Noord-Holland krijgt als laatste provincie eigen volkslied ZANDVOORT - 28 juni 1999 - Net als iedere provincie heeft het jonge Flevoland een eigen volkslied. Noord-Holland vormt echter (nog) een uitzondering: collectief provinciegevoel als zangstuk ontbreekt. Als het aan de Provincie ligt komt daar binnenkort verandering in. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben onlangs tekst en muziek van het provinciale volkslied vastgesteld.

door Ton Timmermans

"Het kenmerkt zich door spontaan te ontstaan" licht Gerrit Bosch toe. De provinciaal ambtenaar van afdeling Kunstbeleid weet te melden dat alle provincies in Nederland al langere tijd een eigen provinciaal volkslied hebben. Zelden is het daarbij voorgekomen dat een volkslied in opdracht van de overheid geschreven werd. In de loop der tijd vormde zich uit onder meer volksverhalen en
-legenden als vanzelf een lied waar iedere inwoner van het gewest zich gevoelsmatig in vinden kan. Op die manier werd meestal een veel gezongen en op de streek toepasselijk lied in de loop der tijd verheven tot gewestelijk zangstuk met een officiële status.

Binnenkort heeft ook Noord-Holland een eigen volkslied. Tenminste als Gedeputeerde Staten er uiteindelijk akkoord mee gaan. De tekst is een bewerking van een gedicht dat een zekere P.J. Ferdinant in 1950 aan het toenmalig provinciaal bestuur aanbood. Het manuscript verdween in een ambtelijke bureaulade. In 1994 bewerkte een provinciaal ambtenaar (een oud Limburger!) de tekst en schreef er muziek bij. Het besluit van GS om nu een Noord-Hollands volkslied vast te stellen komt voort uit een arrangeerwedstrijd die radio Noord-Holland heeft georganiseerd. Er gingen stemmen op tekst en lied te verheffen tot provinciaal volkslied. Voordat de staten definitief beslissen buigen twee statencommissies zich eerst nog over het voorstel. Als alles doorgaat zal het volkslied mogelijk op CD worden uitgebracht. De volledige tekst van de Noord-Holland hymne is:

Noord-Holland, ik houd van je groen in je wei,
het zwart-wit en rood van je koeien.
Je velden vol molens versieren de Mei
wanneer alle bollen gaan bloeien.
Het zilveren licht kleurt de lucht op het land.
En zilt komt de zeelucht gewaaid aan je strand.
Om 't wit van de wolken aan het hemelse blauw:
Noord-Holland, mijn Noord-Holland, hoe hou ik van jou!
Noord-Holland, ik houd van je heerlijke Gooi,
je prachtige Kennemerdreven.
Je meren en brede kanalen zo mooi,
zijn spiegels van waterrijk leven.
En zie ik je polders, ontworsteld aan de zee,
daar wuift nu het goudgele graan met ons mee.
Het fluitekruid siert met zijn sluier je dijk.
Noord-Holland, mijn Noord-Holland, wat ben je toch rijk!
Noord-Holland, ik zie je historische pracht,
bewaard in je talloze steden.
Je huizen getuigen van stoerheid en kracht,
en rijk is je grote verleden.
Een volk waar de één op de ander vertrouwt
en dat aan zijn toekomst nog dagelijks bouwt,
met ieder die aan jou zijn hart heeft verpand.
Daarom ben jij Holland, mijn Holland, mijn land!
 

Ton Timmermans
Burg. van Fenemaplein 2/804
2042 TA Zandvoort
tel.023-5717901

e-mail: tontim@worldonline.nl

Deel: ' Noord-Holland krijgt als laatste provincie eigen volkslied '
Lees ook