Foster Parents Nederland


Noodhulp in door cycloon getroffen Bhubaneshwar, India

Foster Parents Plan/PLAN International is gestart met noodhulp in het programmagebied Bhubaneshwar. De operatie komt echter zeer moeizaam op gang door de aanhoudende regenval en overstromingen. Bhubaneshwar is zwaar getroffen door de cycloon, die 29 oktober jl. met windsnelheden tussen de 280-320 km/uur over de Indiase deelstaat Orissa raasde.

Volgens Deepali Khanna van PLAN-India heeft de cycloon drastisch ingegrepen in het leven van miljoenen mensen. Volgens onofficiële berichtgeving wordt het aantal doden geschat op 20.000. In het gebied tot 15 kilometer vanaf de kust is 100% van de mensen door de cycloon getroffen. Alle toegangswegen zijn weggespoeld of onbegaanbaar geworden. De oogst is geheel verloren gegaan en de inkomensbron van zeker 10 miljoen mensen is vernietigd doordat het vee is verdronken. Het voedsel dat de mensen in huis hadden is vernietigd, resulterend in acute voedseltekorten. In het getroffen gebied is nog voedsel beschikbaar voor hooguit 4 dagen. De dorpseconomie is totaal verwoest. Machines en gereedschappen zijn vernietigd.

Zij die de cycloon hebben overleefd, kampen nu met enorme schaarste van voedsel, drinkwater en medicijnen. Kinderen raken ondervoed. Koorts en diarree zijn schering en inslag en gevreesd wordt dat epidemieën, zoals cholera, zullen uitbreken.

Deepali:"De meeste huizen in de sloppenwijken in de stad Bhubaneshwar zijn totaal vernietigd. Alleen betonnen huizen staan nog overeind in de stad. Er is geen water, geen elektriciteit en geen telefoon. 's Avonds verandert de stad in een donkere spookstad, met uitgestorven straten. De mensen durven in het donker niet naar buiten te gaan. Winkels en markten worden geplunderd. De lager gelegen gebieden staan onder water en overal drijven karkassen van dieren. In het Nandankan Biologisch Park, waar zich een van de belangrijkste dierentuinen van India bevindt, zijn vele dieren gedood en zo'n twintig krokodillen zijn zoek, waardoor paniek is ontstaan in de nabijgelegen dorpen."

De noodhulpoperatie zal zich met name richten op tijdelijke onderdakvoorzieningen, distributie van voedsel en schoon water en gezondheidsfaciliteiten. Zodra de noodhulp op gang is gekomen zullen de plaatselijke medewerkers van PLAN in Bhubaneshwar het aantal getroffen Foster Parent-families in kaart brengen.

Op moment van schrijven is het niet mogelijk geweest contact te krijgen met het gebied rond Karanjia en het programmagebied Koraput. .De telefoonfaciliteiten zijn slechts voor een klein deel hersteld en naar verwachting zal het nog enige tijd duren eer de communicatie op gang komt. Het luchtverkeer naar het gebied is vooralsnog gereserveerd voor noodtroepen van de Indiase regering.

Morgen, 5 november, komen internationale en lokale hulporganisaties, waaronder PLAN, bijeen in New Delhi, om gezamenlijk een noodplan op te stellen. Wij houden u op de hoogte.


* Kaart van India (Orissa)

* De programmagebieden van Foster Parents Plan in India

last updated: 04/11/99

Deel: ' Noodhulp in door cycloon getroffen Bhubaneshwar, India '
Lees ook