NOS raadpleegt Surelock als specialist in bestrijding cyber crime


WOERDEN, 20170529 -- Gisteravond is in het veelbekeken NOS Journaal van 20:00 uur verslag gedaan van Ransomware as a Service. Door de redactie van de NOS werd Surelock geraadpleegd voor het inzichtelijk maken van dit voor het publiek nog ingewikkeld fenomeen van de cyber criminaliteit. En ofschoon ingewikkeld, feit is dat in de nabije toekomst steeds meer mensen hiermee te maken zullen krijgen.

[NOS website: Ransomware kopen? Fluitje van een cent]

Cyber criminaliteit kende lange tijd twee belemmeringen. In de eerste plaats het te gelde maken of liquideren van de gestolen middelen, daarnaast het ontbreken van de technische kennis. Dit maakte het voor (potentiële) cyber criminelen complex om op grote schaal acties uit te voeren. 

Maar de opkomst van de bitcoin heeft geleid tot een anoniem verkeer van middelen. En het darkweb verzorgt de oplossing voor het gebrek aan technische kennis. Ransomware aanvallen, exploit kits, bitcoin stealers, sets vers gestolen credit cards of identiteitsbewijzen; allemaal te koop voor een kleine vergoeding. Anoniem via bitcoin of een andere cryptocurrency afgerekend. Surelock noemt dit ‘Cyber Crime as a Service’.

Al met is er een tweedeling in de wereld van de cyber criminaliteit ontstaan. Een bende mèt technische kennis stelt middelen beschikbaar aan andere criminelen. Gevolg is dat het uitvoeren van een digitale aanval voor een steeds grotere kring van personen mogelijk wordt.

Surelock heeft onderzoek uitgevoerd op meer dan 50 darkweb marketplaces. Anonieme markten waar vraag en aanbod naar o.a. wapens, drugs & hack-services samenkomen. De grootste en bekendste ‘marktplaatsen’ zijn AlphaBay, Silkroad & Wall Street. Hier worden voor bedragen tussen $9,99 en $9.999,- pakketten met gijzelingssoftware aangeboden. De marktplaatsen hebben zelfs een review functie waar de cyber criminelen onderling hun ervaringen delen.

De producten worden met clickbait strategieën (misleidende, sensationele titels) aan het publiek aangeboden. Zelfs worden promo-video’s (https://bit.ly/2qitG1l) ingezet om het product aan de man te brengen. De advertentie waarin Philedelphia Ransomware wordt aangeboden beschikt over een Clikbait titel, de lage prijs en de enorme flexibiliteit van het pakket maken het een populair product op AlphaBay. Het product is dan ook meer dan 25.000 keer verkocht sinds begin september 2016 beschikbaar kwam.

Gezien de steeds verdergaande kennis en vaardigheden van de cyber criminelen is het niet verbazingwekkend dat een groot publieksmedium als het NOS-Journaal het als zijn plicht ziet aandacht te besteden aan dit groeiende maatschappelijke probleem.


Deel: ' NOS raadpleegt Surelock als specialist in bestrijding cyber crime '
Lees ook