. Juist omdat het om individuele mensen van vlees en bloed gaat, hoop ik dat je daardoor anders aankijkt tegen de kids die je in je buurt tegenkomt.
Dat de kids zelf aan het woord komen, maakt de productie onthutsend, rauw, grappig en ontroerend tegelijk. Zo krijgt de kijker een echt kijkje in hun leven in plaats van dat grote mensen, politici, columnisten of "deskundigen" hun eigen mening/ programma op de kids plakken. Er werd altijd maar óver hen gepraat, en niet met hen. Dat het leuk was om naar te kijken voor zowel jongeren als ouderen.
Dat in de weken na de moord op van Gogh, waarin de verschillen in Nederland op zijn scherpst naar de oppervlakte dreven, de Couscous kids op de buis waren en voor veel mensen een brug waren over de haat en het onbegrip heen.

Over de ASN Bank Mediaprijs: 'Het mooie van de prijs vind ik dat er gesproken wordt over: "Media die op inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving belichten." Inventief en kritisch zijn mooie woorden. En ik heb ooit gehoord dat een zebra het enige dier is dat niet te temmen is. Spreekt me persoonlijk ook erg aan. Zeker als je kijkt wat er nu in Europa gebeurd met jongeren. De tendens dat jongeren"getemd" moeten worden is overigens beperkt houdbaar'.

Vreemd in de buurt
Is een documentaire van regisseur Patrick Bisschops over de Haagse Transvaalbuurt. In deze VPRO-uitzending verlaten steeds meer autochtonen verlaten de wijk en allochtonen nemen hun plaats in. Niettemin vinden nieuwkomers en achterblijvers elkaar in de liefde voor de duivensport. Duivenspeciaalzaak De Zwarte Vogel staat hierbij symbool voor de verandering in de wijk.

Jury: Een mooi voorbeeld van hoe liefde en passie voor een hobby mensen bij elkaar brengt. Ook al komen ze uit andere delen van de wereld. Zoomt op microniveau in op de problemen in achterstandswijken.

Reactie Patrick Bisschops:
'Ik hoop dat na het zien van mijn documentaire bij de kijkers blijft hangen hoe het er echt voor staat in dit soort wijken. Persoonlijk vind ik zelf sterk de duiven als metafoor. De problematiek bij de mensen, autochtoon en allochtoon, komt ook voor bij de Hollandse duiven en de Turkse duiven.

Houden van Holland
Programmamaker Wen-jie Qin, afkomstig uit China, won een half jaar geleden de Tegenlicht prijsvraag voor nieuw talent. Ze won met haar voorstel een documentaire te maken over het Nederlandse inburgeringsprogramma, waaraan ze zelf deelneemt.

Een groep hoogopgeleide buitenlanders keert terug naar de schoolbanken om de Nederlandse taal te gaan beheersen en om te leren integreren in de Nederlandse samenleving. Vierentwintig immigranten uit zestien landen, veel afkomstig uit vrije beroepen, treffen elkaar in het Regionaal Opleiding Centrum in Amsterdam. Ze kwamen naar Nederland vanwege de liefde, maar verliefdheid heeft hier zo zijn prijs. De Vreemdelingenwet vereist dat nieuwkomers met Nederlandse partners hun eerste jaar in Nederland grotendeels op school moeten doorbrengen.

Door de ogen en oren van deze eerstejaars zien we stap voor stap wat er gebeurt in het inburgeringsprogramma. De film onderzoekt hoe taal wordt gebruikt als instrument om buitenlanders Nederlandse normen en waarden bij te brengen. En er wordt gekeken welk effect deelname aan het inburgeringsprogramma heeft op de psychologische gesteldheid en het sociale leven van de immigrant. Hoe ervaren zij en hun Nederlandse partners deze moeilijke overgangsperiode in hun leven? Integratie of desintegratie? Elk betrokken personage heeft een uniek verhaal te vertellen.

In de film ontmoeten we Noura, een wiskundelerares uit Marokko; Mira, een vrouwelijke manager uit Indonesië; Kachu, voormalig kantoorbediende uit Brazilië; en Wen-jie, filmmaker uit China.

Jury: Een prachtig document en een mooi staaltje van participerende journalistiek.
Heel erg actueel. Biedt ruimte om zelf verbanden te leggen. Houdt een hele grote spiegel voor.

Onzichtbare ouders
'Onzichtbare ouders. De buurt van Mohammed B.' is de volledige titel van het boek van VN-journaliste Margalith Kleijwegt. Uitgangsgpunt was een eerder verschenen VN-reportage over de leerlingen in klas 2K van het Calvijn, een zwarte vmbo-school in Amsterdam-West. Ze spijbelen, zijn lastig, hebben thuis problemen. Thuis, hoe ziet het er dan uit? Kleijwegt ging op bezoek bij de ouders van klas 2K stuitte daarbij op taalproblemen en dosis achterdocht.

Jury:
Gemaakt met veel doorzettingsvermogen. Een journalistieke topper.Mooi boek. Onthutsend en soms alarmerend. Het thema pakt wat anderen niet pakken. Invalshoek geeft een heldere inkijk. Mooi verwoord met subtiele waarnemingen.

Kleijwegt over de genomineerde inzending: 'Mijn boek is een pleidooi tegen onverschilligheid. Ik hoop dat iedereen Onzichtbare Ouders leest zich zal gaan verzetten tegen het isolement waarin gezinnen in sommige buurten leven. Het is tijd voor een revolutie. Alle duurgeschreven rapporten moeten in de prullenbak. Goeie stages en banen zijn van levensbelang, ik hoop dat iedereen daar nu eindelijk van doordrongen is!'

Over de ASN Bank Mediaprijs: 'Juist nu, in een tijd van polarisatie en verwarring is deze mediaprijs van groot belang. Er kunnen niet genoeg kritische, inzichtgevende en ook hoopvolle verhalen worden geschreven!'

----------
Juryleden
De jury bestaat uit Aad van den Heuvel (voorzitter, programmamaker), Nazmiye Oral (columniste Volkskrant), Hans Verploeg (Free Voice/NVJ), Hanan Nhass (journalist), Piet den Blanken (fotograaf), Noraly Beyer (NOS journaal) en Hans Van Soest (GPD en eindredacteur/uitgever Zozolala).

De organisatoren
De ASN Bank zet zich in om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen en laat zich daar in haar economisch handelen door leiden. Daarom stimuleert de ASN Bank activiteiten die betrekking hebben op waarden zoals respect voor mens, dier, natuur en milieu. Vandaar dat zij zich, samen met het LBR, inzet voor de bestrijding van rassendiscriminatie. Meer informatie op www.asnbank.nl

Het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) probeert op diverse manieren een evenwichtige beeldvorming over migranten en de ontwikkeling van de multiculturele samenleving te bevorderen. De mediaprijs is een instrument om mediaproducties die oog hebben voor aspecten van de multiculturele samenleving extra voor het voetlicht te plaatsen; van evident belang voor een samenleving in verandering en beweging. Meer informatie op www.lbr.nl

----------
Voor nadere informatie kunt u bellen naar 010 - 2010 238 en vragen naar Victor Joseph, tevens bereikbaar op 06 55790786 en via e-mail joseph@lbr.nl.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: http://www.lbr.nl

Deel: ' Nominaties ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) 2005 '
Lees ook