NOS


NOS-programmering rondom Prinsjesdag
17-09-01
De NOS zal op dinsdag 18 september aanstaande op radio en televisie ruimschoots tijd vrijmaken voor alle berichtgeving rondom Prinsjesdag 2001. Ook de NOS Internetsite besteedt via www.nos.nl veel aandacht aan de derde dinsdag in september.
Wel zullen de programmas in verband met de gebeurtenissen in de Verenigde Staten soberder van karakter zijn. Op televisie begint de rechtstreekse Prinsjesdaguitzending om 12.30 uur op Nederland 2. De presentatie is in handen van Maartje van Weegen en Ferry Mingelen. Ook NOS Radio gaat vanaf 13.00 uur in op Prinsjesdag met een extra lange uitzending van het Radio 1 Journaal. Max van Weezel is de centrale presentator.

Televisie
De Prinsjesdaguitzendingen van de NOS trekken ieder jaar veel kijkers. Vorig jaar waren dat er 925.000. Ook dit jaar verwacht de NOS weer veel kijkers naar de rechtstreekse Prinsjesdaguitzending, die dinsdag 18 september om 12.30 uur start met een verslag van de rijtoer van de koninklijke familie van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. De rijtoer, dit jaar sober vanwege de aanslagen in de Verenigde Staten, zal onder andere langs de Amerikaanse Ambassade gaan waar de afgelopen dagen is stilgestaan bij de terreurdaden in New York en Washington. Vanuit een mobiele studio, die voor het paleis Noordeinde staat, verslaat Maartje van Weegen, die voor de NOS het Koninklijk Huis volgt, de rijtoer. Verslaggevers Marjan Moolenaar en Rik van de Westelaken zijn verantwoordelijk voor de verslaggeving langs de route.

Rond 13.10 uur wordt overgeschakeld naar de Ridderzaal, waar koningin Beatrix de Troonrede zal voorlezen, de laatste onder verantwoordelijkheid van het tweede kabinet-Kok. Meteen na het voorlezen van de Troonrede geeft een aantal journalisten een eerste korte reactie, waarna de terugtocht naar Paleis Noordeinde te zien is.

Rond 14.15 uur wordt dit gedeelte beëindigd met de traditionele balkonscène op paleis Noordeinde. Direct aansluitend wordt overgeschakeld naar de oude vergaderzaal in de Tweede Kamer, waar voor de derde maal door de NOS een Prinsjesdag-ontvangst wordt georganiseerd. Ook deze is ingetogener van opzet vanwege de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Ferry Mingelen, presentator/eindredacteur van NOS Den Haag Vandaag, ontvangt daar allereerst politici, die zullen reageren op de nieuwe plannen voor het komende jaar.

Ook andere genodigden uit verschillende geledingen van de Nederlandse maatschappij zijn aanwezig voor een eerste commentaar. Om 15.00 uur volgt een korte schakeling naar de (nieuwe) vergaderzaal van de Tweede Kamer, waar minister Zalm van Financiën zijn begroting voor het jaar 2002 aan de voorzitter van de Tweede Kamer zal aanbieden. Vanaf 15.15 uur volgt het tweede gedeelte vanuit de oude vergaderzaal, waar Ferry Mingelen meer reacties haalt bij minister Zalm van Financiën en anderen op de Rijksbegroting en de bijbehorende plannen. Ook komen de aanslagen in de Verenigde Staten en de gevolgen daarvan voor de begroting en binnenlandse politiek aan de orde.

De uitzending eindigt om 16.00 uur na een afsluitend gesprek met minister-president Wim Kok. Hij gaat onder meer in op vragen die geïnteresseerden via de site Prinsjesdag 2001 op NOS internet (www.nos.nl) hebben kunnen stellen.

Voor auditief gehandicapten wordt het Prinsjesdagprogramma ondertiteld. De rijtoer en het voorlezen van de Troonrede worden tevens door een gebarentolk ondersteund.

Radio
Ook NOS Radio besteedt eveneens veel aandacht aan de derde dinsdag van september. Vanaf 13.00 uur wordt live geschakeld naar de Ridderzaal voor de Troonrede. Ook het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer is via Radio 1 live te volgen. Daar tussendoor verslaan verslaggevers de rijtoer van koningin Beatrix. Presentator Max van Weezel praat vanuit de schrijfzaal in de Tweede Kamer met onder meer minister-president Kok, minister Zalm van Financiën en de fractievoorzitters van alle partijen uit de Tweede Kamer over de kabinetsplannen. De speciale NOS Radio-uitzending rondom Prinsjesdag eindigt met een rondetafelgesprek tussen 16.00 en 17.00, waaraan de ministers Vermeend (PvdA), Jorritsma (VVD) en Van Boxtel (D66) zullen deelnemen.

Gedurende de Radio 1 uitzending is het mogelijk voor luisteraars om tussen 13.00 en 17.00 uur met elkaar te chatten over onderwerpen die op Prinsjesdag aan de orde komen. Hiervoor moet men surfen naar de speciale Prinsjesdag 2001-site op NOS Internet (www.nos.nl). De redactie zal ook stellingen poneren, waarop luisteraars kunnen reageren. Veel gestelde vragen en opmerkingen worden meegenomen in de vraaggesprekken met politici tijdens de live-uitzending vanuit de Tweede Kamer.

Vanaf 17.00 uur neemt de reguliere uitzending van het Radio 1 Journaal de fakkel weer over. Ook in die uitzending is er aandacht voor al het Prinsjesdagnieuws. Vanwege voetbal (Spartak Moskou - Feyenoord) stopt het Radio 1 Journaal een uur eerder dan gebruikelijk, namelijk om 18.00 uur.

NOS Internet besteedt net als vorig jaar aandacht aan Prinsjesdag in de vorm van een aparte Prinsjesdag 2001-site op internet, die in de loop van maandag 17 september online gaat. Via www.nos.nl is op deze site allereerst alle informatie te vinden over de Troonrede, de rijtoer, de Miljoenenbegroting en alle (politieke) reacties daarop. De site zal niet alleen informatie in tekst brengen. Bewegende beelden zijn onder meer te zien van de rijtoer en het voorlezen van de Troonrede. Deze beelden blijven ook na Prinsjesdag opvraagbaar.

De redactie van NOS Internet zal nauw samenwerken met NOS Televisie en Radio gedurende de live-uitzendingen vanuit Den Haag. Via www.nos.nl kunnen kijkers per e-mail vragen stellen aan premier Kok. De speciale vraag het Kok button op de Prinsjesdag 2001-site is al vanaf maandagmiddag 17 september oproepbaar. Ferry Mingelen zal de meest gestelde vragen voorleggen aan premier Kok tijdens de live televisie-uitzending. Radioluisteraars kunnen via een chatknop op dezelfde Prinsjesdag-site meepraten over de politieke themas van deze middag aan de hand van stellingen. Veel gestelde vragen worden vervolgens meegenomen in de gesprekken tijdens de live radio-uitzending.

NOS Televisie: dinsdag 18 september, 12.30 - 16.00 uur, Nederland 2 NOS Radio: dinsdag 18 september, 13.00 - 18.00 uur, Radio 1 NOS Internet: www.nos.nl

Deel: ' NOS-programmering rondom Prinsjesdag '
Lees ook