Korps: Friesland, plaats:
Friesland 30-07-2002

Extra politiebericht 30 juli 2002: noodweer in Friesland

Noodweer in Friesland

Op een minicamping aan de Lemmerweg waren enkele caravans van hun plaats gerukt, waren bomen kapot gewaaid en raakte de boerderij beschadigd. Vier personen, een 74-jarige man uit Doetinchem en een 62-jarige vrouw uit Doetinchem (geen familie, mogelijk vrienden/kennissen) en een tweeling, twee meisjes van 13 jaar uit Terheijden raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.De caravans waren totaal vernield.

In Allingawier aan de Bonjeterpsterweg werden twee caravans in een windvlaag of windhoos opgetild en meters verderop weer neergesmeten. De caravans werden totaal vernield. Onderdelen van de caravans werden 100 meter verderop aangetroffen. Vier personen die in een van de caravans zaten, een 37-jarige vrouw uit Utrecht met twee kinderen en een logé uit Culemborg (nog geen leeftijden bekend) raakten gewond en zijn overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden en het Antonius in Sneek. De moeder en het logeetje waren zwaar gewond. Een toercaravan op de camping woei om. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

In een woning Leeuwerikstraat 184 in Leeuwarden is de bliksem in het dak geslagen. Hierdoor ontstond een brand op de bovenste verdieping. (zolder). De brand bevond zich aan de achterzijde van de woning. Tevens was er even sprake van een uitslaande brand. Deze uitslaande brand had de brandweer vlot onder controle.
De naastliggende woningen nummers 182 en 186 ondervonden alleen rookschade door de voornoemde brand.
In de Ceasar Franckstraat nr 1 in Leeuwarden bleek eveneens de bliksem ingeslagen te zijn, in de schoorsteen van de woning.

In Heeg stond een gedeelte van de Skatting geheel onder water. Het water stroomde bijna in de woningen. Burgers hebben met auto`s de straat afgesloten omreden dat als er verkeer doorging het water daadwerkelijk de woningen in ging lopen. Het water zakte langzaam. Dit allemaal ten gevolge van de zware regenval in de onweersbuien.

In Tjalleberd waaiden bomen om en kwam op woonhuizen terecht. Op de Aengwirden kwam een appelboom op een woning. De schade bleek beperkt tot kapotte dakpannen en boeidelen. Op de Pastoriesingel was de schade aanmerkelijke groter. Hier werd een groot deel van het dak vernield. Het water stroomde zo naar binnen. De brandweer klaarde de zaak bij beide woningen.

Op de JF Kennedylaan in Drachten is een boom over 2 autos van bewoners van de Kennedylaan gevallen. Op het eerste gezicht leek het mee te vallen. De gemeente is in kennis gesteld en zal het opruimen.

Daarnaast moest de brandweer op veel plaatsen in actie komen, vooral in de zuidwest- en zuidoosthoek, om kelders leeg te pompen en omgevallen bomen en afgescheurde takken te verwijderen. De vriendschappelijke wedstrijd van Cambuur dinsdagavond in Franeker werd na ongeveer 10 minuten in verband met het onweer afgelast Zon 2000 a 2500 toeschouwers moesten teleurgesteld naar huis.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

Deel: ' Noodweer in Friesland '
Lees ook