Provincie Noord-Holland


10 maart 1999
Noord-Holland trekt meeste buitenlandse investeerders aan

De provincie Noord-Holland scoort het hoogst wat betreft vestiging van buitenlandse bedrijven in Nederland.
Dat blijkt uit de cijfers van het CBIN (Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland) die de Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer G.J. Ybema op 10 maart in Wassenaar bekend heeft gemaakt tijdens een bezoek aan de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland.

Van de 108 buitenlandse bedrijven die het CBIN in 1998 Nederland binnen haalde, kozen er 42 voor vestiging in de provincie Noord-Holland.
Dat betekent een investeringsbedrag van ruim 350 miljoen en 2.215 nieuwe arbeidsplaatsen. (Landelijk is dat respectievelijk 1,3 miljard en 5.253).

Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland, de heer J.P.J. Lagrand: "Het resultaat overtreft de verwachtingen en is zelfs beter dan in 1997 toen wij als provincie Noord-Holland ten opzichte van de overige Nederlandse provincies, ook al het hoogst scoorden". (In 1997: 34 bedrijven, een investering van 114 miljoen en 1100 arbeidsplaatsen).

"Met ons promotie en acquisitieteam werken wij al jaren actief samen met het CBIN, dat een onderdeel is van Ministerie van Economische Zaken. Het blijkt dat de opgebouwde goede contacten zowel met de nationale regering als met de EU in Brussel, voor Noord-Holland hun vruchten afwerpen. Ik heb de leden van het Commissariaat pas geleden nog rondgeleid door de Kop van Noord-Holland en de IJmond om hen te laten zien dat daar ook aantrekkelijke terreinen liggen voor buitenlandse investeerders".

De bedrijven die zich in 1998 voor Noord-Holland aanmeldden komen voornamelijk uit Amerika. Ook zijn er investeringsprojecten uit Japan, Taiwan, Zuid-Korea en uit de Europese landen Engeland, Zweden, Finland, België en Frankrijk.

De activiteiten van de nieuwkomers beslaan voornamelijk de sectoren informatie- en communicatie technologie, distributie en commerciële dienstverlening.

Inlichtingen: Pieter Bemer, tel. (023) 514 36 83

Deel: ' Noord-Holland trekt meeste buitenlandse investeerders aan '
Lees ook