Persbericht

Noordhollands Landschap knapt sloten en poelen op
VOGELS WORDEN VERWEND IN DE HEMPOLDER

Wie deze dagen de Hempolder bij Akersloot overziet, zal zich verbazen over de werkzaamheden die hier zijn verricht. In opdracht van de beheerder van dit natuurgebied, de stichting Het Noordhollands Landschap, en het Waterschap worden alle sloten uitgebaggerd om alles wat onder water leeft een beter leven te bezorgen. Ook de vogels van de Hempolder worden verwend: de bestaande poel wordt volledig hersteld en zodra de vergunningen binnen zijn wordt er een nieuwe poel uitgegraven. De observatiehut zal tegen die tijd ook naar deze nieuwe poel verplaatst worden.

De Hempolder wordt door deze maatregelen een waar vogelparadijs. Vooral de kluut zal zich hier in nog grotere getale laten zien. Deze opvallende trekvogel vist met zijn lange, dunne omhoog gebogen snavel graag in ondiep water. De poeltjes in de Hempolder zijn voor hem wat voor ons goedgevulde koelkasten zijn. Hij maait rond met zijn snavel, maar hoeft in de Hempolderpoel nauwelijks naar voedsel te zoeken; de ondiepe poel is een lusthof voor muggenlarven, wormpjes en ander klein gespuis. De kluut hoeft alleen maar te pikken en vervolgens te slikken.

Toilet maken
Ondiepe poelen zijn niet alleen provisiekasten voor vogels, ze dienen tevens als badkamer. In de Hempolder treft men dan ook het hele jaar door vogels op de poel. Ze foerageren er of maken hun toilet. De kluut deelt de poel in deze polder met winter- en zomertalingen, wulpen, slob-, wilde- en krakeend, goudplevieren en zelfs kemphanen.

Het onderwaterleven in de Hempolder krijgt ook een flinke oppepper. Alle sloten worden momenteel uitgebaggerd. De hoofdtochten neemt Waterschap Het Lange Rond voor zijn rekening, de kleinere sloten worden door het Noordhollands Landschap uitgebaggerd. Dat was geen overbodige luxe, want de laatste vijftig jaar is er niets meer aan de sloten gedaan. Met als gevolg dat in de meeste sloten nog maar vijf centimeter in plaats van de benodigde veertig centimeter water stond. Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld vissen en kikkers dat met name 's winters niet overleven. Deze winter krijgen de beesten het een stuk minder zwaar.

//////////////////////
Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, 0251-659750, privé 023-5389481 of mobiel 06-53129644, E-mail: nhl@tref.nl
Castricum, 8 november 1999

Wanneer u geen prijs stelt op het ontvangen van persberichten van Het Noordhollands Landschap, geeft dat dan even door.

Deel: ' Noordhollands Landschap knapt sloten en poelen Hempolder op '
Lees ook